Most olvasott cikk
Izrael betiltja a szőrmekereskedelmet

Izrael betiltja a szőrmekereskedelmet

Luxus szőrme

Szinte teljesen betiltja Izrael a szőrmekereskedelmet, nyilatkozta nemrég az izraeli környezetvédelmi miniszter, aki egyúttal “etikátlannak és erkölcstelennek” is nevezte a szőrmeipart.

Ezzel a lépésével Izrael lehet a világ első országa, ahol törvényileg tilos a szőrmekereskedelem. Más országokban vagy államokban is érvényben vannak bizonyos tiltások, de egyetlen országban sem tiltották még be a szőrmekereskedelmet ilyen mértékben.

Gila Gamliel a Jerusalem Post-nak adott nyilatkozatában azzal érvelt, hogy a bőr- és szőrmekereskedelem egyaránt “etikátlan és erkölcstelen”.

“A szőrmeipar több millió állatot gyilkol meg világszerte, és mindezt borzalmas kegyetlenséggel teszi”

– fűzte hozzá a politikus.

Amint a tiltás életbe lép, a szabályt megszegők átszámítva 650.000 forintos bírságra, vagy 1 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Majdnem teljes

Az állatok és az állatbarátok azonban még nem örülhetnek teljes mértékben, ugyanis néhány apró kivétel szerepel a rendeletben, mely szerint tudományos, oktatási vagy vallási okokból továbbra is beszerezhetőek a szőrmék.

Ilyen kivétel például a haredi közösség hagyományos népviseletében szereplő, shtreimelnek nevezett kalapok, melyek többnyire állati szőrmét tartalmaznak – ezeket továbbra is hordhatják és beszerezhetnek hozzá alapanyagot.

Az izraeli állatvédő szervezetek szerint ez egy nagyon pozitív és fontos lépés az etikusabb világ felé, de mindent megtesznek, hogy itt ne álljon meg a folyamat, és kivétel nélküli tiltást érjenek el az országban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.