Most olvasott cikk
Izrael betiltotta a szőrmék divatcélú forgalmazását

Izrael betiltotta a szőrmék divatcélú forgalmazását

Izrael betiltja a szőrmét

Újabb történelmi dátumot jegyezhetünk fel az állati élet védelme felé vezető igencsak nehéz úton. Izrael 2021. június 9-én megtiltotta a vadon élő állatok bőrének és szőrének felhasználását a divatiparban. Ezzel a Közel-keleti állam lett az első ország, amely erre az igen fontos lépésre szánta el magát.

A hat hónap múlva érvénybe lépő szabályozás szerint decembertől már csak a tudományos kutatás és oktatás, valamint a vallási hagyományok esetében lehet kivételt tenni. A mentesség szellemében az ortodox férfiak által ünnepnapokon viselt tradicionális bundakalapok például továbbra is gyárthatóak és értékesíthetőek.

Erkölcstelen és felesleges

Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter a tilalom törvénybeiktatásakor a következőképpen indokolta a döntést:

„A prémipar világszerte több száz millió állat halálát okozza, leírhatatlan kegyetlenség és szenvedés közepette. A vadon élő állatok bőrének és szőrének a divatipar általi felhasználása erkölcstelen cselekedet, ráadásul teljesen felesleges is. Az állati bundák ezentúl nem takarhatják el az előállító brutális és gyilkos iparágat. A szabályozás aláírásával az izraeli divatpiac nemcsak környezetbarátabb lesz, de az állatokkal szemben is sokkal kíméletesebb.”

A döntés persze hosszas egyeztetések eredménye, hiszen számos helyi aktivista és állatjóléti szervezet, így a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) és az IAFC (International Anti-Fur Coalition) évek óta lobbizott a kormánynál egy hasonló tilalom érdekében. Utóbbi alapítója, Jane Halevy a határozat bejelentését követően elmondta, hogy a bundák értékesítésének izraeli betiltásának tervezetét 2009. óta támogatták, és most örömmel üdvözlik a kormány történelmi lépését:

„Borzalmas kínokon mennek át azok az állatok, amelyek a kegyetlen és elmaradott iparág karmai közé kerülnek. Semmi sem lehet azonban erősebb annál az elhatározásnál, amelynek eljött az ideje. Éppen ezért a világ minden pontján illegálissá kell válnia az állatok bundájának megszerzésért folytatott kegyetlen gyakorlatnak. Itt az ideje, hogy a kormányok végérvényesen betiltsák a szőrme értékesítését!”

Példák a világ minden tájáról

Az Egyesült Államokban Kalifornia tiltotta be elsőként a szőrme értékesítését még 2019-ben. Az abból előállított ruhaneműk, cipők és táskák gyártásának, valamint eladásának tilalma itt 2023-ban lép majd életbe. A példát olyan városok követik, mint Los Angeles, San Francisco, Berkeley és Nyugat-Hollywood. A Rhode Island-i törvényhozók, miként Minnesota és Massachusetts városai, 2020-ban terjesztettek elő hasonló törvényt.

A kaliforniai kormányzó, Gavin Newsom szerint azonban ennél is messzebbre kell menniük. Éppen ezért nyilatkozatot készítenek, amelyben arra szeretnék felhívni a világ figyelmét, hogy az olyan gyönyörű vadállatoknak, mint a medvék vagy a tigrisek, semmi keresnivalójuk nincs a cirkuszokban. A kötélen táncolás, vagy a lángoló karikán való átugrás nem szórakoztató produkció, hanem egyértelmű állatkínzás.

S bár az izraeli kormányhoz hasonlóan erős üzenetet még nem küldtek a világ országainak vezetői, azért több kísérlet történt már ebben az irányban. A brazíliai Sao Paulóban, például már 2015-ben megkezdték a prémek behozatalának és értékesítésének tilalmát, az Egyesült Királyságban 2000 óta nem lehet állatokat a szőrméjükért tenyészteni, és a 2018-as londoni divathét volt az első nagy divatesemény, amely teljes egészében mentes volt az állati bundáktól.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.