Most olvasott cikk
Jó hír: egyre jobb helyzetben van több vadállatfaj Európában

Jó hír: egyre jobb helyzetben van több vadállatfaj Európában

Az elmúlt években Európa több területén erős törekvések történtek mind a meglévő vadállatállományok védelme, mind a populációk újratelepítése érdekében olyan helyeken, ahonnan emberi beavatkozás miatt eltűntek bizonyos fajok.

A vadvédelmi és természetvédelmi törvények hatására sok populáció nagyon régóta először stabilizálódott, vagy legalábbis sokkal jobb helyzetben van, mint az elmúlt évtizedekben bármikor, mutatott rá egy tanulmány.

A Rewilding Europe nevű természetvédelmi szervezet megbízásából készült, 50 emlősfajt vizsgáló jelentés szerint többek között különösen megerősödött a száma és a földrajzi kiterjedése a szürke farkasoknak, az eurázsiai hódoknak, a szürke fókáknak és az európai bölényeknek.

A szürke farkas az egyik legnagyobb európai sikertörténet Fotó: Pixabay

A kutatás alapján a szürke farkasok visszatérése tekinthető az egyik legnagyobb sikersztorinak. A 18. század végéig ez a faj megtalálható volt Európa legtöbb területén, egészen addig, amíg az emberi terjeszkedés ki nem szorította őket a természetes élőhelyeikről. A jelentés szerint mára Európa számos vidékén újra megjelentek és stabil populációkat sikerült kialakítaniuk. 1965 és 2016 között közel 1800%-kal nőtt a számuk a kontinensen.

Frans Schepers, a Rewilding Europe ügyvezető igazgatója a szervezet honlapján azt nyilatkozta:

„Ez az új jelentés nemcsak arra világít rá, melyik európai állatfajok mutatnak javuló tendenciát, hanem arra is, hogy miért. Ha tanulunk ezekből a sikersztorikból, maximalizálhatjuk a vadállatok visszatérését a természetbe. A jelentésből az is kiderül, hogy sok szinten keményen kell dolgoznunk azért, hogy a fellendülés tovább folytatódhasson, és hogy a vizsgált fajokon felül még több fajnak segíthessünk.”

Az apácalúd is a fellendülőben lévő madárfajok közé tartozik Fotó: Shutterstock

A jelentés kitér még egyes madárfajok javuló helyzetére is, amit a kutatók az uniós madárvédelmi és élőhelyvédelmi törvényeknek tudnak be. Növekvő tendenciát mutatnak több faj populációi is, például az apácalúd, a fakókeselyű, a nagy kócsag és a borzas gödény is.

Persze a sok sikersztori mellett akadnak kevésbé felemelő történetek is: a gyűrűsfókák párzási helyei például olyan drasztikus mértékben csökkentek a jégtakaró olvadása miatt, hogy jövőjük rendkívül bizonytalan.

A Wildlife Europe hangsúlyozza: a vadállatok visszatérése rendkívüli pozitív hatást eredményezhet egész ökoszisztémákra, javítva azok működőképességét és egészségét. Ez pedig nem csak az esztétikum és az állatok jóléte miatt fontos, hanem az emberi élet feltétele is, ezért feltétlenül törekednünk kell rá, hogy ezeket a kutatási eredményeket felhasználva még inkább törekedjünk a megsegítésükre.

A vadállatok helyzetének javulása és a velük való együttélés nem csak lehetséges, de elengedhetetlen is a bolygónk egészsége számára

– írja Sophie Ledger, a jelentés vezető kutatója a szervezet honlapján.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.