Változó világ

Egy vegán pite nyerte a „Nagy-Britannia legjobb pitéje” címet

Vegán piteBritish Pie Awards

Márciusban rendezték meg a 11. olyan versenyt, ahol a legjobb piték mérettetnek meg egymással. A győztes pedig egy vegán pite lett, ami maga mögé utasította húsos társait.

A currys, édesburgonyás, diós, tökös pitét Jon Thorner vállalata alkotta meg.

A vegán pitét 886 más pite közül választották ki, amelyek 176 különböző országból származtak. Ezekből majdnem 70 növényi alapú pite volt.

„Számtalan kihívással kell megbirkóznia annak, aki egy vegán pitét jól akar elkészíteni, de ez megugrotta az előtte álló akadályokat”

– mondta Colin Woodhead, a zsűri fő bírálója.

„A tészta kivételesen ropogós volt, amelyet a töltelék tökéletesen kiegészített.”

Az első vegán győzelem

Ez az első alkalom, amikor egy növényi alapú pite viheti haza a díjat.

Matthew O’Callaghan, a Brit Pite Díj elnöke szerint az, hogy egy vegán pite vihette most haza a díjat egy jele annak, hogy a növényi ételek egyre inkább elfogadottak és a gasztronómiai mainstream részei lettek.

„Ebben az évben a bajnok kiemelkedő volt és igazán megérdemelte a jutalmat”

– mondta O’Callaghan.

„Már amikor elsőként megpillantottam a bírák asztalánál, tudtam, hogy ez a pite jó pontszámot fog kapni és nem okoz majd csalódást, mikor felvágjuk és megkóstoljuk.”

„Ez a pite nem csak a vegánoknak készült, hanem mindenkinek. Ez a díj is jelzi, hogy a vegán kaják a brit hétköznapok részét képezik.”

2019: a veganizmus éve

A bolygó élővilágának megmentése érdekében szabadtartású hús sem megoldás
Tobi / Pexels

A The Economist és a Fast Company szerint 2019 a veganizmus éve lesz. Szerintük a „vegán húst” teljesen el fogja fogadni a piac.

Még csak kicsivel több, mint 4 hónap telt el ebből az évből, de a veganizmus már haladást ért el.

A Veganuary mozgalom rekordot döntött, hiszen több mint 250.000-en vettek részt rajta. A kihívás lényege, hogy január hónapban növényi étrendet követnek a résztvevők.

Ezenfelül egyre növekszik azoknak az éttermeknek, kozmetikai termékeket forgalmazó vállalatoknak a száma is, akik a veganizmus jegyében átalakították a működésüket.

A fogyasztók pedig egyre tudatosabb döntéseket hoznak és próbálnak a növényi étrend felé nyitni.


 

Kulcsszavak: vegánvegán pite
Prove.hu
Eszter

Eszter

Közgazdász, publicista
Budapesten jártam egyetemre és végeztem közgazdaságtan szakon. Már akkor is visszásnak tartottam a fogyasztói társadalom túlkapásait, és elkezdtem megoldás után kutatni, így találtam rá a veganizmusra. Azért kezdtem el írni, hogy másokkal is megosszam az állat- és környezetvédelem fontosságát.

Írd le a véleményed!

Mindjárt kész vagy!

Ide fogjuk küldeni a napi útmutatókat, ezért kérlek pontos adatokat adj meg.