Most olvasott cikk
Élve elásnak 15 millió naposcsibét Iránban

Élve elásnak 15 millió naposcsibét Iránban

Nemrég egy videó került fel az egyik közösségi oldalra, amin az látszik, hogy több tízezer naposcsibét temetnek el élve. A felvétel bekerült az iráni mainstream médiába is, ami óriási botrányt váltott ki az emberekben, akik nem gondolták eddig, hogy ilyenre képes a húsipar.

Irán baromfiágazata évente kb. 2 milliárd csirkét hoz világra, de mivel a koronavírus miatt csökkent a kereslet a húsra is, így rengeteg állatot nem tudtak eladni, a tartásuk pedig túl költséges lenne.

A kormány segítségével és anyagi támogatásával most megszabadulnak a feleslegnek nevezett állatoktól, a lehető legköltséghatékonyabb módon: tömegsírokba elássák a naposcsibéket, és hagyják őket megfulladni, illetve éhen- és szomjan halni. Ez egy gyakori megoldás a húsiparban, például a járványok idején.

Nem mutogathatunk Iránra

Ha most azt gondoljuk, hogy az iráni hatóság teljesen beteg, és szerencsére nálunk nem fordulhat elő ilyen, akkor tévedünk. A cikk írásának pillanatában újra pusztít Magyarországon a madárinfluenza, ami miatt máris 3.5 millió állatot öltek meg a hatóságok, ebből 870 000 egyedet megelőzés céljából, azaz anélkül, hogy kimutatták volna náluk a fertőzést.

Tavaly Dél-Koreában is ástak el élve több millió állatot. Ebben a konkrét esetben száj- és körömfájás vírussal diagnosztizáltak néhány dél-koreai disznót, majd azonnal elrendelték a sertésállomány egy jelentős részének megölését.

Minden nap ez történik velük

Nem a vírus az oka, hogy állatokat kegyetlen módon ölnek meg. Valójában minden nap ez történik velük a vágóhidakon és az állattartó telepeken. A tojásipar különösen kegyetlen a naposcsibékkel.

A hím csibéket gyakran már a tojásból való kibújásuk után megölik. Mivel ők nem tudnak tojni, a termelőknek nem hajtanak hasznot, így hát azonnal megölik őket, amint kiderül a nemük. Ez a válogatás nem csak a fiúcsibéket érinti, hanem a gyenge, beteg állatokat is.

Többféle módon gyilkolják meg őket: van úgy, hogy simán bedobják őket egy darálóba, vagy nejlonzsákba gyűjtik őket, ahol megfulladnak, vagy elgázosítják őket. Egyes országokban vízbe fojtják őket. Évente csirkék milliárdjai végzi így.

Angliában évente 30-40 millió az ilyen csirkék száma, Hollandiában 45 millió. Ez megdönti a nézetet, mely szerint a tojásipar nem jár a csirkék halálával és azonnal világossá válik, hogy miért nem vegán a tojás, ahogy a tej sem.

Az élve darálást az alábbi videón láthatod:

Tehetek ez ellen valamit?

Ha fogyasztóként nem támogatjuk többé az állathasználatot, akkor a vállalatok is meg fogják változtatni a kínálatot. Érdemes megfontolnunk, hogy a pénzünkkel mit támogatunk, és mi ellen szólalunk fel. Ma már könnyen élhetünk állati eredetű ételek nélkül is, lemondások nélkül.

A Veganuár egy 30 napos, ingyenes online program, ami segít neked elkezdeni a vegán életmódot. Recepteket, útmutatókat és egy kedves közösséget kapsz, ami megváltoztathatja az életedet – ahogyan az állatokét is. Kattints ide az elkezdéshez!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.