Az olasz szabadalmi hivatalhoz benyújtott védjegy alapján nem kérdés: jön a vegán Nutella. A hivatalosan Nutella Plant Based nevű termék boltokba kerülésének idejéről egyelőre még semmit nem lehet tudni. A nagy kérdés, hogy az eddigi, tisztán növényi alapú mogyorókrémeknek sikerül-e megtartaniuk a fogyasztókat, vagy a Nutella leuralja majd ezt a piacot is.
Kevés olyan ikonikus márka van, aminek a neve egyet jelent egy teljes élelmiszer-kategóriával. Márpedig a mogyorókrémek (nem összekeverendő a mogyoróvajjal) piacán a Nutella az egyértelmű etalon. Az összes többi mogyorókrémnek általában az a fokmérője, hogy mennyire hasonlítanak a Nutellára, és a különböző weboldalak is otthon elkészíthető Nutellát ígérnek nekünk, amikor mogyorókrémhez keresünk recepteket.
Éppen ezért furcsa, hogy a Ferrero ilyen sokáig várt arra, hogy a népszerű termékből végre elkészítsék a vegán verziót is. Végtére is majdnem az összes hozzávaló – a tehéntejet leszámítva – növényi eredetű. A várakozásnak viszont rövidesen vége lehet.
A Ferrero december 1-jén nyújtotta be kérelmét a Plant Based Nutella védjegyre az olasz szabadalmi hivatalhoz. Semmilyen részlet nem ismert egyelőre a vegán Nutelláról, így azt sem tudjuk, mikor kerül a boltok polcaira a hiánypótló termék.
A vegán Nutella kapcsán felmerül a kérdés, hogy a kizárólag növényi összetevőket tartalmazó kakaós mogyorókrémek túlélik-e az új termék bevezetését. A piaci rést kihasználva természetesen megjelentek a növényi Nutella-utánzatok, de a cég új terméke komoly fenyegetést jelent a szektor szereplőire. Az ugyanis nem kérdés, hogy sok vegán vagy tejet nem fogyasztó vásárló várja, hogy végre lecsavarhassa egy Plant Based Nutella üveg tetejét.
Vegán Nutella a 60. születésnapra?
Pietro Ferrero fia, Michele volt az, aki az apja által előállított kakaós mogyorós masszát (Supercrema) 1963-ban azzal a céllal újította meg, hogy egész Európában ismertté teszi. A legelső Nutella 1964. április 20-án került ki a gyárból, vagyis a termék jövőre ünnepli a 60. születésnapját. A vegán Nutella megjelenését talán éppen a jeles eseményre időzíti majd a cég.
A kultikussá vált kakaós mogyorókrém népszerűsége továbbra is töretlen. Reggelire kenyérre vagy pirítósra kenve fogyasztják sokan, az étlapok „palacsinták” szekciójában pedig legtöbbször az első helyen szerepel a Nutellás palacsinta. Sőt, létezik egy Hotella Nutella szálloda is, ahol természetesen minden Nutellás a párnahuzatoktól a bejárati kapun át a díszpárnákig.

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.