Most olvasott cikk
Vegán aktivisták: kik ők és mit akarnak elérni?

Vegán aktivisták: kik ők és mit akarnak elérni?

Amikor vegánná válunk, nem csak az étrendünk változik meg gyökerestől, hanem a teljes szemléletmódunk is a világról. Ez azzal is jár, hogy előbb-utóbb szükségét érezzük, hogy megosszuk másokkal is a tapasztalatainkat, valamint felszólaljunk azokért az állatokért, akiket ma még kizsákmányol az emberiség. A vegán aktivisták célja, hogy a veganizmus hatékony módon jusson el a lehető legtöbb emberhez, ezzel megváltoztatva a társadalmi normákat.

Ebben a cikkben konkrét tanácsokat olvashatsz arról, hogyan lehetsz eredményesebb vegán aktivista és egyáltalán miért éri meg felszólalni az állatokért.

Vegánnak lenni nem nehéz, de vegánként szemlélni a világot annál inkább – rendszeresen látod, ahogy több milliárd állat szenved, mégsem érzed úgy, hogy eleget tennél a saját életmódváltásoddal. Ez dühöt, szomorúságot, tehetetlenséget válthat ki belőled, és vagy állandó frusztrációt érzel emiatt, vagy eldöntöd, hogy teszel valamit – aktivistává válsz.

Habár nincs jogunk – szerencsére – kényszeríteni másokat arra, hogy a mi felfogásunk szerint éljenek, minden egyes nap emberek tucatjaira tudsz hatni azzal, hogy jó példát mutatsz és érvelsz amellett, amiben hiszel.

Az egyetlen opció tehát, hogy aktivistaként felhívjuk a figyelmet a problémára, átadjunk minden lehetséges információt a lehető legtöbb embernek, és bízunk abban, hogy elég sokan nyitottak lesznek annak befogadására.

Minden változás egyetlen emberrel kezdődik. A történelmünk során több olyan társadalmi változás vált valósággá, amit az akkori többség kinevetett.

Ma már vannak egyenlő jogaik a nőknek, csökkent a rasszizmus világszerte és bizonyos országokban házasodhatnak vagy örökbe fogadhatnak az LMBTQ közösség tagjai is. A világ még mindig nem tökéletes, de békésebb, mint néhány évszázaddal ezelőtt.

Ne gondoljuk, hogy ez a véletlen műve lenne – a különböző aktivistáknak köszönhetjük az elért sikerek nagy részét. Nincs ez másképp a veganizmussal sem.

Miért és kiért szólaljak fel?

Világszerte nagyjából évi 70-75 milliárd szárazföldi és 2.7 billió vízi élőlényt (halakat, és minden mást, ami a hálóba akad) ölnek meg étkezési célokból. A ruházkodási, szórakozási, kísérleti, vadászati okból megölt állatok ennek csak töredékét teszik ki, maximum “néhány” százmillióra tehető a számuk.

Azzal, hogy növényi étrenden élünk, nagyjából 2800-3000 állatot mentünk meg életünk során, és ha hallgatunk az optimistább becslésekre, ez a szám akár sokkal magasabb is lehet. Ha pedig meggyőzünk néhány másik embert körülöttünk, hogy empatikusan élni nagyszerű, ez a szám – általunk – még több lesz.

Ez minden vegánnak egy erős motivációt adhat, hogy soha ne maradjunk csendben, mert minden beszélgetés szó szerint életeket menthet.

Ám nincs könnyű dolgunk. Az aktivisták általában saját, esetleg közösen összegyűjtött pénzből valósítják meg az aktivizmust, miközben a vállalatok akár több tízmilliárdos büdzsével is hirdetnek óriásplakátokon, TV-ben vagy a közösségi oldalakon. Ezért ha aktivisták vagyunk, az első számú faktor, amire figyelnünk kell, az a hatékonyság.

Akár online, akár szemtől-szemben beszélsz a veganizmusról a barátaiddal vagy akár idegenekkel, vannak módszerek, amelyek általában beváltak és ezreket tettek vegánná idehaza is.

Vegán aktivisták kecskeméten
Cube of Truth Kecskeméten / Fotó: Judith Pinter JuC

6 tipp, hogy hogyan legyél (hatékony) vegán aktivista

Sokféle ember, sokféle érvre, sokféle módon reagál. Ezért nincs sem, tökéletes, sem pedig garantáltan rossz aktivizmus, de vannak, amelyekkel nagyobb hatást érhetünk el.

A legjobb, amit tehetsz, hogy az aktivizmus minden békés formáját kipróbálod, és valamilyen módon méred az eredményeket.

1. Ne csak mondd, mutasd is meg!

Az egyik legjobb módja, ha megmutatod, hogy mit csinálsz és hogyan csinálod. Bárki mondhatja azt, hogy ő a világ legfinomabb ételeit eszi, vagy hogy majd’ kicsattan az egészségtől – de ettől ez még nem lesz garantáltan igaz.

