Veganuár

Vegán aktivisták: kik ők és mit akarnak elérni?

Vegán aktivisták

A vegán aktivisták általában olyan emberek, akik már vegánként élnek, de emellett fel is szólalnak az állatok elnyomása ellen és/vagy etikusabb alternatívákért küzdenek.

Egy vegán aktivista úgy gondolja, hogy az állatoknak jár a szabad, igazságos, teljes értékű élet, ezért ő maga is elhagyja életéből az állati eredetű termékeket és szolgáltatásokat: a ruházkodásban, az étkezésben, a kozmetikumok terén és a szórakozásban.

Egy logikus aktivista belátja, hogy nem tud megmenteni minden egyes állatot a világon, illetve azt is, hogy a létezésével talán ő maga is hozzájárul bizonyos állatok halálához. A veganizmus célja nem az, hogy tökéletes legyen a világ, hanem hogy megtegyünk mindent az állatok tárgyiasításának és kizsákmányolásának megszüntetése érdekében.

Emellett mindent megtesz azért, hogy ne csak várjon egy ilyen ideális világra, hanem meg is teremtse azt. Demonstrációkat, ételkóstolókat, vetítéseket, piknikeket, tüntetéseket vagy vitákat szervez, hogy átadja másoknak is a tudását és szemléletmódját.

Tehát mi is pontosan a vegán aktivista – és talán ideje neked is azzá válnod? Olvass tovább, és elmondom, miért hiszek a fontosságában.

Kik azok a vegán aktivisták?

A vegán aktivisták olyan emberek, akik abban hisznek, hogy az állatoknak jár a boldog, szabad élethez való jog. Elismerik, hogy az állatok érző, öntudattal rendelkező élőlények, akik nem érdemelnek kínzást és halált. Ennek érdekében ők már megváltoztatták mindennapi szokásaikat, és másokat is erre inspirálnak.

Talán érdemes különbséget tennünk állatvédő és állatjogi aktivista között. Manapság az elsőt, főleg itt Magyarországon inkább a háziállatokat megmentő magánszemélyekre és szervezetekre mondjuk, akik gyakran úgy mentenek meg egy állatot (amiért persze elismerés jár), hogy közben egy másikat kihasználnak vagy megesznek. Természetesen léteznek kivételek.

Ezzel szemben az állatjogi aktivisták többnyire vegánok, és a céljuk, hogy egy új, állathasználattól mentes világot építsenek – így ők általában nem mentenek (persze vannak, akik igen), hanem leginkább formálják a társadalom szemléletmódját az állatokról.

Vegán aktivisták az Animal Save Movement eseményen
Kép: Animal Save Movement

Korunk legnépszerűbb vegán aktivistái például:

Wayne Hsiung, a Direct Action Everywhere társalapítója, aki már több, mint egy évtizede dolgozik a csapatával azon, hogy a társadalom tudomást szerezzen az állattartó telepek szörnyű körülményeiről: megzavarásos demonstrációkat rendeznek éttermekben és élő adásban szabadítanak ki állatokat nagyipari farmokról.

Anita Kranjc azzal lett ismert, hogy ellátogatott néhány vágóhíd elé, hogy a beérkező kamionokat megállítsa, és a sofőr beleegyezésével néhány percet eltölthessen a halálra ítélt állatokkal, mielőtt bevinnék őket a vágóhídra. Vizet és szeretetet adott nekik, hogy megkönnyítse utolsó óráikat. Mára Kranjc mozgalma már globális – Animal Save Movement néven lett ismert.

James Aspey 1 évig teljes némaságot fogadott, hogy ezzel hívja fel a figyelmet az állatok elnémítására, és hangot adjon az elnyomottaknak. Korábban leküzdötte a rákot, és vérbeli húsevő is volt, ma mégis emberek százezreit motiválja a veganizmus megértésére és az állatok felszabadítására.

Joey ‘Carbstrong’ fiatal korában egy bűnbanda tagja volt, aki volt már börtönben, árult drogot, kereskedett fegyverekkel: sosem gondolnánk, hogy egy ilyen ember megváltozhat, igaz? Nos, a veganizmus által mégis sikerült – ma már becsületes, csupa szív ember, aki erőszak helyett állatokat simogat és törvénysértés helyett inkább átíratja az etikátlan törvényeket.

