Most olvasott cikk
A Cambridge Egyetem hallgatói a növényi alapú kosztra szavaztak

A Cambridge Egyetem hallgatói a növényi alapú kosztra szavaztak

A Cambridge Egyetem hallgatói önkormányzata megszavazta az indítványt, így elindulhatnak a tárgyalások az angol egyetem étkezését biztosító cégekkel a teljesen vegán menüről.

Az Animal Rebellion szervezet klímaaktivistái még 2021-ben indították el a Plant Based Universities (PBU – Növényi Alapú Egyetemek) kezdeményezésüket, amelynek célja, hogy a hallgatók hatására az egyetemek teljesen növényi alapú kínálatra váltsanak.

Az egyetemektől kapjuk a klímával kapcsolatos tudományos ismereteket, és ilyen értelemben felelősségük van abban, hogy hallgassanak saját magukra. A hús- és tejipar, vagy a halászat több üvegházhatású gázkibocsátásért felel, mint a teljes közlekedési szektor, ezért az egyetlen jövőbiztos megoldás az étkezés növényi alapúvá tétele a campusokon

– áll a kampány leírásában.

Az angol diákok egy űrlapot kitöltve tudják bevonni saját egyetemüket a kezdeményezésbe, és ezt már több mint negyven egyetem hallgatója meg is tette, köztük a patinás intézmény, a Cambridge Egyetem diákjai is. Fél évvel ezelőtt alakult meg az egyetemen a PBU helyi csoportja.

Szavazással döntöttek

Február közepén a Cambridge-i Hallgatók Szakszervezete szavazott a PBU Cambridge hivatalos indítványáról, miszerint alakítsák át a campus étkezdéiben felszolgált menüt és térjenek át a 100%-ban növényi alapú ételkínálatra.

A szavazók 55%-ban támogatták az indítványt, és 21%-ban ellenezték azt. A fennmaradó 23% tartózkodott. Ez azt jelenti, hogy azok, akik szavaztak, 72%-ban támogatták a teljes átállást.

Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy másnaptól már hírből sem találnak a diákok húsos vagy tejes fogásokat a kínálatban. A szavazás önmagában nem kötelezi az egyetemet a váltásra, de mindenképpen kritikus fontosságú abban, hogy megkezdődjenek a tárgyalások a teljesen növényi alapú menüről, aminek a bevezetéséről végeredményben az egyetem vezetése dönt majd.

„Remek hír, hogy a hallgatók szakszervezete támogatta az indítványunkat, hogy működjenek együtt az egyetemmel egy igazságos és fenntartható ételkínálat kialakításában. Az állati termékek eltüntetésével az egyetem nagymértékben tudja csökkenteni a környezeti károkozását és bebizonyíthatja, hogy elkötelezett a fenntarthatóság mellett” – mondja William Smith, a PBU Cambridge egyik tagja.

Amennyiben megvalósul az átállás, az hatalmas eredmény lesz, de már a múltban is történtek olyan lépések, amelyek előremutatóak. 2016-ban például betiltották a marha és a bárány felhasználását az étkezdékben.

(Green Matters)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.