A legtöbb ember az ismerőseinek, rokonainak jobban hisz, mint egy téma szakértőjének. Ha a családod szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy egészséges maradsz-e vegánként, ne tolj eléjük egy halom tanulmányt, mert a félelmük nem igazán logikai alapú, sokkal inkább érzelmi indíttatású.

Bár kétségkívül jó dolog felkészülni és tényekre alapozva érvelni, de néha egy átlagos ismerősnek vagy családtagnak sokkal többet jelent, ha megmutatod, hogy az éves vérvizsgálatod szerint tökéletesen egészséges vagy és minden tápanyagot beviszel.

Tudományos viszonylatban a te egyedi és egyszeri vérképed bizonyít bármit? Nem igazán. De a laikus ismerőseid mégis jobban megnyugodnak ettől, mint szakzsargonnal teli, megfoghatatlan metaanalízisektől.

Ugyanígy, hiába mutatsz képeket és videókat elképesztő vegán baconról vagy ízletes gyümölcstálakról, azok mindig csak megfoghatatlan ábrándok maradnak – inkább készítsd el a szkeptikusoknak, hogy kóstolják meg.

Magyar vegán oldalak

2. Tanulj a veganizmusról

Mind átestünk azon, amikor valaki érdeklődve, vagy rosszabb esetben lekezelően kérdezett valamit a témáról, mi pedig tudtuk, hogy ebben tényleg nekünk lenne igazunk, de nem tudtuk bizonyítani vagy elmagyarázni, csak hebegtünk-habogtunk.

Ahhoz, hogy jól tudd képviselni minden helyzetben az elveidet, rengeteg új információt kell megtanulnod, máskülönben, idővel zavarni fog, hogy sosem tudsz választ adni egy-egy könnyű kérdésre, és mindig úgy érzed, mintha nem hinne neked senki.

A Prove egyik fő küldetése, hogy hiteles és könnyen használható tudást adjon mindenkinek a vegán életmódot illetően. Ha egy konkrét témára vagy kíváncsi, például, hogy hogyan járul hozzá a húsevés a klímaváltozáshoz, vagy miért nem isznak tejet a vegánok, mindenképp találsz válasz a több, mint 2000 cikkünk által.

További hasznos forrás lehet még az alábbi néhány YouTube csatorna, ahol vegán aktivisták kulturált vitáiból vagy előadásaiból tanulhatsz érvelni:

Emellett ingyenesen, magyar nyelven letöltheted Earthling Ed ebookját, amelyben megválaszolja azt a 30 leggyakrabban felmerülő kérdést és érvet a veganizmussal szemben, amiket valószínűleg életed végéig hallani fogsz a nem-vegánoktól. Ezért ez egy hasznos és értékes olvasmány.

3. Több kérdés, kevesebb kijelentés

Egy jól időzített “miért szeretjük az egyiket, és esszük meg a másikat?” hatásosabb lehet, mintha csak kijelentenéd a beszélgetőtársadnak, hogy a kettő között nincs érdemi különbség.

Míg az első esetben saját maga kutathatja fel a választ a hiedelmei labirintusában, addig utóbbi szituációban te adod meg neki a választ, a saját nézetedet jelented ki, amitől talán úgy érezheti, te akarod megmondani, hogy mit gondoljon.

Gyakori kérdések, melyek gyakran elgondolkodtatják az embereket:

 • Ha élhetünk úgy, hogy közben nem ártunk másoknak, miért ne élnénk úgy?
 • Hogyan lehet valaki állatbarát, ha állatokat eszik?
 • Mi a különbség a [valamilyen társállat] és a [valamilyen haszonállat] között, ami miatt az egyik szeretetet, a másik halált érdemel?
 • Hogyan ölnél meg humánusan valakit, aki nem akar meghalni?
 • Ha a tehéntejet megiszod, mert normális, miért nem iszol zsiráf-, vagy disznótejet? Ugye milyen fura, hogy csak az egyiket fogadjuk el normaként?
Előadás a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium diákjainak 2023. március 30-án, Raul 7. vegán évfordulóján
Vida Raul, a Prove.hu alapítójának előadása a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium diákjainak – Fotó: Porkoláb Edit / Empátia Sztori

4. Türelem, kedvesség, határozottság

Az egyik legfontosabb alap, amit soha nem felejthetsz el. Ha ez nem megy, akkor soha nem lehetsz hatékony.

Az emberek többsége – néhányuk jogosan, néhányuk csak túlozva – már évtizedek óta azt gondolja, hogy a vegánok mind erőszakosak, idegesítőek, nyomulósak, okoskodóak, hangosak.

Ha tovább erősítjük ezt a nem túl szerencsés sztereotípiát, azzal rendkívül lelassítjuk az állatok megmentését. Mindannyiunknak meg kell tanulnunk türelmesebben kommunikálni a témával kapcsolatban, még ha időnként ez nehéz is.

