Most olvasott cikk
Díjat kapott az első vegán iskola Ugandában

Díjat kapott az első vegán iskola Ugandában

A PETA állatjogi szervezet oktatással foglalkozó TeachKind divíziójának az ugandai Atlas Vegán Közösségi Iskola a legutóbbi díjazottja.

Uganda első vegán általános iskolája, az Atlas Vegán Közösségi Iskola elnyerte a PETA állatvédő szervezet Compassionate School (könyörületes iskola) díját.

A PETA humánus oktatással foglalkozó részegysége, a TeachKind többek között azért jutalmazta az Atlas iskolát, mert teljes körű vegán ételeket kínálnak a diákoknak és komoly hangsúlyt fektetnek a fajizmus ellen irányuló oktatásra.

A fajizmus lényegében azt az állapotot jelenti, amikor egyes fajokat, pusztán a fajhoz való tartozásuk okán többre értékelünk másoknál. Ez vonatkozik egyrészt arra, hogy az emberi faj egyedeit automatikusan értékesebbnek tartjuk a többi állatfaj tagjainál, valamint arra a következetlen bánásmódra, amiben a sok szempontból azonos tulajdonságokkal rendelkező fajokat részesítjük, például a kutyákat családtagként szeretjük, a malacokat viszont ételként kezeljük.

Az oklevélen feltüntetik még, hogy az iskola tevékenysége hozzájárul az állatiparban sínylődő ártatlan állatok megkíméléséhez és az iskola diákjainak egészségéhez. Valamint jó példát mutat nekik egy olyan élethez, amellyel a világ megóvható a zoonótikus (állatok által terjesztett) betegségektől.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

TeachKind (@teachkindteachers) által megosztott bejegyzés

A díjazás mellé számos könyv és 1.000 dolláros jutalom is járt az iskolának. „Ez hatalmas segítség, amivel nagyon sok jót tudunk tenni” – mondta az iskola egyik szóvivője.

„Ezt a támogatás az iskola fenntartására és tanítási segédeszközökre fogjuk fordítani, ami nemcsak az Atlas diákjait fogja segíteni, hanem azon iskolákét is, akiket a vegán tájékoztatási program keretében látogatunk” – tette hozzá.

A szervezet Uganda első vegán iskolája mögött

Eredetileg Freeborn Children’s Mission volt a neve annak a jótékonysági szervezetnek, amely 2018-ban megkezdte az Atlas Vegán Közösségi Iskola létrehozását.

2022-ben LUV4ALL: Uganda lett a szervezet hivatalos neve, miután rájöttek, hogy „nem kizárólag az embereknek van szükségük könyörületre, védelemre és szeretetre”.

„A LUV4ALL minden földi lény egységét hirdeti. Az univerzális szeretetet, ahol minden élőlény egyenlő mértékben értékelt, szeretett, védett és szabad ezen a világon. Mindannyian kapcsolódunk. Mindannyian egyek vagyunk, miközben más testben élünk. Minden állat és ember érez félelmet, reményt, magányt, örömöt, fájdalmat és szeretetet. Ez az elképzelés, ami egyeseknek újként hathat, az idővel egykorú” – olvasható a szervezet bemutatkozásában.

A szervezet leírása alapján az ugandai állami oktatási intézmények nem túl jók, a tanárok pedig sűrűn hiányoznak, ezért döntöttek saját iskola alapítása mellett.

Ezen felül szeretnék, ha a gyerekek olyan oktatásban részesülnének, amely a világra leselkedő, de teljes mértékben megakadályozható veszélyekre fektetné a hangsúlyt.

Elmondásuk szerint az országban élő haszonállatok teljesen védtelenek és borzasztó körülmények között kénytelenek létezni, a vágási gyakorlatok pedig nélkülöznek mindenféle humánus megközelítést.

A szervezet szeretné megtörni ezt a régóta fennálló körforgást úgy, hogy egy olyan nemzedéket nevel ki az intézmény falai között, akik képesek lesznek egy jobb jövő felépítésére.

(PETA)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.