Most olvasott cikk
A vegán férfiak tesztoszteron szintje nem alacsonyabb a húsevő férfiakénál

A vegán férfiak tesztoszteron szintje nem alacsonyabb a húsevő férfiakénál

Vegánok tesztoszteronszintje

Egy kutatás kimutatta, hogy nincs különbség a vegán és húsevő férfiak tesztoszteron szintje között.

A vegán étrend nem csökkenti a férfiak tesztoszteron szintjét egy új kutatás szerint, mely megdönti a rég elterjedt és veszélyes tévhitet, miszerint “a növényi alapú étrend csökkentené a férfiasságot”.

A World Journal of Urology szaklapban megjelent kutatás jutott a fenti megállapításra, miután megvizsgálták a növényi étrend hatását a férfiak tesztoszteron szintjére nézve.

A vizsgálatban 191 férfi tesztoszteron szintjét mérték vérvétellel, és a résztvevők három csoportot alkottak: vegyes étrendet követők, növényi étrenden élők, valamint egészséges, teljes értékű növényi étrendet folytatók. Így akarták megtudni az étkezési szokások és a tesztoszteron szint összefüggését – 33 ng/dl alatti érték már alacsonynak számít.

Nincs különbség

A kutatás eredményeként kiderült, hogy a tesztoszteront tekintve nincs különbség a vegánok és húsevők között.

„Úgy találtuk, a növényi alapú étrend normális tesztoszteron szinttel jár együtt, olyan értékkel, mely megegyezik a húst is fogyasztó, vegyes étrendet követő férfiak értékeivel”

– mondta Ranjith Ramasamy, a vizsgálat vezetője és a Miami Egyetem férfi reprodukciós tanszékének igazgatója.

Sőt, az is kiderült, hogy nincs hormonális különbség azok közt, akik egészséges növényi étrendet folytatnak vagy hagyományos vegán étrenden élnek, némi junk food-ot is megengedve.

Manish Kuchakulla, aki szintén részt vett a vizsgálatban, hozzátette:

„Ehet egy férfi hagyományos táplálékokat jelentős mennyiségű hússal, vagy egészséges, illetve kevésbé egészséges növényi ételeket, nincs semmi különbség.”

A tanulmány egyéb paraméterek szerint is megnézte az eredményeket, figyelembe véve az életkort, a testtömegindexet, és a növényi étrend hatását a tesztoszteron szintre. Ezek közül az életkor és a testtömegindex bizonyult befolyásoló tényezőnek.

Étrenddel a koronavírus ellen
Joshua Resnick / shutterstock.com

13 százalékkal magasabb lehet a vegán férfiaké

Bár a Miami Egyetem vizsgálata nem talált különbséget a két csoport között, egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a teljes értékű növényi étrendet követő férfiaknak magasabb a tesztoszteron szintjük.

A British Journal of Cancer tanulmánya 696 férfit tesztelt (köztük 233 vegán volt), és erre az eredményre jutottak:

„A vegánoknak 13%-kal magasabb a tesztoszteron szintjük a húsevőkhöz képest, és 8%-kal magasabb a vegetáriánusokhoz képest.”

Habár a túl sok tesztoszteron ártalmas is lehet, mivel magas IGF-1 szinthez vezethet, ami pedig egyes daganatfajták kockázatát növeli, a tanulmány ezt írja:

„A vegán férfiaknak átlagosan 9%-kal alacsonyabb az IGF szintjük, mint a húsevőknek, és a relatív alacsony IGF szint a prosztatarák esélyét csökkenti.

Ráadásul a tavaly megjelent, Netflixen is nagy sikert arató dokumentumfilm, a The Game Changers azt állítja, több, a férfiak termékenységével kapcsolatos kutatás kimutatta, hogy a növényi étrendet folytató férfiak erekciója erőteljesebb és hosszabban tart.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.