Most olvasott cikk
Törökországi mentése közben életét vesztette Proteo, a mexikói hadsereg kutyája

Törökországi mentése közben életét vesztette Proteo, a mexikói hadsereg kutyája

Sokakat mélyen megrázott a hír, mely szerint Proteo, a mexikói hadsereg és légierő négylábú tagja életét vesztette mentés közben. Proteo mentőkutya a mexikói delegáció tagjaként teljesítette küldetését, hogy minél több embert kutasson fel és mentsen meg a Törökországot és Szíriát sújtó földrengések után.

Vasárnap hajnalban Mexikó védelmi minisztériuma hivatalos közleményben jelentette be a hírt a mentőkutya haláláról:

„Köszönjük neked a hősies munkádat, Proteo! Egy egész nemzet emlékezik rád.”

Proteo volt az egyike a 14 mentőkutyának, akiket Törökországba szállítottak, hogy segítsék a mentési munkálatokat. Azt egyelőre még nem árulták el, hogy pontosan hogyan halt meg Proteo, de egyes – nem hivatalos – források szerint a kutyát egy földcsuszamlás sodorta el, miközben a törökországi Ayidamanban végzett mentési munkát. Hivatalos jelentés valószínűleg a napokban készül majd.

A közösségi oldalakon rohamosan terjedni kezdett a hír, sokan posztolták Proteo fekete szalagos fotóját, így tisztelegve emléke előtt. Proteo gazdája egy rövid videót is közzétett, melyben így búcsúzik hű társától:

Szeretném, ha tudnád, hogy büszke vagyok rád. Mindig is erős, szorgalmas kutya voltál, aki soha nem adta fel! Köszönöm, hogy mellettem voltál és támogattál, mindig emlékezni fogok rád. Egy napon újra találkozunk, barátom!  

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Let’s Go San Luis (@sanluisletsgo) által megosztott bejegyzés

Mexikó 14 tapasztalt mentőkutyát küldött a földrengés utáni mentési munkákra. Több kutyus, köztük Proteo is részt vett már a 2017-es mexikói földrengést követő kutatásokban is, így a mentőkutyák nagy tiszteletnek örvendenek azóta is az országban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.