Most olvasott cikk
Taroltak a vegán termékek az idei Inno d’Or versenyen

Taroltak a vegán termékek az idei Inno d’Or versenyen

Csoportkép az Inno d'Or versenyen

Az Inno d’Or-kitüntetéssel díjazott vegán termékek között idén volt többek között desszert és multivitamin, de kozmetikai termék is. Érdekesség, hogy ezek közül többet külön kiemeltek még a Best of the Best kategóriában is, ami arra utal, hogy nagyon lenyűgözték a szakmai zsűrit.

Idén is meghirdették az Inno d’Or – Év innovációja verseny díjazottjait, amelyek között számos növényi alapú termék is fellelhető. Némelyik nyíltan hirdeti is magáról, hogy vegán készítmény, sok másikról pedig a címkét böngészve igazolódik be, hogy nem tartalmaz állati eredetű hozzávalókat.

A Trade magazin 2021-ben hívta életre ezt a versenyt, melynek „célja, hogy évről évre olyan értékteremtő innovációkat jutalmazzon, amelyek meghatározható vásárlói, fogyasztói igényre nyújtanak megoldást, valamely nevesíthető trendbe illenek, vagy egy meglévő, meghatározható igényből inspirálódott fejlesztés eredményei. A legjobb pályázatok a Zsűri döntése alapján megkapják a Best of the Best, vagyis Legjobb innovációk, illetve az új kategóriateremtők a Pioneer of the Future, azaz Kategóriateremtő Innováció elismeréseket is” – olvasható a 2024-es eredményekről beszámoló hivatalos sajtóközleményben.

Idén 26 pályázót díjaztak, összesen öt kategóriában. Idén először külön kategóriában is indulhattak a „mentes” pályázatok. A versenyre csak olyan termékkel lehetett nevezni, amelyeket 2023. január 1. és 2023. december 31. között vezettek be a piacra.

A zsűri alapvetően öt szempont alapján döntött:

 • innovációtartalom,
 • trendiség,
 • piaci előnyök,
 • időszakos eredmények és
 • érzékszervi bírálat.

Utóbbi természetesen csak abban az esetben szempont, ha az adott terméktípus ezt lehetővé teszi. Pályázni ugyanis nem kizárólag élelmiszerrel vagy itallal, hanem háztartási vegyi áruval, kozmetikai termékkel, összetevővel, csomagolással, technológiával és szolgáltatással is lehet.

Inno d'Or Fino Vegajó Vegan Bar
Fotó: Trade magazin

Desszert és multivitamin is fellelhető a díjazott vegán termékek között

A legjobbak közé került a Fino Vegajó Vegan Bar, amelyet a többség valószínűleg a „vegán túrórudi” néven emleget a mindennapokban. Más növényi alapú desszert is sikert aratott, mégpedig a VEGART Tiramisu.

Ha inkább a főételhez keresnél 2024-es Inno d’Or-díjazott összetevőt vegánként, akkor is találhatsz fogadra valót. Elismerték ugyanis a Vegadokk allergénmentes hamburgerpogácsáját is, ami a gyakorlatban növényi alapú fasírtalapporokat takar. Több ízben is kapható:

 • pikáns-füstös (csípős),
 • magyaros,
 • céklás-paradicsomos és
 • spenót-leveles kel ízesítésű.

A Frissen Szeretem termékcsalád zöldségmártogatós snackjei is a zsűri kedvencei közé kerültek. A Vitamin Szalon Kft. tájékoztatása szerint az előre bedobozolt friss zöldségekből és mártogatósból álló négyféle csomagból kettő kizárólag növényi eredetű hozzávalókból készül.

 • A zellerszár, palermo paprika sült paprikás-sült padlizsánkrémmel, valamint
 • a sárgarépa, zellerszár hummuszos-sült paradicsomos krémmel

növényi alapú étrendbe is beleilleszthető.

A FineSzeS Food Kft. laktofermentált üdítői tejsavas erjesztéssel készülnek. Ezek szintén a vegán díjazott termékek közé sorolhatók. A tejsavat tejsavbaktériumok állítják elő, az állati tejhez nincs köze, tehát vegánok is fogyaszthatják. (A tejsavó az, amit vegánként kerülni kell, ez ugyanis tejipari melléktermék.)

Díjat kapott a Gemil Pharma Zrt. két vegán terméke is, a Vegnum Kids Multi+ gyerekeknek készült multivitamin és a Vegnum Nutri Fruits immunerősítő. Mindkettő kissé a gumicukorra hajazó állagú, a gyártó definíciója szerint „gumivitamin”, „gumigyümölcs”.

A Stilla termékcsalád is megkapta 2024-ben az Inno d’Or-díjat, bár ezek esetében fontos tudni arról, hogy a táplálékkiegészítő cseppek közül nem mind vegán. A gyártó, az Quattroceuticals Kft. arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kollagén minden Stilla termékben állati eredetű. Azok a cseppek azonban, amelyek nem tartalmaznak kollagént, megfelelnek a vegán kívánalmaknak, és kizárólag növényi eredetű alkotóelemekből állnak össze.

Nemcsak az élelmiszerek és italok, hanem a kozmetikai cikkek kategóriájának nyertesei között is van vegán termék, mégpedig a Got2b szemöldök- és babahajspirál. A gyártó azt ígéri, ennek segítségével a szemöldök és a babahaj nem kuszálódik össze.

A díjazott vegán termékek közül több olyannyira elnyerte a zsűri tetszését, hogy még Best of the Best kategóriában is kiemelték ezeket. Elmondható ez a Fino Vegajó Vegan Barról, a FineSzeS Food laktofermentált üdítőjéről, a Frissen Szeretem termékcsaládról és a Vegnum Kids Multi+ gyerek-multivitaminról is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.