Most olvasott cikk
A klímaváltozás újabb, nem várt hatása: a tengeri hideghullámok

A klímaváltozás újabb, nem várt hatása: a tengeri hideghullámok

Bikacápa az óceánban

A sokadik fenyegető jelenség figyelmeztet minket arra, hogy az éghajlatváltozás nem csupán egyre melegebb nyarakat és enyhébb teleket jelent. A megváltozott, szélsőséges időjárási jelenségek következtében akár tengeri hideghullámok is kialakulhatnak, amelyek semmivel sem jelentenek kisebb veszélyt az ökoszisztémára, mint a jobban ismert és tanulmányozott tengeri hőhullámok.

Az éghajlatváltozás sok ember számára ma is csupán a globális felmelegedés szinonimája. És habár itthon leginkább egyelőre az egyre forróbb nyarakban és enyhébb telekben látjuk ennek a folyamatnak a gyakorlati megvalósulását, a klímaváltozás sokkal több ennél. A szélsőséges éghajlati viszonyok nem csupán elviselhetetlen forróságot, de akár halálos lehűlést is okozhatnak. Ez a helyzet a tengeri hideghullámokkal, ami a hőhullámoknál kevésbé ismert, de szintén nagyon veszélyes jelenség – írta meg a The Conversation.

Az ilyen hirtelen lehűlésekért az úgynevezett feláramlás jelensége tehető felelőssé, amely régóta ismert, természetes folyamat a part menti területeken. Ez tápanyagban gazdag vizeket hoz a felszínre. Ilyenkor az áramlási és a szélviszonyok miatt a mélyebben lévő hideg tengervíz felcserélődik a felszínről eláramlott meleg víztömeggel. A hirtelen gyorsasággal történő, nagymértékű hőmérséklet-csökkenés viszont halálos veszélyt jelent sok tengeri állatra.

„A tengeri hőhullámok élőlényekre gyakorolt hatása jól dokumentált. Ennek ellenére a drasztikus lehűlési események hatása kevéssé ismert. Ebben a tanulmányban 81 különböző fajhoz tartozó élőlény halálát hozzuk összefüggésbe egy intenzív hideg feláramlással az Agulhas-áramlásban, és felhívjuk a figyelmet a feláramlások gyakoriságának és intenzitásának növekedésére az Agulhas-áramlásban és a Kelet-Ausztrál-áramlásban. […] Ebből jól látszik a kevésbé tanulmányozott, de egyre fokozódó lehűlési jelenségek hatása, valamint az éghajlatváltozás tengeri ökoszisztémákra gyakorolt összetett hatása is” – olvasható a tanulmány bevezetésében.

Tengeri hideghullám vagy felmelegedés: mindkettő veszélyes!

A tanulmányban említett intenzív lehűlés 2021 márciusában történt Dél-Afrika dél-keleti partjainál, és körülbelül egy hétig tartott. Kevesebb mint 24 óra leforgása alatt 10 Celsius-fokot esett a hőmérséklet a part menti vizekben. A jelenségnek 81 állatfaj több száz példánya esett áldozatul, köztük ördögráják és bikacápák is.

Az eset azért is különös, mert a bikacápa alkalmazkodási és túlélési képessége igen kimagasló. Szélsőséges sótartalom-ingadozásokat is képes elviselni, akár édesvízi környezetben is előfordul. Az, hogy még a bikacápák is áldozatul estek a jelenségnek, mielőtt elmenekülhettek volna, komoly aggályokat vet fel.

Mindeközben továbbra is fennáll az az általános tendencia, hogy a tengereink és óceánjaink egyre melegszenek, ezáltal veszélybe sodorva kritikus fontosságú tengeri ökoszisztémákat, amelyeknek kiemelkedő szerepe van a biodiverzitás fenntartásában.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.