Vegán naan kenyér - prove.hu

Vegán naan kenyér – olvasztott, fokhagymás növényi vajjal a legjobb

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

A naan kenyér egyfajta lapos kenyér. Hagyományosan tandoor kemencében készül, és összetevőit tekintve nem vegán, mivel joghurtot tartalmaz és vajjal kenik le a tetejét.

A vegán naan kenyér legalább annyira finom, mint a tejtermékkel készült változat, hiszen ahogy a konyhánkban tandoor kemence nélkül, úgy vaj és joghurt nélkül is mennyei végeredményt kapunk. Melegen tálalva egy kis olvasztott, fokhagymás vegán vajjal a legjobb. Kínálhatod curry vagy dal mellé is.

Hozzávalók

  • 250 g liszt
  • 1 csomag élesztő (7 g)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csokor friss koriander
  • 2-3 evőkanál vegán vaj
  • 2 db fokhagymagerezd

A vegán naan kenyér elkészítése

  1. Egy pohárba mérj ki 150 ml langyos vizet, old fel benne a cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt. Hagyd állni 15 percet.
  2. Tedd egy tálba a lisztet, a sót és a sütőport, utána add hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, majd olajos kézzel kezd el gyúrni a tésztát. Az elején nagyon fog ragadni, de egy pár perc után már szépen elválik a kezünktől (és a felülettől), ekkor már készen van a dagasztás.
  3. Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd 90 percig kelni. Akkor jó, ha legalább a kétszeresére megkelt.
  4. A másfél óra letelte után vágd fel a tésztát 8 egyenlő részre, formázz belőle kis gombócokat és tedd félre egy sütőpapírra, konyharuhával lefedve még 10 percre.
  5. Forrósíts fel egy serpenyőt, majd állítsd a lángot közepes fokozatra.
  6. Egy nyújtófával kezdd el kinyújtani a gombócokat ovális formákra (kb. 25×12 cm), közben szórd meg korianderrel (vagy ha nem szereted, helyettesítheted petrezselyemmel is) és nyújtsd olyan vékonyra, amilyenre csak tudod (kb. 2-3 mm).
  7. Egy tálba tölts vizet, mártsd bele az ujjaid végét és annak segítségével fordítsd át a naan-t a másik oldalára és egy kicsit vizezd meg ezt az oldalt.
  8. Helyezd a naan-t a száraz serpenyőbe a bevizezett oldalával lefelé és hagyd, amíg fel nem buborékosodik (kb. 1 perc), utána fordítsd meg. Fedd le a serpenyőt, és süsd még fél percen keresztül.

Tipp: ha fokhagymás naan kenyeret szeretnél, akkor olvassz meg 2-3 evőkanálnyi vegán vajat, törj bele két gerezd fokhagymát és egy ecsettel kend meg az elkészült naan kenyeredet. A legjobb melegen tálalva.

Ez a cikk is érdekelhet:

Szereted a tojásos ételeket? Ez az új leleplezés megingathatja a rajongásodat

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének