Felgyorsítja a fertőző betegségek terjedését a biodiverzitás csökkenése egy friss metaanalízis alapján. Vissza kellene szorítani a károsanyag-kibocsátásokat, a vegyi szennyezést és a nem őshonos fajok betelepítését is a tudósok szerint, csak így biztosítható a biológiai sokféleség megőrzése. Ennek révén pedig a járványok megfékezése is.
A biológiai sokféleség csökkenése a fertőző betegségek terjedésének legnagyobb környezeti mozgatórugója – derül ki egy, a Nature tudományos lapban megjelent metaanalízisből, ami közel ezer tanulmány eredményei alapján készült. A veszélyeztetett fajok megmentése tehát nem pusztán azért fontos az emberiség számára, mint amit sokan emlegetnek, „hogy még az unokáink is láthassák őket”. A biodiverzitás megőrzése egészségügyi szempontból is rendkívül fontos lenne.
A szakértők olyan tanulmányokat elemeztek, amelyek a fertőző betegségek globális környezeti hajtóerőivel foglalkoztak. Vizsgálták a betegségek súlyosságát és előfordulását növényi, állati és emberi gazdaszervezetekben egyaránt.
Munkájuk során öt globális változásra összpontosítottak:
- a biológiai sokféleség csökkenésére,
- az éghajlatváltozásra,
- a vegyi szennyezésre,
- a nem őshonos fajokra,
- illetve az élőhelyek csökkenésére.
Megállapították, hogy az ötből négy tényező növelte a betegségek terjedésének valószínűségét. Az egyetlen kivétel az élőhelyvesztés volt. A „toplista” élére pedig a biodiverzitás csökkenése került, a metaanalízis alapján ez a legnagyobb környezeti rizikófaktor a járványok terjedése szempontjából.
A kutatók ugyanakkor leszögezték, a háttérben ezek a tényezők kapcsolódnak egymáshoz, és egy komplex hálózat részei.
Az éghajlatváltozás és a vegyi szennyezés például élőhelyvesztést és -változást okozhat. Ezek pedig a biológiai sokféleség csökkenéséhez vezethetnek
– idézi a The Guardian a tanulmányt.
A metaanalízis végkövetkeztetése így az, hogy a kibocsátások csökkentése, a biológiai sokféleség csökkenésének mérséklése és a nem őshonos fajok betelepítésének mellőzése mind hozzátehet a járványügyi kockázatok visszaszorításához.
Nem csak a biodiverzitás csökkenése probléma a járványok szempontjából
Nem véletlen persze, hogy – az átlagember mellett – egyre több kutatót is foglalkoztat a járványok, a természet és az állatok közti kapcsolat. A Covid–19 kirobbanása óta ez központi témává vált szinte minden fórumon. Magát a koronavírust is sokan denevérektől, mások pedig a nyestkutyáktól származtatják, és azt gondolják, ezekről a fajokról került aztán át az emberre.
De egyéb okból is forró témát szolgáltatnak mostanság a zoonotikus – azaz állatról emberre terjedő – betegségek. Egy texasi tehenészet dolgozójáról ugyanis a közelmúltban állapították meg, hogy fertőződött egy betegséggel. Ő a második olyan személy az Egyesült Államokban, akit madárinfluenzával diagnosztizáltak. Az első esetre még 2022 áprilisában került sor. Nemrég pedig arról számolt be az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA), hogy minden ötödik bevizsgált pasztőrözött tejben megtalálták a madárinfluenza-vírus maradványait.
Mindezeken felül a Harvard Law School és a New York-i Egyetem szakértői is arra figyelmeztettek tavaly nyáron, hogy az Egyesült Államokban az állattenyésztés óriási kockázatot jelent fertőzések szempontjából. Mégpedig olyan fertőzések szempontjából, amelyek akár az emberekre is átterjedhetnek.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.