Üzlet

Hatalmas siker a Michelin-csillagos étterem vegánná válása: 15 ezer fős várólista alakult ki

Kép: Eileen W Cho. / LIVEKINDLY

Vajon ki fizetne közel százezer forintot, egészen pontosan 335 amerikai dollárt egyetlen vegán menüért? Például a New York-i Eleven Madison Park vendégei, hiszen a legmagasabb gasztronómiai élményt nyújtó étterem várólistáján jelenleg is nem kevesebb, mint tizenötezer név szerepel.

A koronavírus-járvány idején hosszabb ideig zárva tartó, három Michelin-csillaggal rendelkező étterem június 10-én nyitotta meg újra kapuit, mégpedig egy új, teljesen növényi alapú étlappal. Daniel Humm tulajdonos és séf elhatározásáról korábban mi is beszámoltunk, s most úgy tűnik, üzleti fogásnak sem volt rossz. Még akkor sem, ha az ötletgazdát kizárólag az eddigi, szerinte fenntarthatatlan rendszer megreformálása vezette.

A hír májusi bejelentésekor a helyiek arra voltak leginkább kíváncsiak, hogy a legendás étterem hogyan alakítja át pompás ízű ételeit növényi alapúvá, az árszínvonal csökkentése nélkül. Daniel Humm rengeteg energiát fektetett az új menübe és a 8-10 fogáson keresztül igazi vegán kalandtúrára invitálja vendégeit.

„Ételeink ugyanolyan érzékiek és elegánsak, mint korábban, jóllehet nem próbáljuk meg sem a hús, sem pedig a hal ízét és textúráját utánozni”

– enged betekintést elképzeléseibe Daniel Humm, aki kreativitását olyan ínyenc fogásokban csillogtatja meg, mint a nyári tök citromfűvel és pácolt tofuval, vagy az uborkás tál sárgadinnyével és füstölt fehér retekkel, vagy éppen a borsóval és bébi salátával kínált tonburi kaviár. Az előételek sorát pedig a paradicsommal és korianderrel készített padlizsán zárja, amelyet nyári bab és borókás kukorica kísér köretként.

A kiváló séf minden bizonnyal növényi alapokon is páratlant alkotott. Ám aki személyesen is meg szeretné kóstolni remekműveit, annak bizony igyekeznie kell. A teltházas június és júliust követően az augusztusi foglalásokat július 1-jén, 9 órakor nyitják.

Gy. Szabó Csilla

Gy. Szabó Csilla

Újságíró
Írok, futok, meditálok és vegán vagyok. Csak olyan dolgokkal foglalkozom, amelyekben hiszek, ezért a növényi étrendre is etikai okokból tértem át. Döntésemet a mai napig nem bántam meg, a maratonokat is pontosan úgy futom, mint korábban.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.