Egészség

A vegán életmód jó hatással van a mentális egészségre és csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A növényi étrend jó hatással van a mentális egészségre és a cukorbetegségre

A növényi étrend, azaz mikor elhagyjuk az állati eredetű termékeket, és kizárólag növényi alapú ételeket eszünk, jelentős egészségügyi előnyökkel jár, állítja egy tanulmány, amely 11 kutatás eredményét vizsgálta.

Napjainkban egyre több tanulmány támasztja alá, hogy az étrendünk számtalan módon jelentős hatást gyakorol az egészségünkre. Egy újabb kutatás keretében Anastasios Toumpanakis és a Londoni Egyetem munkatársai elemeztek 11 tanulmányt, amelyekben a növényi étrend hatását vizsgálták olyan felnőtteken, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek.

Az összes vizsgált tanulmányban alkalmaztak kontroll csoportot, és legalább három hétig tartott a kutatás. Bár a vegán életmódot követők teljesen megvonják maguktól az állati eredetű táplálékot, a kutatásban minden étrendet vegánnak tekintettek, amelyben a napi kalóriamennyiség 10 százalékánál kevesebb származik állati eredetű forrásból.

A kutatók majdnem minden tanulmányban azt találták, hogy a cukorbetegség kockázati tényezői redukálódtak azoknál, akik a növényi étrendet követték. Hat tanulmányban a résztvevők csökkentették, vagy teljesen elhagyták azokat a gyógyszereiket, amelyeket a cukorbetegség kezelésének céljából szedtek. A magas vérnyomásra felírt medicinákkal is ugyanez történt.

A növényi étrend javíthat a cukorbetegségen

Hat tanulmányban a növényi étrendet hasonlították össze azzal az étrenddel, amelyet a cukorbetegségben szenvedők számára ajánlottak. A növényi étrendet követők minden esetben jobb eredményekkel büszkélkedhettek. Ez a hatás nem csupán a fizikai állapotra vonatkozik.

Három tanulmányban a mentális egészség fejlődéséről számoltak be: a depresszió szintje csökkent, és az önbizalom szintje jelentősen megemelkedett, amely hozzájárult az általános mentális egészségi állapot javulásához. Más tanulmányokban azonban nem számoltak be hasonló hatásról.

Ez is érdekelhet ➡  A növényi étrend lenne a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének legjobb módja?

Fontos megemlíteni a tanulmány korlátait; a vizsgálatokban összesen 433 résztvevő vett részt, tehát kétségbe vonható az eredmények helytállósága. A tanulmányok pedig csak a vegán diéta hatásait vizsgálták, így nem tartalmaznak információt arról, hogy a vegán étrend jobban működik-e, mint bármely másféle növényi étrend követése.

A tanulság a következő: a növényi étrend követése szinte biztos, hogy egészséges, a cukorbetegség viszont biztosan nem.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján 422 millió felnőttet érintett a kettes típusú cukorbetegség 2014-ben, ez a szám pedig 642 millióra fog emelkedni 2040-re. Ha egy életmód követése ilyen mértékű változást tud okozni, akkor az emberek millióinak nyújthat segítséget.

Prove.hu
Eszter

Eszter

Közgazdász, publicista
Budapesten jártam egyetemre és végeztem közgazdaságtan szakon. Már akkor is visszásnak tartottam a fogyasztói társadalom túlkapásait, és elkezdtem megoldás után kutatni, így találtam rá a veganizmusra. Azért kezdtem el írni, hogy másokkal is megosszam az állat- és környezetvédelem fontosságát.

Írd le a véleményed!

Mindjárt kész vagy!

Ide fogjuk küldeni a napi útmutatókat, ezért kérlek pontos adatokat adj meg.