Most olvasott cikk
Egy év alatt 800%-kal nőtt a növényi ételek iránti kereslet Romániában

Egy év alatt 800%-kal nőtt a növényi ételek iránti kereslet Romániában

A vegán és a vegetáriánus ételek nagyon népszerűek Észak-Amerikában, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, és most Európa kisebb országaiban is eljött a változás ideje.

Románia legnagyobb ételrendelő cége, a FoodPanda közzétette legújabb jelentését, amelyből kiderült, hogy az elmúlt évben 800%-kal több növényi alapú ételt rendeltek a fogyasztók.

A romániai Business Review is megírta és elismerte, hogy üzletileg hatalmas lehetőség van a vegetáriánus és vegán piacban.

Radu Balaceanu, a Foodpanda román vezetője szerint:

Jelentősen nőtt a román polgárok vegetáriánus ételek iránti elkötelezettsége az elmúlt évben. Ebben az időszakban a kizárólag vegetáriánus ételek megrendelései kilencszeresére nőttek, ami azt mutatja, hogy a románok nagyobb figyelmet szentelnek az ételeiknek.

Ráadásul már Romániában is egyre több olyan étel készül, ami eredetileg húsalapú, mégis vegetáriánus vagy vegán verziót készítenek belőle.

A tanulmány szerint az emberek olyan vegetáriánus és vegán ételeket rendeltek, mint a lasagna, a hamburgerek, lencsekrémleves és különböző saláták.

A legtöbben Bukarestből, Kolozsvárról és Temesvárról rendeltek növényi ételeket. Az országban jelenleg – a FoodPanda adatbázisa alapján – 27 vegetáriánus étterem található.

Hatalmas a kereslet a növényi ételekre

Látva a rohamos változást, a Beyond Meat, az Impossible Foods, az Oatly és a VBites is nyitna a román vegetáriánus és vegán piac felé a következő években.

Több írországi ételfutár cég megerősíti, hogy évről-évre egyre nagyobb a vegetáriánus és vegán ételek iránti kereslet, és robbanásszerűen növekszik az igény.

A Just Eat, egy nemzetközi ételrendelős oldal szerint a növényi ételek Írországban 25 százalékkal nőttek 2018 januártól májusig. Az Egyesült Királyságban működő Deliveroo 119 százalékkal több “egészséges” és vegetáriánus ételrendelést mért idén a 2017-es évhez képest.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.