Most olvasott cikk
Vegán aktivisták: kik ők és mit akarnak elérni?

Vegán aktivisták: kik ők és mit akarnak elérni?

Amikor vegánná válunk, nem csak az étrendünk változik meg gyökerestől, hanem a teljes szemléletmódunk a világról. Ez azzal is jár, hogy előbb-utóbb szükségét érezzük, hogy megosszuk másokkal is a tapasztalatainkat, valamint felszólaljunk azokért az állatokért, akiket ma még kizsákmányol a társadalom. A vegán aktivisták célja, hogy a veganizmus hatékony és békés formában terjedjen.

Ebben a cikkben konkrét tanácsokat adok ahhoz, hogyan legyél eredményesebb vegán aktivista és egyáltalán miért éri meg felszólalni az állatokért.

Vegánnak lenni nem nehéz, de vegánként szemlélni a világot annál inkább – rendszeresen látni, ahogy több milliárd állat szenved, mégsem érzed úgy, hogy eleget tennél a saját életmódváltásoddal. Ez dühöt, szomorúságot, tehetetlenséget válthat ki belőled, és vagy állandó frusztrációt érzel emiatt, vagy eldöntöd, hogy teszel valamit – aktivistává válsz.

Habár nincs jogunk – szerencsére – kényszeríteni másokat arra, hogy a mi felfogásunk szerint éljenek, minden egyes nap emberek tucatjaira tudsz hatni azzal, hogy jó példát mutatsz és érvelsz amellett, amiben hiszel.

Az egyetlen opció tehát, hogy aktivistaként felhívjuk a figyelmet a problémára, átadjunk minden lehetséges információt a lehető legtöbb embernek, és bízunk abban, hogy elég sokan nyitottak lesznek annak befogadására.

Minden változás egyetlen emberrel kezdődik. A történelmünk során több olyan társadalmi változás vált valósággá, amit az akkori többség kinevetett.

Ma már vannak egyenlő jogaik a nőknek, csökkent a rasszizmus világszerte és bizonyos országokban házasodhatnak vagy örökbe fogadhatnak a homoszexuálisok is. A világ még mindig nem tökéletes, de békésebb, mint néhány évszázaddal ezelőtt.

Ne gondoljuk, hogy ez a véletlen műve lenne – az aktivistáknak köszönhetjük az elért sikerek nagy részét. Nincs ez másképp a veganizmussal sem.

Miért és kiért szólaljak fel?

Világszerte nagyjából évi 70-75 milliárd szárazföldi és 2.7 billió vízi élőlényt (halakat, és minden mást, ami a hálóba akad) ölnek meg étkezési célokból. A ruházkodási, szórakozási, kísérleti, vadászati okból megölt állatok ennek csak töredékét teszik ki, maximum néhány tízmillióra tehető a számuk.

Azzal, hogy növényi étrenden élünk, nagyjából 2800-3000 állatot mentünk meg életünk során, és ha hallgatunk az optimistább becslésekre, ez a szám akár sokkal magasabb is lehet. Ha pedig meggyőzünk néhány másik embert körülöttünk, hogy empatikusan élni nagyszerű, ez a szám – általunk – még több lesz.

Ez minden vegánnak egy erős motivációt adhat, hogy soha ne maradjunk csendben, mert minden beszélgetés szó szerint életeket menthet.

Ám nincs könnyű dolgunk. Az aktivisták általában saját, esetleg közösen összegyűjtött pénzből valósítják meg az aktivizmust, miközben a vállalatok akár több milliárdos büdzsével is hirdetnek óriásplakátokon, TV-ben vagy közösségi oldalakon. Ezért ha aktivisták vagyunk, az első számú faktor, amire figyelnünk kell, az a hatékonyság.

Akár online, akár szemtől-szemben beszélsz a veganizmusról a barátaiddal vagy akár idegenekkel, vannak módszerek, amelyek általában beváltak és ezreket tettek vegánná. Emellett elárulom az én személyes tapasztalataimat az elmúlt évekből, mint teljes-állású aktivista.