Amikor viccet csinálnak belőled vagy a veganizmusból, vagy többen szándékosan lenéznek, kiközösítenek, személyeskednek, kiabálnak veled, akkor azt gondolhatod, hogy a legjobb módszer, amit tehetsz, hogy visszavágsz valami sértéssel. Pedig valójában nem kell – és nem éri meg.

Az elmúlt években számtalanszor leptek már meg indokolatlanul durva kérdésekkel élőben és online is, amikor megtudták, hogy vegán vagyok:

 • “Akkor mit eszel, füvet?”
 • “Majd megunod ezt a hülyeséget aztán visszaállsz a normális ételekre”
 • “Úgy sem érsz el ezzel semmit, feleslegesen csinálod”
 • “Most ez a trendi, mindenkinek ezt kell csinálnia”
 • “Minek pazarolod a haszonállatokra az idődet? Azért vannak, hogy megegyük. Inkább törődj a háziállatok védelmével”
 • “Ha az én fiam lenne ilyen, már kitagadtam volna”

Tudod mi a közös ezekben? Ezek mind olyan beszélgetések kezdetei, amelyek a végére teljesen megváltoztak, és úgy értek véget, mint például:

 • “Ebbe így még nem gondoltam bele”
 • “Igazad van”
 • “Van benne valami”
 • “Utána fogok nézni”
 • “Most már értem”
 • “Ne haragudj azért, amit mondtam”
 • “Köszönöm a beszélgetést”

Minden egyes ember képes változni, amikor új információkhoz jut. Ne gondold, hogy valaki alkalmatlan lenne a beszélgetésre csupán azért, mert az elején erőszakosan indított.

Te, mint vegán, meg akarod változtatni a világot és a teljes emberi élelmezési rendszert – persze, hogy ez nem mindenkinek fog elsőre tetszeni. De neked kitartónak és türelmesnek kell maradnod az állatokért.

5. Ne várj el tökéletességet

Vannak, akik meglátnak egy vágóhidas videót, és abban a pillanatban örökre elhagynak minden állati eredetű ételt és terméket. Mások viszont évekig gyakorolnak, és csak óvatosan ugranak fejest az életmódváltásba, mert félnek, hogy valamit rosszul csinálnak. Mindkettő módszer eredményezhet végül egy életreszóló változást, csak más-más tempóban és útvonalon.

Nyugodtan lehetsz határozott az ismerősökkel, családtagokkal vagy akár ismeretlenekkel, és megmondhatod, hogy a végső cél a veganizmus – de az odáig vezető út mindenkinek más.

Ha valaki vegetáriánusként kezdi, vagy az étrend helyett a ruhákat kezdi lecserélni először, ugyanúgy halad a veganizmus felé. Biztasd, támogasd és segítsd őt, amennyire csak tudod. Ugyanúgy megérdemli a dicséretet, mint az, aki azonnal vegán lett.

Hiszen ha csak egyetlen ember évtizedekig nem vesz többé bőrt, állatokon tesztelt termékeket vagy nem viszi a gyermekét cirkuszba, azzal is kevesebb pénzt fizetett az állatok használatáért – tehát az állatok oldalán áll.

A kutatások szerint, ha könnyebb célt vagy kevesebb elvárást állítunk fel valakinek, hajlandóbb lesz elfogadni és belekezdeni. Motiválj másokat a veganizmusra, de fogadd el, hogy mindenki más tempóban halad.

6. Csatlakozz másokhoz!

Egyedül dolgozni bár kényelmes, legyen szó egy hagyományos munkáról vagy teljes állású vegán aktivizmusról, de korántsem olyan hatékony, mint egy lelkes és profi csapattal felépíteni valamit.

Mind az utcai, mind az online aktivizmusban vannak már erős és kitartó szervezetek, akik szívesen fogadnak új résztvevőket. Ahelyett, hogy egyedül szerveznél eseményeket (vagy egyáltalán nem is tennél semmit, mert egyedül érzed magad), csatlakozz a már működő kezdeményezésekhez és dolgozz velük együtt.

Dolgozhatsz fél- vagy teljes állásban, de pro-bono módon is felajánlhatod vegán szervezeteknek a szakmai tapasztalataidat, idődet, adományodat.

Fotó: Vida Raul

Végszó

Ha igazán, szívből hiszel valamiben, meg fogod találni a módját, hogy sikeres legyél benne, bármilyen akadállyal is nézel szembe.

Aktivistának lenni azt jelenti, hogy vállalod a nehézségeket a cél érdekében. Rendszeresen beszélgetsz olyan emberekkel, akik talán kinevetnek téged. Újabb eseményeket szervezel akkor is, ha csak páran mennek el, vagy az előző nem sikerült jól. Nem adod fel akkor sem, amikor nem támogat senki.

Élőben vagy online, egyedül vagy csapatban, írásban vagy szóban – mindegy, csak csináld, mert az állatoknak szüksége van rád.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.