Vegán ebédVegán vacsoraVeganuár receptek

Sütőtökös-spenótos rizottó (vegán, gluténmentes)

Sütőtökös-spenótos rizottó© Prove.hu

Magyarországon a rizottót sokszor a zöldséges rizzsel használjunk szinonimaként. Az igazi rizottó azonban ennél sokkal izgalmasabb: rövid szemű, magas keményítőtartalmú rizsből készül, ezért az állaga elkészítés után sokkal szószosabb, mint a Magyarországon népszerűbb hosszúszemű rizsé, és Olaszországban önálló ételként, nem köretként fogyasztják.

Néhány egyszerű olasz főzési trükknek köszönhetően az íze pedig annyival finomabb, mint egy mezei zöldséges rizsnek, hogy szinte bűn legalább egyszer nem kipróbálni.

Hozzávalók

3 adaghoz

  • 1 bögre/20 dkg rizottó rizs*
  • 15 dkg sütőtök felkockázva
  • 20 dkg friss spenót
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál jó minőségű margarin**
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 zöldségleveskocka (ízfokozómentes)
  • 1 dl fehérbor***
  • 1 teáskanál citromlé
  • opcionális: egy kis darab vegán sajt
Sütőtökös-spenótos vegán rizottó
© Prove.hu

Elkészítés

  1. Egy kisebb lábasban forralj fel egy liter vizet egy zöldségleveskockával. Ha felforrt, zárd el a lángot, de a lábast hagyd a tűzhelyen.
  2. Egy széles lábasban melegíts fel egy evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon pirítsd rajta a hagymát 4-5 percig. Adj hozzá egy csipet sót, dobd rá a felkockázott sütőtököt és egy evőkanál margarint. Közepes lángon pirítsd további 3-4 percig, majd add hozzá a rizst. Pirítsd 2-3 percig, majd öntsd rá a fehérbort.
  3. Ha a bor elpárolgott, tegyél a rizsre két merőkanálnyi zöldségalaplevet. Folyamatosan kevergesd, és ha a rizs nagyjából felszívta a folyadékot, merj rá még egy kanállal. Ezt egészen végig kevergetve ismételgesd, amíg az összes alaplé el nem fogyott: ez körülbelül 20 percet fog igénybe venni.
  4. Ha kb. az alaplé ¾ része elfogyott, maroknyi adagonként keverd bele a spenótot. Az utolsó merőkanálnyi alaplével együtt adj hozzá egy evőkanál margarint, három evőkanál sörélesztőpelyhet, és ha használsz, akkor egy kis darab vegán sajtot.
  5. Ha még ekkor is úgy érzed, hogy a rizs nem főtt meg eléggé, tehetsz hozzá egy kis vizet is. Érdemes azonban észben tartani, hogy az igazi rizottó al dente, azaz nem olyan puha, ahogyan azt mi, magyarok megszoktuk.
  6. Figyelj arra, hogy a végeredmény egy igen szószos, szinte leveses rizs legyen, a száraz rizottó nem rizottó. Az utolsó adag alaplé/víz hozzáadásakor szinte azonnal el is zárhatod, hogy ne szívja teljesen magába a rizs a folyadékot. Végül keverj hozzá egy teáskanál citromlevet.

* Ha nem kapsz a boltban rizottó rizst, bármilyen rövidszemű rizs megteszi: ebben az esetben az alaplé elkészülte után fél merőkanálnyit szedj ki belőle egy bögrébe, villával keverj benne csomómentesre két evőkanál étkezési keményítőt, majd öntsd vissza a keményítős alaplevet a többihez. Ezzel segítesz a rizsnek úgy viselkedni, mintha rizottó rizs lenne.

** Fenntarthatóbb, finomabb és egészségesebb is, ha szupermarketes margarin helyett a bioboltokban kapható, pálmaolajmentes, állagában és ízében a vajhoz sokkal jobban hasonlító vegán margarint veszel. Főleg sós ételeknél sokkal ízletesebb eredményt érhetsz el ezekkel a termékekkel.

*** Ha nem szeretnél alkoholt használni, egy fél citrom kicsavart leve is megteszi, ugyanígy a száraz rizsre ráöntve.

Variációk: próbáld ki sütőtök és spenót helyett gombával vagy zöldspárgával.

Flóra

Flóra

Publicista
Amikor gyerekként megértettem, hogy a hús ára egy élet elvétele, nem tudtam elképzelni, miért esszük egy emberként mégis; hogy az élet szeretete, az együttérzés, a közös társadalmi értékeink miért nem terjednek ki arra a néhány állatfajra, akik nap mint nap az asztalunkra kerülnek. Így lettem vegetáriánus, néhány évvel később pedig vegán. A téma azóta is foglalkoztat - ami leginkább leköt, az a veganizmus, a feminizmus és a környezetvédelem közös szociológiai háttere.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.