Vegán aktivisták kecskeméten
Cube of Truth Kecskeméten / Fotó: Judith Pinter JuC

6 tipp, hogy hogyan legyél (hatékony) vegán aktivista

Sokféle ember, sokféle érvre, sokféle módon reagál. Ezért nincs tökéletes vagy „rossz” aktivizmus, de vannak, amelyekkel nagyobb hatást érhetünk el.

A legjobb, amit tehetsz, hogy az aktivizmus minden békés formáját kipróbálod, és valamilyen módon méred az eredményeket.

1. Ne csak mondd, mutasd is meg!

Az egyik legjobb módja, ha megmutatod, hogy mit csinálsz és hogyan csinálod. Bárki mondhatja azt, hogy ő a világ legfinomabb ételeit eszi, vagy hogy majd’ kicsattan az egészségtől – de ettől ez még nem lesz garantáltan igaz.

A legtöbb ember (sajnos) az ismerőseinek, rokonainak jobban hisz, mint egy téma szakértőjének. Ha a családod szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy egészséges maradsz-e vegánként, ne tolj eléjük egy halom tanulmányt, mert a félelmük nem igazán logikai alapú, sokkal inkább érzelmi indíttatású.

Bár kétségkívül jó dolog felkészülni és tényekre alapozva érvelni, de néha egy átlagos ismerősnek vagy családtagnak sokkal többet jelent, ha megmutatod, hogy az éves vérvizsgálatod szerint tökéletesen egészséges vagy és minden tápanyagot beviszel.

Tudományos viszonylatban a te egyedi és egyszeri vérképed bizonyít bármit? Nem igazán. De a laikus ismerőseid mégis jobban megnyugodnak ettől, mint szakzsargonnal teli, megfoghatatlan metaanalízisektől.

Ugyanígy, hiába mutatsz képeket és videókat elképesztő vegán baconról vagy ízletes gyümölcstálakról, azok mindig csak megfoghatatlan ábrándok maradnak – inkább készítsd el a szkeptikusoknak, hogy kóstolják meg.

Magyar vegán oldalak

2. Tanulj, tanulj, tanulj!

Mind átestünk azon, amikor valaki érdeklődve, vagy rosszabb esetben lekezelően kérdezett valamit a témáról, mi pedig tudtuk, hogy ebben tényleg nekünk lenne igazunk, de nem tudtuk bizonyítani vagy elmagyarázni, csak hebegtünk-habogtunk.

Ahhoz, hogy jól tudd képviselni minden helyzetben az elveidet, bizony rengeteg új információt kell megtanulnod, máskülönben, idővel zavarni fog, hogy sosem tudsz választ adni egy-egy könnyű kérdésre, és mindig úgy érzed, mintha nem hinne neked senki.

A Prove egyik fő küldetése, hogy hiteles és könnyen használható tudást adjon mindenkinek a vegán életmódot illetően. Ha egy konkrét témára vagy kíváncsi, például, hogy hogyan járul hozzá a húsevés a klímaváltozáshoz, vagy miért nem isznak tejet a vegánok, mindenképp találsz válasz az oldalunkon, a megfelelő cikkekben.

További hasznos forrás lehet még az alábbi néhány YouTube csatorna, ahol vegán aktivisták kulturált vitáiból és előadásaiból tanulhatsz érvelni:

Továbbá ingyenesen, magyar nyelven letöltheted Earthling Ed ebookját, amelyben megválaszolja azt a 30 leggyakrabban felmerülő kérdést/érvet a veganizmussal szemben, amiket valószínűleg életed végéig hallani fogsz a nem-vegánoktól. Ezért ez egy hasznos és értékes olvasmány.

