Újabb történelmi dátumot jegyezhetünk fel az állati élet védelme felé vezető igencsak nehéz úton. Izrael 2021. június 9-én megtiltotta a vadon élő állatok bőrének és szőrének felhasználását a divatiparban. Ezzel a Közel-keleti állam lett az első ország, amely erre az igen fontos lépésre szánta el magát.

A hat hónap múlva érvénybe lépő szabályozás szerint decembertől már csak a tudományos kutatás és oktatás, valamint a vallási hagyományok esetében lehet kivételt tenni. A mentesség szellemében az ortodox férfiak által ünnepnapokon viselt tradicionális bundakalapok például továbbra is gyárthatóak és értékesíthetőek.

Erkölcstelen és felesleges

Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter a tilalom törvénybeiktatásakor a következőképpen indokolta a döntést:

„A prémipar világszerte több száz millió állat halálát okozza, leírhatatlan kegyetlenség és szenvedés közepette. A vadon élő állatok bőrének és szőrének a divatipar általi felhasználása erkölcstelen cselekedet, ráadásul teljesen felesleges is. Az állati bundák ezentúl nem takarhatják el az előállító brutális és gyilkos iparágat. A szabályozás aláírásával az izraeli divatpiac nemcsak környezetbarátabb lesz, de az állatokkal szemben is sokkal kíméletesebb.”

A döntés persze hosszas egyeztetések eredménye, hiszen számos helyi aktivista és állatjóléti szervezet, így a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) és az IAFC (International Anti-Fur Coalition) évek óta lobbizott a kormánynál egy hasonló tilalom érdekében. Utóbbi alapítója, Jane Halevy a határozat bejelentését követően elmondta, hogy a bundák értékesítésének izraeli betiltásának tervezetét 2009. óta támogatták, és most örömmel üdvözlik a kormány történelmi lépését:

„Borzalmas kínokon mennek át azok az állatok, amelyek a kegyetlen és elmaradott iparág karmai közé kerülnek. Semmi sem lehet azonban erősebb annál az elhatározásnál, amelynek eljött az ideje. Éppen ezért a világ minden pontján illegálissá kell válnia az állatok bundájának megszerzésért folytatott kegyetlen gyakorlatnak. Itt az ideje, hogy a kormányok végérvényesen betiltsák a szőrme értékesítését!”

Példák a világ minden tájáról

Az Egyesült Államokban Kalifornia tiltotta be elsőként a szőrme értékesítését még 2019-ben. Az abból előállított ruhaneműk, cipők és táskák gyártásának, valamint eladásának tilalma itt 2023-ban lép majd életbe. A példát olyan városok követik, mint Los Angeles, San Francisco, Berkeley és Nyugat-Hollywood. A Rhode Island-i törvényhozók, miként Minnesota és Massachusetts városai, 2020-ban terjesztettek elő hasonló törvényt.

A kaliforniai kormányzó, Gavin Newsom szerint azonban ennél is messzebbre kell menniük. Éppen ezért nyilatkozatot készítenek, amelyben arra szeretnék felhívni a világ figyelmét, hogy az olyan gyönyörű vadállatoknak, mint a medvék vagy a tigrisek, semmi keresnivalójuk nincs a cirkuszokban. A kötélen táncolás, vagy a lángoló karikán való átugrás nem szórakoztató produkció, hanem egyértelmű állatkínzás.

S bár az izraeli kormányhoz hasonlóan erős üzenetet még nem küldtek a világ országainak vezetői, azért több kísérlet történt már ebben az irányban. A brazíliai Sao Paulóban, például már 2015-ben megkezdték a prémek behozatalának és értékesítésének tilalmát, az Egyesült Királyságban 2000 óta nem lehet állatokat a szőrméjükért tenyészteni, és a 2018-as londoni divathét volt az első nagy divatesemény, amely teljes egészében mentes volt az állati bundáktól.

Gy. Szabó Csilla

Gy. Szabó Csilla

Újságíró
Írok, futok, meditálok és vegán vagyok. Csak olyan dolgokkal foglalkozom, amelyekben hiszek, ezért a növényi étrendre is etikai okokból tértem át. Döntésemet a mai napig nem bántam meg, a maratonokat is pontosan úgy futom, mint korábban.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.