Most olvasott cikk
Egy indiai vállalat növényekből készít vegán kasmírgyapjút

Egy indiai vállalat növényekből készít vegán kasmírgyapjút

Indiai startup növényekből csinál vegán kasmírt

A növényi „Weganool” 100%-ban fenntartható, kegyetlenségektől mentes, és a minősége felveszi a versenyt a legkiválóbb kasmírral.

Indiában megkezdték a Calotropis nevű növényből gyártani a gyapjú vegán alternatíváját. Ez az Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos növény vadon terem, nem igényel öntözést, speciális gondoskodást és növényvédő szereket sem.

Gowri Shankar, az indiai divatcég tulajdonos, a Faborg megalapítója elmondta: szöget ütött a fejébe, hogy vajon hogyan lehetne textilt készíteni a Calotrpois növényből, miután megfigyelte, hogy 10-15 mézmadár kering a növények körül, és a rostját fészekanyagként használják.

„Elkezdtem gondolkodni rajta, mi lenne, ha ezt a természetes rostanyagot textillé alakítanánk”

nyilatkozta a The Better India-nak.

Addig dolgozott az ötleten, míg sikerült előállítani a vegán kasmírt, 30% Calotropis és 70% természetes pamut felhasználásával.

Weganool - vegán kasmírgyapjú
Kép: FABORG

A vegán kasmír

A feltaláló szerint ennek a növényi textilnek a lágysága és fénye a szövetet puhává, bársonyossá és elegánssá varázsolja. A súlya igen könnyű, és jól tartja a meleget.

Ráadásul, mivel a növény vadon nő és a textil előállítása kézi munkát igényel, az előállítás költséghatékony, fenntartható, és a vidék lakóinak megélhetést is kínál.

Mivel a rostot a növény gubójából és szárából kell kinyerni, ez hátrahagyott anyagokat is jelent, Shankar hozzátette, hogy ezeket a növényi maradványokat koncentrálva természetes fertőtlenítőszerként alkalmazzák, így visszaforgatva a talajba, megvédik a növényt a gombáktól és baktériumoktól.

A cége bio fertőtlenítőket és növényvédő szereket is forgalmaz, Arka márkanéven, hogy ezzel is segítse a farmereket a kemikália-mentes növényvédelemben.

Néhány cég szintén elkezdte kutatni a növényi megoldásokat, mint például a német gyerekruha-cég, az Infantium Victoria.

Shankar az interjúban azt is elmondta, hogy nyitott az együttműködésre más, haladó szellemű cégekkel.

„India minden 100 kilométerén szeretnék egy-egy gyártócéget létesíteni, ahol ez a növény megterem. Bízom benne, hogy olyan gyártási modellt alakítunk ki, melynek során a farmerek önellátók lesznek. Ebben a hálózatépítésben szeretném, ha a farmerek felismernék a növényben rejlő lehetőségeket, és így a bevételük is növekedne”

– mondta a Better India-nak adott interjúban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.