Most olvasott cikk
Úgy tűnik, Kanada hamarosan betilthatja a kozmetikai célú állatkísérleteket

Úgy tűnik, Kanada hamarosan betilthatja a kozmetikai célú állatkísérleteket

Sokan szégyenteljesnek tartják, hogy Kanada még mindig azok közé az országok közé tartozik, ahol legális állatokon tesztelni a kozmetikai termékeket, de egy készülő törvénytervezet idén véget vethet ennek a gyakorlatnak.

Kanadában az állatkísérletek betiltása már 2015 óta napirenden van, de érdemi lépések egyelőre nem történtek.

Sok állatvédő úgy gondolja, zavarba ejtő a kormány tétlensége az állatkísérletek betiltását illetően, hiszen világszerte már 42 országban tilos ez a tevékenység, köztük az EU-ban, az Egyesült Királyságban, vagy Ausztráliában is.

A híradások szerint viszont Ottawa végre készen áll arra, hogy betiltsa a kozmetikai célú állatkísérleteket, Jean-Yves Duclos, Kanada egészségügyi minisztere pedig egy olyan törvényjavaslaton dolgozik, ami a Szövetségi Élelmiszer és Gyógyszer törvénybe építve a teljes országra vonatkozóvá tenné a változásokat.

A szabályozás által érintett termékek például a sminkek, parfümök, testápolók, hajformázók, borotvahabok, körömlakkok. A törvény azokra a termékekre is kiterjed, amiket ugyan állatokon nem teszteltek, de tartalmaznak olyan összetevőket, amiket igen.

A mostani lépéseket számos állampolgár és állatvédő szervezet támogatja, köztük az Animal Alliance Canada is, akik folyamatosan kampányoltak a tiltás mielőbbi bevezetése mellett.

Reménykedünk, hogy a kozmetikai célú állatkísérletek betiltása a közeljövőben megvalósul és Kanada csatlakozik ahhoz a negyven másik országhoz világszerte, akik már bevezették ezt. A kezdeményezés roppant fontos, hogy megkezdhessük a párbeszédet az állatmentes módszerek használatáról az állatokon végzett kísérletek kapcsán és általánosságban véve az állatokat használó kutatásokban

– nyilatkozta Liz White, az Animal Alliance Canada igazgatója a Plant Based News-nak.

A tiltás kiterjesztésére vonatkozóan is vannak tervek

A Health Canada (egészségügyi minisztérium), valamint az Environment and Climate Change Canada (környezetvédelmi minisztérium) olyan módosításokat terveznek bevezetni, amelyek egyes kemikáliák és gyógyszerek esetében változtatnának az állatkísérletek alkalmazásának szükségességén. Elmondásuk szerint szeretnék, ha sokkal kevésbé kéne erre a módszerre támaszkodniuk.

„A minisztérium egy olyan javaslat előkészítésén dolgozik, ami megtiltaná a kozmetikai célú állatkísérleteket és továbbra is támogatja az alternatív módszerek használatát más készítmények vagy eljárások kapcsán is” – tájékoztatott a Health Canada.

2020-ban az országban több mint 5 millió állatot használtak fel kísérletek során. Ez a 2019-es mennyiségnél 11%-kal több. A kísérletek felénél madarakat, egyötödénél pedig egereket alkalmaztak.

Az USA-ban nem olyan régen lépett életbe egy törvény, amely habár nem tiltja az állatkísérleteket, de nem teszi kötelezővé azokat az engedélyeztetési eljáráshoz, és lehetőséget biztosít a sokkal pontosabb és nem utolsósorban lényegesen olcsóbb alternatív módszerek alkalmazására is.

A kanadai változtatások előreláthatóan 2023 augusztusa előtt nem lépnek életbe.

(The Globe and Mail)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.