Most olvasott cikk
Hogyan kezeld, ha bántanak a vegán életmód miatt?

Hogyan kezeld, ha bántanak a vegán életmód miatt?

Hogyan kezeld a sértegetéseket vegánként

Gyakori probléma, hogy a családtagok, barátok, kollégák nehezen fogadják el a vegán életmódodat. Neked pedig rosszul esnek a megjegyzések, esetleges sértegetések. Ügyes kommunikációval azonban felülkerekedhetsz ezen!

Amint vegán leszel, hirtelen nem is érted, hogyan élhettél ezelőtt másképpen. A környezetedben azonban valószínűleg sokkal több a nem-vegán ember. Sőt, lehet, hogy teljesen egyedül érzed magad.

Egyesek talán tisztelnek a döntésed miatt, ám a többiek sok negatív kritikával bombázhatnak. Nem könnyű ezekre mindig frappáns választ adni, és úgy viselkedni, hogy ne vesztesként kerülj ki a beszélgetésből. Fontos, hogy megértsd, mi a szándék a szavaik mögött.

Akik jót akarnak és féltenek

A szülőket és a családot általában az aggódás motiválja. Amikor kijelentik, hogy össze fogsz esni a fehérjehiánytól vagy, hogy vérszegény leszel (természetesen egyik sem igaz), akkor egyszerűen féltenek.

Mindenki fél az ismeretlentől, bármiről is legyen szó. A vegán filozófia még nem terjedt el annyira, hogy elfogadott legyen a köztudatban.

Anyukádék a régi doktorbácsik tanácsára hallgatnak, hogy a hús és a tojás táplálja a testet, a tej meg a csontokat. És jaj, mi lesz veled, ha mindezeket nem fogyasztod?

Ekkor legjobb, ha bizonyított tényeket sorakoztatsz fel – de nem úgy, hogy hirtelen elárasztod őket az információkkal. Elég, ha karácsonyra megajándékozod őket egy növényi étrendről szóló könyvvel, hozzátéve, hogy szerinted érdekes, és hátha ők is szívesen belenéznek.

A barátokkal elmehetsz egy filmvetítésre, ahol „véletlenül” egy vegán dokumentumfilm kerül műsorra. Utána nem kell győzködnöd őket, sőt, semmit sem kell mondanod – hidd el, maguktól is elgondolkodnak majd.

Az aggódók számára az lesz az igazi bizonyíték, ha látják, hogy vegánként is jó az energiaszinted, kevesebbet vagy beteg, mint azelőtt. Ehhez persze az kell, hogy jól összeállított étrendet kövess, és ne csak margarinos kenyéren élj.

Hogyan kezeld a sértegetéseket vegánként

Akik furcsán néznek rád

Legyen szó munkahelyi vagy baráti társaságról, eleinte biztosan nem értik, miért váltottál vegán életmódra. A közösségek összetartó ereje abban is rejlik, hogy az értékrendjük és a szokásaik hasonlóak.

Most, ha elmentek vacsorázni, te nem ülhetsz be akárhová, vagy ha igen, akkor külön szólsz a pincérnek, hogy nem szeretnél állati összetevőket tartalmazó ételt enni. Ez nyilván szemet szúr a többieknek, és azt hiszik, megbolondultál, vagy csak valami múló hóbort, rövid diéta ez nálad.

Nem is az a legrosszabb, hogy nem értenek meg – hanem az, hogy te nem érted meg őket többé! Hogy képesek halott állatokat megenni, hát nem gondolnak arra, hogy ennek a csirkének elvágták a torkát? Rémes!

Legszívesebben a felborítanád az asztalt és kiabálnál, hogy elég, ébredjetek már fel! Ehelyett ülsz csendben, eszed a falafeledet és elhatározod, hogy soha többé nem eszel együtt velük. De ha így teszel, elveszed az esélyét annak, hogy egyszer ők is megértsék az állatok érdekeit.

Gondolj inkább arra, hogy nemrég még te is megetted ugyanezeket az ételeket, és rosszul esett volna, ha legyilkosoznak emiatt. Próbálj megnyugodni, és röviden – fontos, hogy tényleg röviden! – mondd el, hogy téged mi motivált a vegánság felé.

Mindig csak annyi információt közölj, amennyire valóban rákérdeznek. Lehet, hogy sokan legyinteni fognak és továbbra sem értik. De ha legalább egyvalaki tovább kérdezget téged, érdeklődve és nyitottan, akkor ez a te győzelmed volt.

Akik teljesen hátat fordítanak

Főként a közösségi oldalakon történő kommunikációban találkozhatsz azzal, hogy egy-egy kommented, bejegyzésed durva reakciókat kap. Ismeretlenül sokkal nyersebbek az emberek, hiszen itt nincs személyes kapcsolat.

Téged viszont nagyon rosszul érinthet, ha otromba módon válaszol valaki. Főként, hogy neki valószínűleg fogalma sincs a vegánság hátteréről, sem etikai, sem egészségügyi vonatkozásban.

Mit tegyél ilyenkor? Attól függ, milyen típus vagy.

Ha nagyon felhúzod magad az ilyesmin, akkor nyilván nem tudod megállni, hogy válasz nélkül hagyod. Valahogy próbáld elérni, hogy nyugodt maradj.

Tőmondatban, tényekkel válaszolj, figyelmen kívül hagyva a másik stílusát. Ha ugyanolyan sértően fogalmazol, abból meddő vita és sárdobálás kerekedik.

De még a higgadt válaszokat se folytasd túl sokáig. Ha az illető egyáltalán nem nyitott semmire, egy-két válaszolás után lezárhatod a kommentelést.

Tartsd észben ezt a fontos és megnyugtató tényt: ha egy nem-vegán támadóan reagál, az azt jelenti, hogy megmozdult benne valami. Hogy rejtve, tudat alatt sejti, hogy van igazság abban, amit mondasz. Mert ha szimplán nem fogná fel, akkor nem is érdekelné.

Ő viszont kezdi megérteni, miről van szó – viszont még nem képes vagy nem akar változtatni a szokásain. Ez frusztrációt kelt benne, és, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalása, megpróbálja bebizonyítani a saját igazát, hogy miért is hibás minden, amit mondasz.

Aztán egyszer ő is elszánhatja magát a változásra. Úgyhogy a negatív kritikáknak akár örülhetsz is! Mert érzik és értik ők a lényeget, de még előttük áll az út, amin te már elindultál.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.