Most olvasott cikk
A vegánok és vegetáriánusok közel felét megszégyenítik a munkahelyükön az étkezésük miatt

A vegánok és vegetáriánusok közel felét megszégyenítik a munkahelyükön az étkezésük miatt

Vegánok a food shaming célkeresztjében

Egy tanulmány szerint az amerikai vegánok és vegetáriánusok közel fele (48%) túl sokat koncentrál a munkahelyi étkezésre, mert a kollégáik megjegyzéseket tesznek az ételeikre, ami rosszul érinti őket.

Közel 1000 embert vizsgáltak, összehasonlítva a munkahelyen, illetve az otthon történő étkezésüket a COVID-19 alatti karantén során.

A vizsgálat eredménye szerint az alkalmazottak 54%-a feszélyezettségről számolt be a munkahelyi étkezés során, főként a kollégák megjegyzései miatt. Sokan bűntudatot éreztek, ha a többiek szerint nem eléggé egészséges ételt fogyasztottak.

De ez történt az egészségesebb variációknál is. A vegetáriánusok és vegánok voltak a leginkább érintettek az étkezés miatti megszégyenítésben.

A távmunka

A kutatás során az is kiderült, hogy az étkezést érintő legzavaróbb kommentek arra irányultak, hogy az adott ételnek milyen az illata. Azok közül, akik ezt a megjegyzést kapták, 58%-uk feszélyezve érezte magát emiatt.

A sorban a következő legmegszégyenítőbb állítás arra vonatkozott, hogy az étel nem eléggé egészséges – ezt azonban csak a kollégák döntötték el saját véleményük alapján.

A COVID-19 alatt otthonról dolgozók 40%-a úgy nyilatkozott, hogy ezidő alatt egészségesebb ebédeket fogyasztottak, és csak 11%-uk folytatott a korábbinál egészségtelenebb étkezést.

Mind a nők (43%), mind a férfiak (32%) nagyobb mennyiségű ételt fogyasztottak az otthon töltött munkanapok alatt, és 28%-uk több ideig ebédelt, 20%-uk pedig bőségesebb ebédet fogyasztott.

A vizsgálatot végző szervezet véleménye szerint:

„Arra jutottunk, hogy bár másokkal együtt étkezni remek esemény lehet, az emberek ilyenkor gyakran feszélyezve érzik magukat, főleg, ha a kollégák megjegyzéseket tesznek.

Kiderült, hogy határozott vélemények vannak arról [a társadalmi normák alapján], milyen a megfelelő munkahelyi ebéd – de ki tudja valójában az igazságot?

Arra is fény derült, hogyan változott az alkalmazottak étkezési szokása most, hogy sokan otthonról, távmunkában dolgoznak.”

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.