3. Több kérdés, kevesebb kijelentés

Egy jól időzített „miért szeretjük az egyiket, és esszük meg a másikat?” hatásosabb lehet, mintha megmondanád a beszélgetőtársadnak, hogy a kettő között bizony nincs különbség.

Míg előbbire saját maga kutathatja fel a választ a hiedelmei labirintusában, addig utóbbira te adod meg a választ, amitől talán úgy érezheti, te akarod megmondani, hogy mit gondoljon.

Gyakori kérdések, melyek gyakran elgondolkodtatják az embereket:

 • Ha élhetünk úgy, hogy közben nem ártunk másoknak, miért ne élnénk úgy?
 • Hogyan lehet valaki állatbarát, ha állatokat eszik?
 • Mi a különbség a [valamilyen társállat] és a [valamilyen haszonállat] között, ami miatt az egyik szeretetet, a másik halált érdemel?
 • Hogyan ölnél meg humánusan valakit, aki nem akar meghalni?
Berzsenyi Dániel Gimnázium - vegán előadás
Előadás a veganizmusról egy gimnáziumban / Fotó: Porkoláb Edit / Empátia Sztori

4. Türelem, kedvesség, határozottság

Az egyik legfontosabb alap, amit soha nem felejthetsz el. Ha ez nem megy, akkor soha nem lehetsz hatékony.

Az emberek többsége – néhányuk jogosan, néhányuk csak túlozva – már évtizedek óta azt gondolja, hogy a vegánok mind erőszakosak, idegesítőek, nyomulósak, okoskodóak, hangosak és így tovább.

Ha tovább erősítjük ezt a nem túl szerencsés sztereotípiát, azzal rendkívül lelassítjuk az állatok megmentését. Mindannyiunknak meg kell tanulnunk türelmesebben kommunikálni a témával kapcsolatban, még ha időnként ez nehéz is.

Amikor viccet csinálnak belőled vagy a veganizmusból, vagy többen szándékosan lenéznek, kiközösítenek, személyeskednek, kiabálnak veled, akkor azt gondolhatod, hogy a legjobb módszer, amit tehetsz, hogy visszavágsz valami sértéssel. Hidd el, minden vegán átélte már. De valójában nem kell – és nem éri meg.

Az elmúlt években számtalanszor leptek már meg indokolatlanul durva kérdésekkel élőben és online is, amikor megtudták, hogy vegán vagyok:

 • „Akkor mit eszel, füvet?”
 • „Majd megunod ezt a hülyeséget aztán visszaállsz a normális ételekre”
 • „Úgy sem érsz el ezzel semmit, feleslegesen csinálod”
 • „Most ez a trendi, mindenkinek ezt kell csinálnia”
 • „Minek pazarolod a haszonállatokra az idődet? Azért vannak, hogy megegyük. Inkább törődj a háziállatok védelmével”
 • „Ha az én fiam lenne ilyen, már kitagadtam volna”

Tudod mi a közös ezekben? Ezek mind olyan beszélgetések kezdetei, amelyek a végére teljesen megváltoztak, és úgy értek véget, mint például:

 • „Ebbe így még nem gondoltam bele”
 • „Igazad van”
 • „Van benne valami”
 • „Utána fogok nézni”
 • „Most már értem”
 • „Ne haragudj azért, amit mondtam”
 • „Köszönöm a beszélgetést”

Minden egyes ember képes változni, amikor új információkhoz jut. Ne gondold, hogy valaki alkalmatlan lenne a beszélgetésre csupán azért, mert az elején erőszakosan indított.

Te, mint vegán, meg akarod változtatni a világot és a teljes emberi élelmezési rendszert – persze, hogy ez nem mindenkinek fog elsőre tetszeni. De neked kitartónak és türelmesnek kell maradnod az állatokért.

