Változó világ

A vegánok és vegetáriánusok közel felét megszégyenítik a munkahelyükön az étkezésük miatt

Vegánok a food shaming célkeresztjébenFotó: Adobe

Egy tanulmány szerint az amerikai vegánok és vegetáriánusok közel fele (48%) túl sokat koncentrál a munkahelyi étkezésre, mert a kollégáik megjegyzéseket tesznek az ételeikre, ami rosszul érinti őket.

Közel 1000 embert vizsgáltak, összehasonlítva a munkahelyen, illetve az otthon történő étkezésüket a COVID-19 alatti karantén során.

A vizsgálat eredménye szerint az alkalmazottak 54%-a feszélyezettségről számolt be a munkahelyi étkezés során, főként a kollégák megjegyzései miatt. Sokan bűntudatot éreztek, ha a többiek szerint nem eléggé egészséges ételt fogyasztottak.

De ez történt az egészségesebb variációknál is. A vegetáriánusok és vegánok voltak a leginkább érintettek az étkezés miatti megszégyenítésben.

A távmunka

A kutatás során az is kiderült, hogy az étkezést érintő legzavaróbb kommentek arra irányultak, hogy az adott ételnek milyen az illata. Azok közül, akik ezt a megjegyzést kapták, 58%-uk feszélyezve érezte magát emiatt.

A sorban a következő legmegszégyenítőbb állítás arra vonatkozott, hogy az étel nem eléggé egészséges – ezt azonban csak a kollégák döntötték el saját véleményük alapján.

A COVID-19 alatt otthonról dolgozók 40%-a úgy nyilatkozott, hogy ezidő alatt egészségesebb ebédeket fogyasztottak, és csak 11%-uk folytatott a korábbinál egészségtelenebb étkezést.

Mind a nők (43%), mind a férfiak (32%) nagyobb mennyiségű ételt fogyasztottak az otthon töltött munkanapok alatt, és 28%-uk több ideig ebédelt, 20%-uk pedig bőségesebb ebédet fogyasztott.

A vizsgálatot végző szervezet véleménye szerint:

„Arra jutottunk, hogy bár másokkal együtt étkezni remek esemény lehet, az emberek ilyenkor gyakran feszélyezve érzik magukat, főleg, ha a kollégák megjegyzéseket tesznek.

Kiderült, hogy határozott vélemények vannak arról [a társadalmi normák alapján], milyen a megfelelő munkahelyi ebéd – de ki tudja valójában az igazságot?

Arra is fény derült, hogyan változott az alkalmazottak étkezési szokása most, hogy sokan otthonról, távmunkában dolgoznak.”

Prove.hu
Galgóczi Dóra

Galgóczi Dóra

Író és természetgyógyász
Évek óta követem a vegán életmódot. A könyveimmel egy kis iránytűt szeretnék adni az embereknek, hogyan találják meg az útjukat a világban. A gyógyítással pedig szeretnék testi-lelki egészséget adni, személyre szabott módszerekkel. Hiszek abban, hogy minden élet egyformán értékes, és mindenkiben ott rejlik az együttérzés.

Írd le a véleményed!