Most olvasott cikk
Pamela Anderson már 26 éve aktívan kampányol az állatok védelméért

Pamela Anderson már 26 éve aktívan kampányol az állatok védelméért

Nemrég debütált Pamela Anderson dokumentumfilmje a Netflixen, és bár a színésznő már régóta aktív állatvédő, erről nem sok szó esik a róla készült portréban, pedig nagy múltja van az állatok jogaiért folytatott harcban.

A legtöbb embernek, ha megkérjük őket, hogy soroljanak fel állatbarát és vegetáriánus hírességeket, nagy valószínűséggel Pamela Anderson lenne az első, aki eszébe jut. A színésznő és modell régóta kampányol állatjóléti ügyekért, és tette ezt már jóval azelőtt is, hogy az állatvédelem bekerült volna a tágabb köztudatba.

Ennek ellenére a nagyközönséget nem ez az igen dicséretes tevékenysége érdekli elsősorban. Erről tanúskodik Anderson most megjelent dokumentumfilmje, Pamela, A Love Story címmel. A film visszatekint élete jelentős pillanataira, az ő nézőpontja szerint és saját szavaival elbeszélve, de Pamela állatvédelmi harcáról csak egy rövid bejátszásban tesznek említést.

Vagyis a film csak röviden tér ki az állatokért folytatott aktivizmusára, bár a színésznő azt mondta minderről, hogy nagyon fontos része az életének.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

PETA (@peta) által megosztott bejegyzés

Pamela Anderson és a PETA

A dokumentumfilmben beszél a PETA-kampányokban való részvételéről, és arról is, hogy azért vett részt a Comedy Central  „Comedy Roast” műsorában, amely arra épült, hogy leégetik a meghívott sztárt, mert cserébe 250.000 fontnyi adományt kapott a PETA szervezete a műsor producereitől.

Elegem volt abból, hogy állandóan csak a pasijaimról és a melleimről kellett beszélnem. Ugyanakkor azt gondoltam, hogyha ezt hozzá tudnám csatolni az állatvédelemhez vagy a környezetvédelemhez, akkor legalább lenne értelme az egésznek. Ezért is csatlakoztam a PETA-hoz

– mondja a filmben.

A PETA gyakran működik együtt hírességekkel az állatok jogaiért való kampányok során, és Anderson az egyik legismertebb és legrégebbi arca az ilyesfajta együttműködéseiknek.

Pamela Anderson a szervezet sok kampányában szerepelt már, a legelsőre több mint 26 évvel ezelőtt került sor. Akkor egy hirdetőtáblán a Times Square-en, a „Give Fur the Cold Shoulder” szójáték (kb.: hidegen hagy a szőrme) mellett pózolt félmeztelenül.


Azóta sok PETA-hirdetésben tűnt fel, így tiltakozva többek között a húsevés, a vízi parkok működése vagy éppen a kozmetikai termékek állatokon való tesztelése ellen.

Pamela Anderson kívül-belül gyönyörű, arany szíve van, és az állatok remek pártfogója. Művészetet csinált abból, hogy kihasználja a média ráirányuló figyelmét azért, hogy felhívhassa a figyelmet fontos problémákra, amelyek az állatokat érintik

– mondta a PETA alapítója, Ingrid Newkirk a Plant Based Newsnak.

Dicséretre méltó aktivista

Amellett, hogy kampányokban pózol, aktívan támogat állatvédelmi ügyeket is, amelyek gyakran vezetnek valódi változásokhoz.

2010-ben, a Mexikó-öbölben történt olajszivárgás után segített a PETA-nak a kóbor kutyák elhelyezésében. Ennek eredményeképpen a kutyákat a túlzsúfolt louisianai menhelyekről a PETA központjába, Virginiába szállították. Sőt, Anderson két kutyát maga is örökbe fogadott.

 

A két örökbefogadott kutya Brigitte Bardot és Gina Lollobrigida után kapta a nevét (Fotó: Getty Images)

2013-ban Anderson meglátogatta a kanadai St. John’s-t, illetve Új-Fundland és Labrador tartományokat, hogy felajánljon a kanadai fókavadászok szövetségének egy 1 millió dolláros csekket, hogy az elősegíthesse a kormány kivásárlását az ország fóka kereskedelméből.

2018-ban is akciózott. Elmondta, hogy korábban küldött műszőrmét Kim Kardashiannak és Melania Trumpnak, akik ezután mindketten felhagytak az igazi szőrméből készült darabok viselésével.

Majd 2019-ben írt a Prada divatcégnek a PETA-t képviselve, és arra buzdította a céget, hogy távolítsa el a szőrméket a kollekcióiból. Ugyanezen év májusában a divatház megerősítette, hogy eleget tesz a kérésnek. Azóta több nagy divatház is hasonlóan döntött.

2021-ben arra kérte a brit kormányt, hogy ne használjon többé igazi medveszőrt a királynő őreinek fejfedőjéhez. Felháborítónak nevezte azt, hogy a fekete medvéket azért ölik meg, hogy kalapot csinálhassanak belőlük.

2022-ben arra ösztönözte egy texasi egyetem elnökét, hogy állítsa le a golden retrievereken végzett kísérleteket. Azóta a labor bezárt és a kutyák otthonra találtak.

De mi történt Pamela Anderson és Putyin között?

A Netflix-dokumentumfilm rövid bevágást tartalmaz Anderson 2018-as megjelenéséről a Piers Morgan Life Storiesban, ahol arról a levélről beszélt, amit az orosz elnöknek, Vladimir Putyinnak írt 2009-ben. Azt írta benne, hogy ne importáljon több, fókából készült terméket Kanadából.

Írtam neki, hogy állítsa le az importot, ami akkoriban a piac 95 százalékát adta. Ez valószínűleg azt is jelentette, hogy ennek következtében leállítanák a fókavadászatot, ami az egyik nagy célom volt –

mondta Morgannek.

A műsorban elmagyarázta, hogy Putyin beleegyezett a kérésébe, és illegálissá tette, hogy fókákkal kapcsolatos árut hozzanak be az ország területére.

Vegán-e Pamela Anderson?

Nagyon régóta nem eszik húst, és többnyire növényi alapú étrendet követ, de az étkezését tekintve csak pár éve tartja be rendesen a vegán szabályokat. Erre enged következtetni a Netflix-dokumentumfilm egy részlete is, melyben Pamela megkérdezi egy ételről, hogy az vegán-e, mert akkor eszik belőle.

Ám egy vele készült, 2018-as Guardian-interjúban Anderson még „csintalan vegánnak” nevezi magát, mivel akkoriban azt nyilatkozta, hogy főleg a péksüteményeknek nem mindig képes ellenállni.

A veganizmus olyan filozófia, ami az állatok kizsákmányolásának összes formájával le akar számolni. A vegánok nemcsak nem esznek hús- és tejtermékeket, de nem is viselnek vagy használnak semmilyen olyan terméket, ami állatoktól származik. Anderson az utóbbi filozófiához már hosszú ideje tartja magát, és sokat tesz azért, hogy mások is kövessék példáját.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.