Vida Raul, a Prove alapítója-min
Vegán ételosztás a Kiskunhalasi Mobil Járványkórház dolgozóinak / Fotó: Pintér Judit

5. Ne várj el tökéletességet

Vannak, akik meglátnak egy vágóhidas videót, és abban a pillanatban örökre elhagynak minden állati eredetű ételt és terméket. Mások viszont évekig gyakorolnak, és csak óvatosan ugranak fejest az életmódváltásba, mert félnek, hogy valamit rosszul csinálnak. Mindkettő módszer ugyanolyan jó.

Nyugodtan lehetsz határozott az ismerősökkel, családtagokkal vagy akár ismeretlenekkel, és megmondhatod, hogy a végső cél a veganizmus – de az odáig vezető út mindenkinek más.

Ha valaki vegetáriánusként kezdi, vagy az étrend helyett a ruhákat kezdi lecserélni először, ugyanúgy halad a veganizmus felé. Biztasd, támogasd és segítsd őt, amennyire csak tudod. Ugyanúgy megérdemli a dicséretet, mint az, aki azonnal vegán lett.

Hiszen ha csak egyetlen ember évtizedekig nem vesz többé bőrt, állatokon tesztelt termékeket vagy nem viszi a gyermekét cirkuszba, azzal is kevesebb pénzt fizetett az állatok használatáért – tehát az állatok oldalán áll.

A kutatások szerint, ha könnyebb célt vagy kevesebb elvárást állítunk fel valakinek, hajlandóbb lesz elfogadni és belekezdeni. Motiválj másokat a veganizmusra, de fogadd el, hogy mindenki más tempóban halad.

6. Csatlakozz másokhoz!

Egyedül dolgozni nagyon jó és kényelmes érzés, legyen szó egy hagyományos munkáról vagy teljes állású vegán aktivizmusról, de korántsem olyan hatékony, mint csapattal dolgozni.

A Veganuár programunk és az egész Prove – amit most olvasol – egy csapat munkája. Van nálunk író, marketinges, szakmai és nyelvi lektor, dietetikus és még külsős kollégáink is akadnak.

Az elmúlt években több százezren látogatták meg az oldalunkat, hogy a tényekre és kutatásokra alapozott cikkeinkből tudást szerezzenek a veganizmusról. Ezeket összeállítani nekünk sok időbe, kutatásba és főleg pénzbe kerül, amit egyre több olvasónk támogat havi adományokkal.

Bár a csapatunk kevés emberből áll, és mindenki a maximumot nyújtja, egyedül ezt lehetetlen lenne egy embernek csinálnia. Sokkal több tudást, időt, pénzt lehet csapatként szerezni, amivel minőségibb munkát lehet végezni az állatokért. Ráadásul csodás új embereket ismerhetsz meg, ha csatlakozol egy közösséghez – vagy akár alapítasz egyet.

Mind az utcai, mind az online aktivizmusban vannak már erős és kitartó brigádok, akik szívesen fogadnak új résztvevőket. Ahelyett, hogy egyedül szerveznél eseményeket (vagy egyáltalán nem is tennél semmit, mert egyedül érzed magad), csatlakozz a már működő kezdeményezésekhez és dolgozz velük együtt.

Fotó: Vida Raul

Az én több éves tapasztalataim

Közel 7 éve vagyok etikai okokból vegán, és ez egy életre szóló döntés volt.

2016-ban elindítottam egy vegán témákkal foglalkozó Facebook oldalt (Csir Kevin), amit mára 270.000 magyar követ, és az ország egyik legaktívabb Facebook oldala, több mint 195 millió összesített videomegtekintéssel és 5-7 millió havi organikus eléréssel.

Emellett 2018-ban elindítottam egyedül a Prove-ot, ami mára egy kisebb szerkesztőséggé nőtte ki magát, melyben azon dolgozunk, hogy érthető, magyar nyelvű és hiteles forrást biztosítsunk azoknak, akik a vegán életmódról akarnak többet megtudni.

Az indulásunk óta több, mint 57.000 magyart motiváltunk a Veganuár kihívás által az életmódváltásra, valamint 1.000.000+ látogatónak/olvasónak mutattunk útmutatást.

