Most olvasott cikk
Tucatnyi állatot koboztak el egy út menti állatkerttől

Tucatnyi állatot koboztak el egy út menti állatkerttől

Az intézményt az elkobzások mellett pénzbírsággal is sújtották. Az út menti állatkert borzalmas körülmények között üzemelt.

Számos állatot szabadítottak ki és szállítottak el egy ontariói állatkertből. A leírások az intézményt „roadside zoo”-ként (út menti állatkert) emlegetik, ami azoknak a turistacsalogató állatkerteknek az összefoglaló neve, amelyek jellemzően kevés pénzből, borzalmas körülmények között üzemelnek a profitmaximalizálás miatt.

Ezeken a nyomortelepeken az állatok legtöbbször sem megfelelő állatorvosi ellátásban, sem elfogadható gondozásban nem részesülnek, ketreceik nem felelnek meg eredeti élőhelyükből és faji adottságaikból származó igényeiknek, és általánosságban véve nem tekintik őket többnek egyszerű kiállítási tárgynál.

Az Animal Justice kanadai állatjogi szervezet jóvoltából most megannyi bentlakót, köztük zebrákat, kutyákat, lemúrokat, antilopokat és egy páviánt menekítettek ki a Bervie Zoological Park nevű állatkertből.

A szervezet elmondása szerint az ellenőrök az állatokat nagyon rossz körülmények között találták. A zebrák patái túlnőttek, vagyis semmilyen gondozást nem kaptak. A papagájok gyengék és alultápláltak voltak, a pávián pedig teljesen egyedül élt egy sötét ketrecben, még friss levegőhöz sem volt hozzáférése.

A főemlős a magány és a rossz körülmények miatt elkezdte hullajtani a szőrét és valamilyen bőrproblémával is küzdött. Köszönhetően a nonprofit munkájának, a pávián azóta a Story Book Farm Primate Sanctuary-n igyekszik kiheverni az Ontarióban, fogságban töltött időt.

Az Animal Justice elmondása szerint az állat nagyszerűen érzi magát új élőhelyén, a kinti környezet és a többi majom társasága pezsdítően hatott rá és önbizalmát is kezdi visszanyerni.

Nem ez volt az egyetlen problémás állatkert

A mostani bezárást több hónapos jogi huzavona előzte meg, de nem ez volt az első eset, hogy az intézmény silány körülményeire megpróbálták felhívni a figyelmet. Tavaly a CTV hálózat W5 című oknyomozó műsorában is megjelent néhány felvétel, amiken egy Boogie nevű majom volt látható, aki saját magát harapdálta, és repetitív mozgásokat végzett, amelyek jellemzően a zoochozis, vagyis a stressz által kiváltott neurotikus viselkedés jelei.

Az állatkertnek további 105.000 dolláros (~28 millió Ft.) bírságot kell fizetnie Ontario tartománynak az állatok elszállításáért és a szükséges állatorvosi ellátás költségeinek fedezésére.

Az állatjogi szervezet szerint a kanadai állatkertek helyzete aggodalomra ad okot. Ráadásul Ontario államban található a legtöbb út menti állatkert. Ezek mindenféle szükséges engedélyek vagy papírok nélkül üzemelnek, de a törvényi szabályozás olyan gyenge, a politikai szándék pedig olyan alacsony, hogy nem fenyegeti őket a bezárás, még az állatjóléti normák megsértésének napvilágra kerülését követően sem.

Remélhetőleg a Jane Goodall-törvény rövidesen véget vet ennek a gyakorlatnak, hogy a Bervie állatkert lakóihoz hasonlóan a többi állat is jobb helyre kerülhessen.

(Totally Vegan Buzz)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.