Most olvasott cikk
Ricky Gervais és Moby is felszólalt az állatkertek ellen

Ricky Gervais és Moby is felszólalt az állatkertek ellen

Vegán sztárok szólaltak fel az állatkerti elefántok jogaiért

A két közismert vegán híresség az IDA 2021-es listája kapcsán kampányolt az állatokért, akiknek semmi keresnivalójuk az állatkertek rácsai mögött.

Az elefántok, azon túlmenően, hogy a legnagyobb testű szárazföldi emlősök, kognitív képességeik révén is kiemelkednek az állatvilágból. Komplex érzelmeket figyelhetünk meg rajtuk, matriarchális társadalmakban, fajtársaikkal körül ölelve élnek, segítenek egymásnak az utódnevelésben és hozzánk hasonlóan gyászolják halottjaikat.

Egyik állat számára sem ideális rácsok mögött eltölteni egy teljes életet, de ezeknek a hatalmas testű, különösen intelligens állatoknak kiváltképp szenvedés a szűkös hely, a csorda hiánya, valamint az ingerszegény környezet.

Az In Defense of Animals (IDA) – magyarul: Állatok Védelmében – szervezet 2004-től kezdve minden évben elkészíti az elefántok számára legrosszabb tíz Észak-Amerikai állatkert listáját. A 2021-es lista kapcsán szólalt fel az évtizedek óta vegán, világhírű énekes és aktivista, Moby, valamint a közismert humorista és színész, Ricky Gervais – aki nemrég erősítette meg, hogy vegán életmódot folytat – és arra buzdítanak mindenkit, ne hagyják szó nélkül az állatok szenvedését.

Az elefántok érzékeny, érzelmes és különösen intelligens élőlények. Látni, ahogy a rácsok mögött szenvednek, szívszorító. Velem együtt állj te is az In Defense of Animals mellé és utasítsd el a fogságban tartásukat

– szól Gervais mondandója.

„Mindig is elszomorított a búslakodó állatok látványa, de arról fogalmam sem volt, hogy az állatkert agykárosodást is okozhat nekik. Támogatom az In Defense of Animal szervezetet az elefántok fogságának megszüntetésében és felszólítom a 10 legrosszabb állatkertet, hogy engedjék szabadon az elefántjaikat hivatalos állatmenhelyekre, ahol békében és a kíváncsi szemektől távol élhetik le hátralévő életüket.” – nyilatkozta Moby.

Az állatkerti fogság agykárosodáshoz vezet

A most kiadott lista különlegessége, hogy egy friss kutatás minden kétséget kizáróan bizonyította, milyen elképesztően káros hatással bír az állatkerti fogság az elefántok agyára.

Dr. Bob Jacobs, a Colorado College professzora – a kutatás szerzője – a következőképpen foglalja össze a tanulmányban olvasható információkat:

„Az állatkerti bezártság roncsolja az elefántok agyát. Hatalmas különbség van az állatok agyát megdolgoztató ingergazdag természetes környezet, valamint az állatkerti rabság sivársága között, amely megfosztja az elefántokat társadalmi, értelmi és idegi igényeik kielégítésétől. Több évtizednyi idegkutatás bizonyítja, hogy egy ingerektől megfosztott agy sérült agy. Teljesen mindegy, hogy a 10 legrosszabb, vagy akár legjobb állatkertről beszélünk, mindegyik állatkert romboló hatású az elefántok agyára nézve, valamint fizikai és mentális szenvedést okoz számukra.”

Magányra kárhoztatva

Lucy 1975-ben született Sri Lankán. A most 46 éves nőstény elefánt eddigi életéből 44-et fogságban töltött, 2 éves volt, amikor befogták. Az utóbbi 34 évben az Edmonton Valley Zoo lakója, ahol ő az egyetlen fogságban élő elefánt. Az intézmény a 2021-es IDA listán a nem annyira hízelgő első helyen szerepel a legrosszabb állatkertek között.

Ez a szép korú hölgy 18 éven keresztül egy Samantha nevű elefánttal lakott együtt, akit 2007-ben Észak-Karolinába szállítottak szaporodási célzattal, ahonnan sohasem tért vissza. Lucy emiatt 15 éve teljesen magányos, ami azon túlmenően, hogy egy nőstény elefánt számára – akik egész életüket a csordával töltik – ez önmagában is kínzás, nem felel meg a Canada’s Accredited Zoos and Aquariums (CAZA) szabályozásának, ami szerint minimum 3 elefántot kell tartani egy működő állatkertben. Az Edmonton Valley Zoo valamiért speciális felmentést élvez a szabály alól.

A kanadai telek híresek ridegségükről, ilyenkor Lucy elképesztően hosszú időt tölt beton zárkájában, ahol egy kupac homokon kívül nem sok szórakozása akad. Miután az ápolók befejezték a munkát, az ő társaságuk sem nyújt vigaszt számára.

Kifutója fél hektár, ami megfelel a szabályozásoknak, de ami papíron rendben van, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az állat számára is elégséges.

Az intézmény folyamatosan visszautasítja az állat megvizsgálására irányuló felajánlásokat, annak ellenére, hogy nem rendelkezik saját szakértővel a területen. Pedig a leírások számos nagyon komoly egészségügyi problémát sorolnak Lucynál, többek között túlsúlyos, keringési problémái vannak, lábbetegség és légzési nehézségek is kínozzák.

Az állat élete olyannyira nyomorúságos, hogy márciusban Cher is felhívta rá a figyelmet, valamint készülőben van egy dokumentumfilm az életéről. Egy korábbi közvéleménykutatásban pedig a lakosok kétharmada úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha Lucy-t áthelyeznék egy menhelyre, amennyiben ez megoldható.

Magyarországon számos helyen, többek közt Budapesten, Nyíregyházán és Szegeden is találunk fogságban tartott elefántokat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.