Exkluzív interjúkat készítettünk magyar sztárokkal, mint Kásás Tamás olimpiai vízilabdázó, illetve lelepleztünk és elterjesztettünk egy magyar élőállat szállítással kapcsolatos visszaélést.

Ugyancsak 2018-ban kezdtem el kilépni a komfortzónámból, amikor élő eseményeket kezdtem szervezni.

Az egyik ilyen az Anonymous For The Voiceless szervezet által elindított Cube of Truth, aminek a célja, hogy megmutassuk a vágóhídi és állattartó telepi körülményeket az utca emberének. Azokkal, akik önként megállnak érdeklődni ezen az eseményen, felkészülten és barátságosan beszélgetünk az állatok jogairól, valamint további információt adunk nekik, ha szeretnének vegánok lenni. Az érdeklődőket a Prove által készített Vegán Start oldalra irányítjuk.

A másik hatékony aktivizmus az Animal Save Movement által létrehozott Save megemlékezések, aminek keretében ellátogatunk magyar vágóhidakhoz, és megkérjük a kamionsofőröket, hogy álljanak meg néhány percre, hogy képeket és videókat készítsünk az állatokról, mielőtt bevinnék őket. Ez egy megható, kissé szomorú, de nagyon hatásos esemény, hiszen megmutathatjuk az áldozatok arcát, szemét, érzéseit és körülményeit. A képeim már több tízezer emberhez jutottak el.

2021-ben egy új, eddig nem látott aktivizmussal kezdtünk tenni az állatokért: elkezdtük megmutatni a magyaroknak, hogy a vegán ételek is lehetnek finomak – több, mint 4000 adag ételt osztottunk ki COVID-kórházaknak, autizmussal élő gyerekeknek és pedagógusaiknak, idősotthonoknak és rászoruló honfitársainknak. Óriási sikert arattak az ízletes vegán fogások, és közben edukáltunk másokat a növényi alapú étkezés előnyeiről.

Mi voltunk az egyetlenek, akik a sokak által elítélt 2021 szeptemberi vadászkiállítás ellen valódi cselekedettel szólaltak fel: rendeztünk egy látványos demonstrációt a helyszínen, aminek híre még Kovács Zoltánhoz, a kormány szóvívőjéhez is eljutott.

Az elmúlt éveimben tehát mindent az állatok felszabadításának szenteltem. Valószínűleg azért olvasod most ezt a cikket, mert sikeresen tettem, ami a kötelességem: minél több emberhez eljuttatni az állatok jogait.

Több ezer emberrel beszéltem a veganizmusról, többször meghívtak az RTL Reggeli műsorába, készült velem egy nlc interjú, a valamint írtak a Veganuár programról az Éva Magazinban, Origon, Marie Claire-en, Díványon, HVG-n és még számtalan magyar lapban.

Mindezeket azért sikerült elérnem, mert hiszek abban, hogy az állatoknak szükségük van egy hangra, aki felszólal értük. Soha nem bántam meg, hogy egy kevésbé népszerű missziót választottam magamnak, és tudom, hogy ezért sokan el fognak ítélni életem során.

Ha igazán, szívből hiszel valamiben, meg fogod találni a módját, hogy sikeres legyél benne, bármilyen akadállyal is nézel szembe.

Aktivistának lenni azt jelenti, hogy vállalod a nehézségeket a cél érdekében. Rendszeresen beszélgetsz olyan emberekkel, akik talán kinevetnek téged. Újabb eseményeket szervezel akkor is, ha csak páran mennek el, vagy az előző nem sikerült jól. Nem adod fel akkor sem, amikor nem támogat senki.

Élőben vagy online, egyedül vagy csapatban, írásban vagy szóban – mindegy, csak csináld, mert az állatoknak szüksége van rád.

Hozzászólások (0)

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.