Most olvasott cikk
Alicia Silverstone meztelenre vetkőzött az állatokért, csak egy vegán bőrcsizma maradt rajta

Alicia Silverstone meztelenre vetkőzött az állatokért, csak egy vegán bőrcsizma maradt rajta

Alicia Silverstone

A régóta vegán színésznő, Alicia Silvestone a növényi bőrben rejlő lehetőségekre és az állati bőrből készült termékek elhagyására próbálja ilyen módon felhívni a figyelmet.

„Ha meztelenre kell vetkőznöm ahhoz, hogy törődj az állatokkal, akkor megteszem” – mondja Alicia abban a videóban, amit a PETA készített a színésznővel legújabb kampányukhoz.

A Spinédzserek című film sztárja természetesen megfelelő takarással, de valóban ruha nélkül – egy pár barna vegán bőr csizmát leszámítva – látható az állatvédő szervezet legújabb plakátkampányában, amit többek közt a Time Square-en is lehet majd látni az ünnepi időszakban.

Az általános vélekedés a műbőrrel kapcsolatban, hogy a felhasznált műanyagok miatt egyáltalán nem környezetbarát, míg a tehenek bőréből készült ruhadarabokat sokan természetesebbnek, emiatt pedig környezetbarátabbnak is tartják.

Sajnos a valóság ettől nem is állhatna távolabb. Még a szintetikus, műanyag felhasználással készült termékek is lényegesen kedvezőbbek környezeti szempontból, mint az marhabőrből készült változataik, amelyek kikészítéséhez elképesztő mennyiségű vegyszer szükségeltetik. Arról nem is beszélve, hogy az alapanyag előállításához a marhákat etetni és itatni kell, ami az erdőirtások legfőbb előidézője.

Létezik ez az elképzelés, hogy a bőr előállítása nem káros a Földnek, de amibe senki nem gondol bele, az az elképesztő mennyiségű nyersanyag, víz, takarmány, üzemanyag a szállításhoz, és energia, ami az előállításhoz szükséges. Egyszerűen nem fenntartható. A bolygó nem bírja

– mondja Alicia a videóban.

A Collective Fashion Justice szervezet jelentése alapján az állati bőr környezeti terhelése akár hétszerese is lehet a szintetikus bőrének.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

PETA (@peta) által megosztott bejegyzés

A műbőr nem az egyetlen megoldás

Az utóbbi években számos olyan ténylegesen természetes alternatíva látott napvilágot, ami a szintetikus bőrnél is sokkal fenntarthatóbb. Ezek a jellemzően növényekből készült alapanyagok viszont egyelőre kevésbé ismertek, ezért döntött úgy a PETA, hogy figyelmet irányít rájuk.

A kaktuszmező nem véletlenül szolgál a videó és a plakát hátteréül, az egyik ökobarát megoldás ugyanis éppen a kaktuszbőr, de emellett gombából, ananászból és almából is előállítható olyan divatipari alapanyag, amely nemcsak az állatok, de a környezet számára is sokkal kedvezőbb megoldást jelent.

„Sosem vetkőzöm TV-ben, vagy film kedvéért. Soha. Kizárt. De a PETA kedvéért megtettem, mert ennyire fontos számomra az ügy” – magyarázza döntését Alicia Silverstone.

Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy hasonlóan kevés – sőt, technikailag még kevesebb – öltözékben már láthattuk a művésznőt, ráadásul szintén a PETA egyik plakátkampányában, a mostanival megegyező szlogennel. Alicia akkor a gyapjú viselése ellen szólalt fel fedetlen bájaival. 2007-ben pedig egy félperces TV spotban próbálta meggyőzni a veganizmus ügyének (habár a videóban vegetáriánusként hivatkozik magára) a nézőket, szintén meztelenül.

A színésznő hosszú ideje az állatvédelmi törekvések és a veganizmus ideológiájának támogatója, amit a fent olvasható felsorolás is ékesen bizonyít.

(Green Matters)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.