Most olvasott cikk
Új kutatás: az amerikaiak 74 százaléka úgy gondolja, a húsevésnek nincs köze a klímaváltozáshoz

Új kutatás: az amerikaiak 74 százaléka úgy gondolja, a húsevésnek nincs köze a klímaváltozáshoz

Egy új felmérés szerint az Egyesült Államokban a hús- és tejtermékek fogyasztását drasztikusan alá-, az újrahasznosítás fontosságát pedig túlbecsülik. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a klímaváltozásról szóló hírek sokszor nem említik az állatipar hozzájárulását a kialakult helyzethez.

Egy új felmérés az amerikaiak klímaváltozással kapcsolatos véleményét, valamint az egyéni lépések hatékonyságát mérte. A megkérdezett másfél ezer ember sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonított olyan tevékenységeknek, mint az újrahasznosítás, míg az étrendünk megváltoztatásáról sokan úgy gondolták, nem hatékony eszköz a klímaváltozás ellen vívott harcban.

Többször is bebizonyosodott, hogy egyénileg a legtöbbet azzal tudunk tenni a melegedő éghajlat ellen, ha elhagyjuk a hús- és tejtermékek fogyasztását, hiszen ezek környezeti lábnyoma sokszorosa a többi élelmiszernek. Amennyiben pedig csak egyetlen élelmiszert vagyunk hajlandóak kiiktatni az étrendünkből, az mindenképpen a marhahús legyen, ezzel ugyanis már többet tettünk a környezetért, mint sokan mások, akik többször használatos szatyorral és papír szívószállal szeretnének küzdeni a klímaváltozás ellen. Az ENSZ álláspontja is az, hogy a metánkibocsátás csökkentése a leghatékonyabb védekezési módszer, ez pedig nagyrészt az állatiparhoz kapcsolódik.

Az amerikaiak nem tudják, melyik lépés hatékony

A Washington Post és a University of Maryland által múlt hónapban végzett telefonos és online felmérés érdekes eredményeket hozott. A megkérdezettek 74 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a húsfogyasztás megszüntetése csak kismértékben lenne hatással a klímaváltozásra, a tejtermékek esetében pedig 77 százalék vélekedett ugyanígy. Az életmódot érintő tudatos változtatások közül ezt a két opciót tartották a legkevesebben hatékonynak. A legtöbben úgy gondolták, hogy a napelemek felszerelésével, az újrahasznosítással és az elektromos autóra váltással lehet a legjobban segíteni az éghajlatváltozás elleni harcot.

A világon keletkező műanyaghulladék körülbelül 9 százalékát hasznosítjuk újra, és habár érthető, hogy különválogatni a szemetet fontosnak tűnik, aki komolyabban szeretne tenni az éghajlat védelméért, annak nem elég az újrahasznosításnál megállnia.

Az emberek tenni akarnak a klímaváltozás ellen, de ha nem tudják, mi a leghatékonyabb, nem tudják, hogy mennyire jól teljesítenek

mondta Ann Bostrom, a University of Washington professzora.

A nemrég végzett kutatás eredményei nagyjából ugyanazokat az értékeket hozták, mint a Newsweek által májusban megrendelt felmérés. Ebben a megkérdezettek 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerintük nem igaz az az állítás, hogy a kevesebb vörös hús fogyasztása csökkentené a globális szén-dioxid-kibocsátási értékeket.

Az amerikaiak hiányos ismereteinek egyik oka lehet, hogy a klímaváltozásról szóló hírek következetesen mellőzik az állatipar tevékeny hozzájárulását a kialakult helyzethez. Mi is írtunk arról a felmérésről, ami szerint a témával foglalkozó hírek 93 százaléka egyszerűen nem tesz említés az állatipar és az éghajlatváltozás egyértelmű kapcsolatáról.

(Green Queen)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.