Most olvasott cikk
Eldőlt, kik lettek az „Év Mentes Séfje” verseny győztesei

Eldőlt, kik lettek az „Év Mentes Séfje” verseny győztesei

Február 21-én került sor a „Csak a Mentes” által szervezett, „Év Mentes Séfje” verseny döntőjére. A megmérettetés két kategóriában, amatőr és profi szinten zajlott. A végső döntőt két elődöntő előzte meg, az eseményt pedig végig kiemelt figyelem kísérte.

2023-ban már ötödik alkalommal rendezték meg az „Év Mentes Séfje” versenyt. Az eddigiektől eltérően idén nemcsak lelkes amatőrök, de profi szakácsok is összemérhették tudásukat. A döntőre ismét a METRO Gasztroakadémia profi konyhájában került sor, a zsűriben pedig ezúttal is kiváló szakemberek kaptak helyet. Varga István nyers vegán séf, Tanács Attila mesterszakács, Stőhr Gréta vegán séf, Blendea Károly séf, Garami Gábor műsorvezető, zenész, Vágó Piros rádiós műsorvezető, valamint Ádám Csaba és Gálicz István séfek.

Munkában a zsűri (Fotó: Csak a Mentes)

A versenyzőknek ezúttal nemcsak egy mindenmentes főételt kellett megalkotniuk, de desszerttel is kellett készülniük. Minderre összesen két óra állt rendelkezésükre. Az amatőr kategória versenyzői kezdték a főzést, majd őket követték a profik. A szakmai zsűri mindkét esetben alapos kóstolás és mérlegelés alá vetett minden egyes eléjük került fogást.

A legjobbak amatőr kategóriában

A többórás megfeszített munkának mindkét kategóriában meglett az eredménye. Csodálatos, színes és fantáziadús fogások kerültek ki a versenyzők kezei közül, melyek alaposan megnehezítették a zsűri döntését.

Amatőr kategóriában első helyezést ért el Sasinszki Szilvia, aki padlizsánschnitzelt készített herby kuszkusszal, tahini szósszal és fehérrépapürével, valamint Fekete-erdő tortát vegán verzióban.

Másodikként díjazták Debreczeni-Jerkovics Boglárkát, aki karfiolpürével, „hamis” halfilével, pilaugolyóval, pirított répával, céklával, zöld olajjal, gránátalmás friss salátával és mandulával, valamint erdei gyümölcsös, mentás, túrós vegán szelettel és pirított pisztáciával készült.

Nényei Lujza lett a bronzérmes, aki tofuval és gombával töltött sült vöröshagymát készített salsa verde magkeksszel, valamint mini tartot datolyával, dióval, kókusztejes kesudiókrémmel és marinált körtével állt a zsűri elé.

Az amatőr kategória nyertesei (balról jobbra): Debreczeni-Jerkovics Boglárka, Sasinkszki Szilvia, Nényei Lujza

A profi nyertesek

Az egész napos megfeszített munka bizony a gyakorlott szakácsokat is kifárasztotta, de az előre megtervezett ételekkel és a desszertekkel végül mindenki időben elkészült. Fél háromra a zsűri is meghozta döntését, és kezdetét vette az ünnepélyes eredményhirdetés.

Profi kategóriában Zsolnay Gergely lett a győztes, aki az „Ember és Univerzum” – fenntarthatóság egy tányéron fantázianevű ételével és mentás-avokádós krémjével, gluténmentes piskótaágyon, olajos magtészta alatt, almacukor-karamellel a tetején megalkotott desszertkompozíciójával nemcsak a zsűrit, de minket is lenyűgözött. Gergely elmondása szerint szerette volna mind az öt alapízt megjeleníteni a tányérján, s mindez tökéletesen sikerült is neki.

Ezüstérmes lett Molnár Viktor, aki zellersteaket készített borsófehérjemájas-szilvás kölestabuléval, hamis tükörtojással, céklajus-vel, céklával színezett pirított répával, tofubaconnel, a desszert pedig fahéjas-körtés tarte volt currys vaníliakrémmel, tejszínhabbal, erdei gyümölcsös kaviárral, mentás-pisztáciás morzsával megspékelve.

A harmadik díjazott Tikos Dávid lett, aki karfiolsteakkel, sajtos karfiolpürével, karfioltabuléval és pisztáciaropogóssal készült. Desszertként pedig datolyás-diós kölestúrógombócot alkotott, melyet karamellizált körtével és kesutejföllel, valamint bogyós gyümölcsökkel egészített még ki.

A séfverseny dobogós helyezettjeivel a “Csak a Mentes” fesztiválom találkozhatnak az érdeklődők, melyet április 1-2 között rendeznek meg a RAM színházban.

A profi kategória díjazottai (balról jobbra): Molnár Viktor, Zsolnay Gergely, Tikos Dávid

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.