Gary Yourofsky a vegán mozgalom egyik legismertebb aktivistája, akinek előadását több tízmillióan látták már az Interneten. Megbotránkoztató, mégis hatásos kijelentéseivel Izrael 8%-át vegánná változatta. Emellett évtizedekig mentett állatokat prémfarmokról vagy vágóhidakról. Sokáig próbálták elhallgattatni, bebörtönözni és rengeteg gyűlöletet kapott az állattenyésztőktől, ezért 2014-ben visszavonult a nyilvánosság elől, de továbbra is igaz vegánként él.

Ez csak néhány azok közül, akik aktívan felszólalnak az állatok jogaiért. A lista végtelen és bárki csatlakozhat. Mindössze bátornak kell lenned és meg kell tenned az első lépést.

Hogyan legyél vegán aktivista?

Az első, szó szerint a legfontosabb teendőd, hogy tanulj rengeteget. Csak akkor segítesz az állatokon, ha elég tudással rendelkezel, és ki tudsz állni az álláspontod mellett. Gyakran fogják kérdezni, hogy miért lettél vegán, hogyan viszel be elég fehérjét, miért nem eszel tojást, stb.

A teljesség igénye nélkül, az alábbi kérdések mentén kell elkezdened fejlődni és információkat gyűjteni:

 • hogyan bánnak az állathasználó iparágak az állatokkal és mi ezzel a gond?
 • hogyan járul hozzá az állattenyésztés a klímaváltozáshoz és a földi erőforrások rohamos csökkenéséhez?
 • mit mondanak a legújabb tanulmányok a növényi étrendről és az állati eredetű ételekről?
 • hogyan kell hatékonyan kommunikálni, meggyőzni és érvelni?
 • hogyan és miért kell végig békésnek maradni egy vitában?
 • miért nem elég száraz tényeket közölni, mi kell még, hogy meggyőző legyél?
 • hogyan meséld el a történetet, amiben hiszel?
 • melyik emberre milyen érvek hatnak (egészség, állatok, bolygó, emberek), és hogyan találd ki a válaszaiból, hogy őt melyik indok érdekli leginkább?
 • és így tovább…

Szerencsére az első néhány kérdésre megkaphatod a válaszokat a Prove.hu Veganuár kampányából, a további kérdésekre azonban csak úgy találsz rá, ha időt és energiát nem sajnálva könyveket olvasol, előadásokat hallgatsz, tanulmányokat böngészel, és ami a legfontosabb – elkezded gyakorolni az aktivizmust.

Akármennyi tudást tömsz a fejedbe, ha azokat nem tudod hatékonyan átadni másoknak, akkor sajnos minden hiába. Mindenképp gyakorlatot kell szerezned az aktivizmusban, amiben hibázni fogsz, kellemetlen lehet, bénázol, majd végül profivá válsz.

Cube of Truth Kecskemét
Cube of Truth, Kecskemét // Fotó: Judith Pinter JuC

Az egyik kedvenc eseményem az ún. Cube of Truth vagy Earthlings Experience.

A Cube egy más változata az EE-nek, hasonlóan működik, csak maszkkal és szervezettebb formában.

A Cube of Truth események során néhány aktivista beáll négyzet alakzatba, mind megfog egy laptopot, amin az állathasználó iparágak standard eljárásait mutatjuk. Ezek általában szörnyű felvételek, de nem az a cél, hogy tönkretegyük az emberek napját, hanem hogy megálljanak és megtudják az igazságot.

Általában Guy Fawkes maszkot hordanak a laptopot vagy táblát tartó vegán aktivisták, de ők néma csendben állnak végig. Ha egy járókelő megáll, akkor egy outreacher – akin nincs maszk – odamegy az érdeklődőhöz és beszélgetést kezdeményez vele.

Ilyenkor felteszünk néhány kérdést:

 • Láttál már ilyen felvételeket? Mi a véleményed róla?
 • Szereted az állatokat? Lehet úgy valakit szeretni, hogy megöljük őket?
 • Szereted a kutyákat? Felszólalnál ellene, ha ilyet tennének velük?
 • Fontosabb egy pótolható íz, mint egy pótolhatatlan élet?
 • Ha élhetünk egészségesen úgy, hogy közben nem ártunk senkinek, miért ne tennénk?
 • Mi rosszat tettek az állatok, hogy ilyen sorsot érdemelnek?
 • és így tovább…

Ezek a beszélgetések soha nem azt a célt szolgálják, hogy pánikot keltsünk másokban, vagy bármit is “ráerőltessünk” egy ártatlan járókelőre.  Pusztán a megfelelő kérdésekkel és válaszokkal látjuk el azokat, akik önszántukból érdeklődtek az esemény iránt. Bármikor elmehetnek, kikerülhetnek minket, érvelhetnek az álláspontjuk mellett. Semmi sem kötelező természetesen.

