Most olvasott cikk
A Sephora betiltja a nyércbundából készült műszempillákat

A Sephora betiltja a nyércbundából készült műszempillákat

Sephora betiltja a nyércből készült műszempillákat
[video src="https://www.instagram.com/p/CCEXvzWnakb/"]

Egykor sok helyen éltek nyércek Európában, még hazánkban is, manapság azonban a kihalás fenyegeti a menyétek családjába tartozó aranyos kis állatkát. Ám esetükben ezért nem csupán az élőhelyük elvesztése, de bizony a szépségipar is felelős.

S bár egyre kevesebben hordanak valódi prémből készült bundákat, az állati szőrzet még ma is sok luxustermék alapanyagául szolgál. Úgy, hogy szinte észre sem vesszük, amint éppen használjuk.

Nem vagyok a műszempillák nagy rajongója, de magam sem gondoltam volna, hogy jelentős részük a nyérc szőrzetéből készül. Persze logikus a gyártók választása, hiszen a természetes anyag használatával lehet a legtermészetesebb hatást is elérni. No de milyen áron?

A nyércbunda véres ára

Erre kaphatunk választ a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) legújabb kampányának köszönhetően, amelyet a nyércbundából készített műszempillák forgalmazása ellen indított.

Az általuk megcélzott kereskedőház pedig nem más, mint a párizsi székhelyű Sephora, amely a luxuscikkek forgalmazásában vezető helyet elfoglaló LVMH-csoport tulajdona. Utóbbi anyaszervezete a híres Dior-ház.

A kampány keretében a PETA olyan leleplező titkos felvételeket küldött a harmincnégy országban több mint 2600 üzlettel rendelkező parfüméria-lánc vezetőinek, amelyben a szőrmeipar kegyetlensége a maga pőre valóságában mutatkozik meg.

A kanadai nyércfarmon készült videók tanúsága szerint, az apró jószágok sötét és túlzsúfolt drótketrecekben, kukacok és a mindent elborító állati ürülék között tengetik a napjaikat, nem is beszélve az embertelen tartási körülmények miatt fejüket felütő betegségekről, amelyek rendszeresen tizedelik őket.

Az állatvédők jól álcázott nyomozása során kiderült, hogy ezen a pokoli, mocskos farmon az apró ketrecekbe zárt nyércek beleőrülnek a rabságba, s amelyik a céltalan körözés helyett megpróbálja magát átrágni a hálón, az végül elvérzik a sérüléseitől.

„A szőrmeiparban gyakran fertőzötten, törött vagy eldeformálódott lábakkal senyvednek a nyércek, s a bezártság következtében van, hogy saját magukat csonkítják meg. De az utolsó pillanataik sem sokkal békésebbek, hiszen amikor már nincs rájuk szükség elgázosítás, anális áramütés vagy a legolcsóbb halálfajta, a nyakuk kitörése vár rájuk”

– foglalta össze a nyomozás során szerzett tapasztalatait a PETA, amelyet nem kevesebb, mint 280.000 fogyasztó felháborodott elektronikus levelével együtt osztott meg a Sephora döntéshozóival.

A párizsi cég pedig döntött, mégpedig a nyércek védelmében. Mostantól kizárólag szintetikus szempillákat rendelnek, miközben a már meglévő készleteiket fokozatosan kiárusítják.

A Sephora szóvivője szerint a francia parfüméria-lánc mindig is a legmagasabb minőségi követelményeknek kívánt megfelelni, miközben azt is fontosnak tartja, hogy vásárlóival az átláthatóság és a tisztességes üzleti magatartás szellemében kommunikáljon.

Ebbe pedig az is beletartozik, hogy kizárólag olyan termékeket kínálnak, amelynek származásában ügyfeleik maximálisan megbízhatnak.

Változó divat és etikusabb vállalatok

A Green Matters hír- és médiaoldalnak adott exkluzív interjújában a PETA ügyvezető alelnöke, Tracy Reiman hangsúlyozta, számtalan kozmetikai márka csatlakozott már hozzájuk, elvetve a szőrméjükért rabságban tartott és meggyilkolt állatok felhasználását. A Sephora tehát a pillanatnyilag „legdivatosabb” utat választotta, amikor a szintetikus műszempillák mellett tette le a voksát.

Ha nem veszünk nyércbundát, akkor miért is vennénk nyérc műszempillát? Oly sok kegyetlenségtől mentes (cruelty-free) termék található már az üzletek polcain, hogy a legkevésbé sem okoz nehézséget az etikus választás. Gondoljunk csak a Tarte, a Too Faced vagy az Urban Decay márkákra, amelyek mind megtalálhatók a Sephora üzletekben.

Az óvatosság azonban továbbra is ajánlott. Aki nem szereti a kellemetlen meglepetéseket, például a Leaping Bunny oldalon ellenőrizheti vásárlás előtt, hogy valóban állati adaléktól és kínzástól mentes terméket választott-e.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.