Az olasz szabadalmi hivatalhoz benyújtott védjegy alapján nem kérdés: jön a vegán Nutella. A hivatalosan Nutella Plant Based nevű termék boltokba kerülésének idejéről egyelőre még semmit nem lehet tudni. A nagy kérdés, hogy az eddigi, tisztán növényi alapú mogyorókrémeknek sikerül-e megtartaniuk a fogyasztókat, vagy a Nutella leuralja majd ezt a piacot is.
Kevés olyan ikonikus márka van, aminek a neve egyet jelent egy teljes élelmiszer-kategóriával. Márpedig a mogyorókrémek (nem összekeverendő a mogyoróvajjal) piacán a Nutella az egyértelmű etalon. Az összes többi mogyorókrémnek általában az a fokmérője, hogy mennyire hasonlítanak a Nutellára, és a különböző weboldalak is otthon elkészíthető Nutellát ígérnek nekünk, amikor mogyorókrémhez keresünk recepteket.
Éppen ezért furcsa, hogy a Ferrero ilyen sokáig várt arra, hogy a népszerű termékből végre elkészítsék a vegán verziót is. Végtére is majdnem az összes hozzávaló – a tehéntejet leszámítva – növényi eredetű. A várakozásnak viszont rövidesen vége lehet.
A Ferrero december 1-jén nyújtotta be kérelmét a Plant Based Nutella védjegyre az olasz szabadalmi hivatalhoz. Semmilyen részlet nem ismert egyelőre a vegán Nutelláról, így azt sem tudjuk, mikor kerül a boltok polcaira a hiánypótló termék.
A vegán Nutella kapcsán felmerül a kérdés, hogy a kizárólag növényi összetevőket tartalmazó kakaós mogyorókrémek túlélik-e az új termék bevezetését. A piaci rést kihasználva természetesen megjelentek a növényi Nutella-utánzatok, de a cég új terméke komoly fenyegetést jelent a szektor szereplőire. Az ugyanis nem kérdés, hogy sok vegán vagy tejet nem fogyasztó vásárló várja, hogy végre lecsavarhassa egy Plant Based Nutella üveg tetejét.
Vegán Nutella a 60. születésnapra?
Pietro Ferrero fia, Michele volt az, aki az apja által előállított kakaós mogyorós masszát (Supercrema) 1963-ban azzal a céllal újította meg, hogy egész Európában ismertté teszi. A legelső Nutella 1964. április 20-án került ki a gyárból, vagyis a termék jövőre ünnepli a 60. születésnapját. A vegán Nutella megjelenését talán éppen a jeles eseményre időzíti majd a cég.
A kultikussá vált kakaós mogyorókrém népszerűsége továbbra is töretlen. Reggelire kenyérre vagy pirítósra kenve fogyasztják sokan, az étlapok „palacsinták” szekciójában pedig legtöbbször az első helyen szerepel a Nutellás palacsinta. Sőt, létezik egy Hotella Nutella szálloda is, ahol természetesen minden Nutellás a párnahuzatoktól a bejárati kapun át a díszpárnákig.

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.