Akikkel nagyon jó eszmecserét folytattunk, adni szoktunk egy infókártyát, amin további ingyenes útmutatókat talál: recepteket, filmeket, előadásokat, tanulmányokat. Ilyen oldal például a 3ok.hu vagy a Prove.hu Vegán Start aloldala. A mérések szerint több ezren látogatták már meg az oldalakat, tehát a beszélgetések nagy része eredményes.

Az Anonymous for the Voiceless szervezet által indított Cube of Truth eseményeken azért használnak maszkot, mert így többen felfigyelnek az eseményre. Mi is ezt tapasztaltuk – bár néhányan ijesztőnek találják, sokkal többen azonban megállnak emiatt.

Vegán aktivisták kecskeméten
Cube of Truth, Kecskemét // Fotó: Judith Pinter JuC

Mit tudsz megtenni az állatokért most azonnal?

0. Legyél vegán

Evidens, de mégis fontos kiemelni: a nulladik lépés, hogy a cselekedeteid legyenek összhangban azzal, amit gondolsz és mondasz magadról.

Hiába szólalsz fel az állatokért, vagy sajnálod őket, ha valamilyen módon részese vagy az elnyomásuknak. Sajátítsd el a vegán szemléletmódot, értsd meg, hogy pontosan mit jelent, és utána kezdj el harcolni az állatok jogaiért.

1. Blogolj

Nézz utána témáknak vagy olvasd el a leggyakoribb tévhiteket és kérdéseket az interneten. Ezután írj róla egy részletes cikket a saját blogodra. A közösségi média is jó, viszont egy saját oldalt sokkal jobban tudsz hosszú távon kezelni és az igényeidnek megfelelően személyre szabni.

Ne törődj vele, hogy 20 vagy 2000 olvasód lesz, tegyél bele munkát és írd le objektíven – vagy ha olyan a téma, akkor szubjektíven és anekdotikusan -, hogy te mit látsz, mit olvastál, mit hallottál, mit kutattál. Ha nem szeretsz vagy nem mersz még beszélni, akkor ez a legjobb módszer, hogy átadd a tudásod másoknak.

Ugyanakkor nem csupán írnod kell, hanem bele kell mélyülnöd a tartalomgyártás- és terjesztés apróbb részleteibe is: ilyen például a keresőoptimalizálás (SEO), design, webszerkesztés, témák hiteles felkutatása, fordítása és megírása, cikkek olvashatósági követelményeinek betartása, helyesírás, stb.

2. Vlogolj

Fogd meg az okostelefonod, ülj le egy átlagos, de igényes háttér elé, csinálj néhány próbafelvételt, szedd össze a gondolataidat és csak beszélj. Ismertesd meg a világgal az álláspontodat: mondd el, miért hiszel a veganizmus fontosságában, vagy miért gondolod, hogy másoknak is követnie kellene a példádat.

Mutass recepteket, videókat állatokról, tanulmányok összefoglalóit vagy a napi rutinodat vegánként.

Ügyelj arra, hogy ne legyen túl hosszú és unalmas a felvétel: rakj alá egy halk zenét, vágd meg, hogy pörgősebb legyen, és csak a választott témáról beszélj, ne kalandozz el.

Egy 5 perces videó, amiben talán 1-1 dolgot kihagytál, sokkal jobb, mint egy 30 perces vlog, amiben talán mindent megemlítettél, de rengeteg mást is, amire már nincs ideje az embereknek.

Ne félj attól, ha nem tökéletes a sminked, pattanásos az arcod vagy utálod a hangod: csak nyílj meg, próbáld ki, beszélj, fejlődj és terjeszd a békét. Az emberek sokkal elfogadóbbak, mint azt általában feltételezzük. A hasznos tartalom jobban számít a hibáinknál.

Hogyan kezeld a sértegetéseket vegánként

3. Beszélj a barátokkal/családdal

Igen, ez is aktivizmus: ha meggyőzöl magad körül egy csomó embert, akkor te egy sikeres aktivista vagy, még ha soha nem is voltál utcai demonstráción.

