ÜzletVáltozó világ

A Porsche legújabb elektromos autójának belseje vegán bőrből készül

A Porsche új, Taycan nevű elektromos autójába lehet kérni vegán bőrhuzatot is. A német autógyártó cég bejelentése szerint az új Taycan modell esetében a vásárlók már két üléshuzatból is választhatnak: az egyik a cserzett Club Leather, a másik pedig a vegán opció, amely a részben újrahasznosított poliészter szálakból álló Race-Tex mikroszálas textilből készül.

A Porsche szerint a “szenvedés-mentes bőr” előállítása során 80%-ban kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, mint az állati eredetű változat esetében.

A Taycan padlókárpitja Econyl szálakból áll, amely újrahasznosított halászhálókból készül. Bár egyre több vállalkozás lép fel az egyszer használatos műanyag termékek, például a szívószálak és műanyag zacskók használatának csökkentése érdekében, az óceánokban található műanyag hulladékok zömét az elhagyott halászhálók teszik ki.

Vegán Porsche

A vegán autók a csúcsra törnek

A Porsche új bőrmentes elektromos autója versenybe hozhatja a céget a Teslával, amely már évek óta dolgozik azon, hogy vegán lehetőséget is kínálhasson a vásárlóinak.

A Tesla 2015-ben és az azt követő évben jelentkezett először vegán opcióval a vásárlói számára, mára a cég teljesen bőrmentesítette járművei üléseit. Az elektromos autó gyártó cég a kormánykerékhez továbbra is állati eredetű bőrt használ, azonban júniusban arról számolt be, hogy az Y-modellű és 3. modellű elektromos autók 2020-ra már teljes mértékben vegánok lesznek.

A Tesla és a Porsche mellett egyéb cégeknél is felmerült a vegán bőrhuzat ötlete. A Volvo legújabb ötajtós Polestar 2 modelljének teljesen vegán lesz a belseje és a Nissan új dizájnjának alapja szintén a vegán bőr.

Ez is érdekelhet ➡  A Volvo egy teljesen vegán autót dob piacra az "előrelátó közönség számára"

A Subaru 2020-ban érkező Outback modellje vízlepergető vegán ülésekkel lesz elérhető, amely valójában még erősebb, mint az állati bőr, valamint a luxusautó gyártó cég, a Bentley is nemrég vezette be az olyan fenntartható anyagokat tartalmazó elektromos autós üléseket, mint a vegán bőr. Az állatbőr-mentes anyagot Olaszországban gyártják, mely az ottani borászatokból megmaradt szőlőhéjból készül.

A Volkswagen új elektromos autójának, az ID. Roomzznak ülései almalé előállítása után megmaradt maradékokból készülnek.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója nem tekint ezekre a vállalatokra versenytársként. Ehelyett a jelenlegi küldetésére koncentrál, ez pedig környezetbarát járművek gyártása a tömeg számára. Egy 2014-es tweetjében Musk azt mondta:

„Az igazi versenyt nem más cégek elektromos autóinak gyártása jelenti, sokkal inkább a világ összes többi gyára, ahonnan a benzinnel működő autók minden nap árvízszerűen hagyják el a futószalagokat.”

H. Viktória
2015-ben váltottam vegetáriánus életmódra, majd 2019 februárjában lettem vegán. Eleinte etikai okokból váltottam, később láttam csak meg, milyen jó hatással van a veganizmus a fizikai és mentális egészségemre, valamint milyen sokat tesz a klímaválság megfékezéséért folytatott küzdelemben is. Mivel csak pozitív változásokat tapasztaltam, szeretném másokkal is megosztani ezt az életszemléletet, valamint ezzel is segíteni az állatoknak, embereknek és a Földnek, hogy egy élhetőbb és harmonikusabb világot teremtsünk a mostani és a következő generációk számára egyaránt.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.