ÜzletVáltozó világ

A Tesla Model 3 belseje mostantól teljesen vegán

Tesla nemrég bejelentette, hogy az új Model 3 autójukon változtattak, és immáron 100%-ban bőrmentes.

Vegán bőrbelsővel érkezik a Tesla Model 3

Nem olyan régen a Tesla az üléseinek összes opcióját „Tesla Szintetikus Anyagra” váltotta, ami azt jelenti, hogy elkezdtek vegán bőrt használni. Ezt általában növényi anyagokból vagy növényi melléktermékekből állítják elő nagyon hasonló módszerekkel, mint az állati bőrt – kivéve, hogy nem használnak és ölnek meg hozzá állatokat.

Ugyanakkor a Model 3 kormánya viszont mostanáig bőr huzatból készült, így nem volt teljesen vegánnak mondható az autó. A Model S és Model X vásárlói külön kérhettek bőrmentes kormányt a járműveikbe, de ez a Model 3 esetében nem volt opció, mivel a többitől különböző kormánykerékkel látták el.

Tesla Model 3 vegán belső

Az autómárkák vegánok lesznek

Év elején a Tesla egyik konferenciáján a PETA képviselője megkérte a cég vezérigazgatóját, Elon Muskot, hogy tegye elérhetővé ezt az opciót és váltsa be korábbi ígéretét a Modell Y vegánná tételével kapcsolatban is. A vezérigazgató megerősítette, hogy dolgoznak ennek megvalósításán és úgy tervezik, az év végére ez teljesül is.

PETA: “Megerősítené, hogy a Modell Y az ígérteknek megfelelően vegán lesz?”

Musk: “Igen, az lesz.”

PETA: “Valamint azt, hogy a Tesla összes árucikke a következő közgyűlésig bezárólag mind állati eredetű termékektől mentes lesz?”

Musk: “Hát… Ebben nem vagyok biztos, lehet, hogy van még hátra egy kis igazítás. De azt biztosan kijelenthetem, hogy a Modell Y és a Modell 3 is vegánok lesznek.”

A Tesla a mai bejelentése szerint tehát megtette a szükséges lépéseket az autómodell bőrmentessé alakításához. Az autógyártó nem erősítette meg, hogy az autó teljes mértékben vegán, de belső már nem tartalmaz állati bőrt.

A Tesla legelőször 2016-ban jelentette be, hogy fenntartható szintetikus bőrt kezd használni autói belső üléseinek huzatán, egy „ultra fehér” nevű opcióval, ami gyorsan nagy népszerűségre tett szert a Tesla tulajdonosok körében. Az évek során ez aztán alapvető kiegészítővé vált, miután a több éves gyakorlati tesztek folyamán jó megbízhatóságot tanúsított.

Tesla Model 3, Taycan, Polestar 2 és a többi vegán autó

Nemrég a Porsche is bejelentette, hogy legújabb Taycan modelljébe már kérhető vegán bőrbelső is.

A Tesla és a Porsche mellett egyéb cégeknél is felmerült a vegán bőrhuzat ötlete. A Volvo legújabb ötajtós Polestar 2 modelljének teljesen vegán lesz a belseje és a Nissan új dizájnjának alapja szintén a vegán bőr.

A Subaru 2020-ban érkező Outback modellje vízlepergető vegán ülésekkel lesz elérhető, amely valójában még erősebb, mint az állati bőr.

A luxusautó gyártó cég, a Bentley is nemrég vezette be az olyan fenntartható anyagokat tartalmazó elektromos autós üléseket, mint a vegán bőr. Az állatbőr-mentes anyagot Olaszországban gyártják, mely az ottani borászatokból megmaradt szőlőhéjból készül.

A Volkswagen új elektromos autójának, az ID. Roomzznak ülései almalé előállítása után megmaradt maradékokból készülnek.

Úgy tűnik, hogy az autóipar is gyorsan reagál a veganizmus terjedésére.

H. Viktória
2015-ben váltottam vegetáriánus életmódra, majd 2019 februárjában lettem vegán. Eleinte etikai okokból váltottam, később láttam csak meg, milyen jó hatással van a veganizmus a fizikai és mentális egészségemre, valamint milyen sokat tesz a klímaválság megfékezéséért folytatott küzdelemben is. Mivel csak pozitív változásokat tapasztaltam, szeretném másokkal is megosztani ezt az életszemléletet, valamint ezzel is segíteni az állatoknak, embereknek és a Földnek, hogy egy élhetőbb és harmonikusabb világot teremtsünk a mostani és a következő generációk számára egyaránt.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.