Mutass a szüleidnek egy cikket, ülj le egy vegán filmre a barátoddal, készíts valami finom vegán kaját a párodnak.

Ezek mind tökéletes (és nagyon hatékony) módszerek, hogy megmutasd a veganizmust az embereknek.

4. Maradj higgadt, békés és hiteles

Sokkal könnyebb elveszíteni a fejed, de nem ez a helyes módszer: ha sértegetsz másokat vagy lenézően válaszolsz, hiába “nyerted meg” a vitát, az állatok veszítenek. Ha jól kezeljük a frusztráló helyzeteket, még a legelutasítóbb embereket is magunk mellé tudjuk állítani – tapasztalatból mondom, jó néhány ilyen helyzetet megéltem, hiszen több ezer emberrel beszéltem az évek alatt.

Ez nem fog menni azonnal, időnként dühös leszel, ha gúnyt űznek belőled és hangosan az arcodba nevetnek, de ha tényleg higgadt maradsz, idővel alapállapot lesz a nyugalom. Nem kelt már benned rossz érzést a bántás, csak megvárod, hogy befejezzék, majd teljesen nyugodtan folytatjátok a beszélgetést. Ha látják rajtad, hogy te laza és békés vagy, követni fogják a példádat, hidd el.

Viszont ha mindenáron oda-vissza személyeskedős harcot akarsz játszani, akkor kérlek, inkább ne mondj semmit. Az is segítség, ha nem lököd messzebb az embereket a veganizmustól.

Önmagában semmi gond azzal, ha te esetleg hamar ideges leszel, de ha nem vagy hajlandó dolgozni ezen, akkor nem ajánlom a vegán aktivizmust. Az állatok érdekében kérlek rá, hogy akkor inkább ne mondj semmit. Nincs szükség több sztereotípiára: a vegánok nem erőszakosak, az állathasználat igen.

5. Fejlődj

Hiteles, non-profit orvosi oldal tanulmányokkal

30 nem-vegán kérdés és válasz (ingyenes ebook)

Utcai viták a veganizmusról

Vegán filmek

Vegán előadások

Veganuár (30 napos, ingyenes vegán program)

6. Vegán aktivisták az utcán

Csatlakozz a vegán csoportokhoz Facebookon, és kérdezd meg, hogy kinek lenne kedve a környéken elkezdeni a Cube of Truth, Save Movement vagy Earthlings Experience eseményeket.

Esetleg írj üzenetet a Vegán Aktivisták Magyarország oldalnak, akik segítenek neked helyi aktivistákat találni.

7. Támogasd a Prove vegán kampányait

Ha szeretnéd, hogy több ezer embert érjünk el online, akkor kérlek támogasd a munkánkat ide kattintva, akár csak pár ezer forinttal havonta.

A támogatások 100%-át arra használjuk, hogy minőségi tartalmakat állítsunk elő, tanítsuk és formáljuk a társadalom szemléletmódját az állatokról, illetve ingyenes vegán programokat indítsunk a magyar embereknek.

Útravaló

Vegán aktivistának lenni nem könnyű, de nagyon megéri. Feltölt, boldoggá tesz, látod változni a világot, amit te magad teszel jobbá. Emberek életét változtatjuk meg, amiért egyszer nagyon-nagyon sok köszönetet kapunk, míg máskor gúnyt és lenézést.

Ez egy olyan misszió, amit mindenki tudna csinálni, de nem mindenkinek való, ha nem hajlandó fejlődni és kilépni a komfortzónájából. Az állatok megmentése érdekében mindent megteszünk, és van is eredménye.

Ha te is meg akarod állítani az állatkínzást, nem elég csak vegánnak lenned – aktivistává is kell válnod. És én teljes szívemből hiszek benned, hogy menni fog.

Prove.hu
Raul

Raul

Alapító
Hiszem, hogy Magyarországot néhány éven belül a világ egyik legtudatosabb, legnyitottabb országává tudjuk tenni, ahol könnyű a környezet megóvása, hősies az állatok megmentése, fontos az egészségünk fenntartása, nyitott a társadalmunk és mindennapos az összefogás.

Írd le a véleményed!

Mindjárt kész vagy!

Ide fogjuk küldeni a napi útmutatókat, ezért kérlek pontos adatokat adj meg.