Most olvasott cikk
Nem kaphatnak már spanyol állami díjat a bikaviadalok kiemelkedő alakjai

Nem kaphatnak már spanyol állami díjat a bikaviadalok kiemelkedő alakjai

Felöklelt torreádor a földön a spanyol bikaviadalon

Sok spanyol matador álma törhetett most darabokra, a 30 ezer eurós állami bikaviadaldíj ugyanis immár a múlté, elkaszálta a kormány. Egy bikaviadalokat népszerűsítő szervezet szerint egy kulturális miniszternek minden kulturális rendezvényt és jelenséget kötelessége lenne támogatni. Az állatvédők ezzel szemben további szigorítást, végül pedig teljes tilalmat remélnek.

Izlandon a bálnavadászat, Spanyolországban pedig a bikaviadalok kérdése számít rettentően megosztó állatjóléti-kulturális ügynek. Az izlandi kormány igyekszik óvatosan kezelni a bálnavadászat témakörét, és ugyanerre törekszik a Pedro Sánchez által vezetett spanyol kabinet a bikaviadal kapcsán. Most mindenesetre tett egy határozott lépést a madridi kormány, jelezve, milyen irányt tart előremutatónak ebben az ügyben.

Eltörölték a Nemzeti Bikaviadal-díjat, egy 30 ezer eurós állami kitüntetést, amelyet híres matadorok vagy a bikaviadalok hagyományához köthető kulturális szervezetek kaphattak meg eddig – adta hírül a Vegan FTA. A döntést Ernest Urtasun kulturális ügyekért felelős miniszter jelentette be. Jelezte, az intézkedés „az új spanyol szociális és kulturális valóságot” tükrözi.

„A spanyol társadalom jelentős része nagyon is tisztában van az állatjóléti kérdésekkel. A Nemzeti Bikaviadal-díj felszámolásával fontos lépést teszünk meg annak irányába, hogy az intézményeink alkalmazkodjanak 2024 Spanyolországához” – fogalmazott közösségi oldalán a miniszter.

Egy interjúban aztán arról beszélt a politikus, hogy

a társadalom többsége nem támogatja az állatkínzást, azt pedig még kevésbé, hogy ezért még közpénzből finanszírozott díj is járjon.

Hozzátette, a spanyolok mindössze 1,9 százaléka szokott részt venni bikaviadalokon. Miközben pedig csökken az érdeklődés az ilyen jellegű rendezvények iránt, az állatvédelmi törekvések növekednek.

A bikaviadaldíj eltörlése felkorbácsolta az indulatokat

A javarészt állatjóléti és környezetvédelmi kérdéseket szem előtt tartó spanyol párt, a PACMA üdvözölte a kormány döntését. Arra buzdították ugyanakkor a kormányzó politikai erőket, hogy ne elégedjenek meg ennyivel, haladjanak tovább a bikaviadalok teljes betiltása felé.

„Az állatkínzás legalizált formájának tartjuk ezt, amely semmilyen körülmények között nem elfogadható. Pláne nem lehet erre buzdítani senkit bármilyen gazdasági vagy társadalmi ösztönző eszközzel” – olvasható a közleményükben.

A spanyolok 44,1 százaléka támogatná a bikaviadalok betiltását az Electomania 2021-es felmérése alapján. A megkérdezettek 34,4 százaléka pedig úgy nyilatkozott, ragaszkodik ehhez a hagyományhoz.

A Spanyolországban megrendezett bikaviadalok száma 2007 és 2022 között. Forrás: Statista
A Spanyolországban megrendezett bikaviadalok száma 2007 és 2022 között. Forrás: Statista

Egy bikaviadalokat népszerűsítő szervezet, a Fundación del Toro de Lidia – ahogy az várható volt – kritikával és vádaskodással reagált a kormányzati döntésre.

Egy kulturális miniszter nem gyakorolhatja hatalmát a személyes preferenciái alapján, kötelessége az összes kulturális jelenséget támogatni és ösztönözni. Ezek közé tartozik márpedig a bikaviadal is

– tette közzé a szervezet álláspontját.

Az ellenzéki Néppárt (PP) mindenesetre már megnyugtatta a bikaviadal hagyományáért aggódókat: ha hatalomra kerülnek, újra osztanak majd állami bikaviadaldíjat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.