Üzlet

Egy év alatt 800%-kal nőtt a növényi ételek iránti kereslet Romániában

A vegetáriánus és vegán ételekre ma már világszerte hatalmas a kereslet.

A vegán és a vegetáriánus ételek nagyon népszerűek Észak-Amerikában, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, és most Európa kisebb országaiban is eljött a változás ideje.

Románia legnagyobb ételrendelő cége, a FoodPanda közzétette legújabb jelentését, amelyből kiderült, hogy az elmúlt évben 800%-kal több növényi alapú ételt rendeltek a fogyasztók.

A romániai Business Review is megírta és elismerte, hogy üzletileg hatalmas lehetőség van a vegetáriánus és vegán piacban.

Radu Balaceanu, a Foodpanda román vezetője szerint:

Jelentősen nőtt a román polgárok vegetáriánus ételek iránti elkötelezettsége az elmúlt évben. Ebben az időszakban a kizárólag vegetáriánus ételek megrendelései kilencszeresére nőttek, ami azt mutatja, hogy a románok nagyobb figyelmet szentelnek az ételeiknek.

Ráadásul már Romániában is egyre több olyan étel készül, ami eredetileg húsalapú, mégis vegetáriánus vagy vegán verziót készítenek belőle. Szerencsére ma már minden elkészíthető ugyanolyan ízűre növényi alapanyagokkal is.

Vegán töltött káposzta recept (kattints ide)

vegán töltött káposzta

A tanulmány szerint az emberek olyan vegetáriánus és vegán ételeket rendeltek, mint a lasagna, a hamburgerek, lencsekrémleves és különböző saláták.

A legtöbben Bukarestből, Kolozsvárról és Temesvárról rendeltek növényi ételeket. Az országban jelenleg – a FoodPanda adatbázisa alapján – 27 vegetáriánus étterem található.

Hatalmas a kereslet a növényi ételekre

Látva a rohamos változást, a Beyond Meat, az Impossible Foods, az Oatly és a VBites is nyitna a román vegetáriánus és vegán piac felé a következő években.

Több írországi ételfutár cég megerősíti, hogy évről-évre egyre nagyobb a vegetáriánus és vegán ételek iránti kereslet, és robbanásszerűen növekszik az igény.

A Just Eat, egy nemzetközi ételrendelős oldal szerint a növényi ételek Írországban 25 százalékkal nőttek 2018 januártól májusig. Az Egyesült Királyságban működő Deliveroo 119 százalékkal több “egészséges” és vegetáriánus ételrendelést mért idén a 2017-es évhez képest.

 


 

Prove
A Prove.hu segít, hogy a jó emberek jó döntéseket hozzanak - útmutatók a vegán életmódról, növényi étrendről és az állatjogokról.

1 hozzászólás

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.