Most olvasott cikk
A világ legnagyobb vadfolyosója segít megőrizni a biodiverzitást Kaliforniában

A világ legnagyobb vadfolyosója segít megőrizni a biodiverzitást Kaliforniában

Annenberg vadfolyosó

Áprilisban elkezdődtek a Wallis Annenberg vadfolyosó munkálatai, ami az építkezés 2025-ös befejezését követően a világ legnagyobb vadfolyosója lesz. Az átjáró a forgalmas 101-es autópályán ível át, és különösen nagy szerepe lesz a pumapopuláció megőrzésében.

A forgalmas úttestek mindig is komoly veszélyt jelentettek az átkelést megkockáztató állatokra. Nincs ez másként Kaliforniában sem, ahol a 101-es autópálya régóta nagy fenyegetést jelent a környék pumáira. A most épülő Wallis Annenberg vadfolyosó a remények szerint segít majd, hogy a nagymacskák genetikai állománya ne romoljon tovább – olvasható az alapítvány weboldalán.

Különösen a Santa Monica-hegységben élő pumapopuláció számára jelent majd nagy segítséget a vadfolyosó. Az autópálya déli oldalán lévő pumák egy ideje elszigetelten élnek, mert a forgalom miatt beszorultak a területre. Emiatt az autópálya északi oldalán, a Simi-hegységben élő fajtársaikkal nincs lehetőségük párosodni, a genetikai állományuk egyre romlik. A kutatók 2020-ban találták meg az első abnormalitásra utaló jeleket a Santa Monica-i populáció tagjaiban.

Oka van annak, hogy támogatni akartam ezt a projektet: túl kell lépnünk az egyszerű megőrzési kezdeményezéseken és sokkal inkább a természeti megújulást kell elősegítenünk. A vadfolyosók pontosan ezt teszik. Összekapcsolják a megbontott, felszabdalt ökoszisztémákat. Azt üzenik, hogy van megoldás a legégetőbb ökológiai kihívásainkra, és ez az az újszerű látásmód, ami eljuttat minket hozzájuk

– nyilatkozta Wallis Annenberg, az Annenberg Alapítvány vezetője.

A legnagyobb vadfolyosó a világon

A 101-es autópályán átívelő vadfolyosó ötletét először 2015-ben vetette fel a National Wildlife Federation (NWF) és a Caltrans, hogy ezzel óvják és javítsák a környék biodiverzitását. A projekt méretéből adódóan nyilvánvaló volt, hogy privát forrásokra is szükség lesz a terv megvalósításához. Így került képbe az Annenberg Alapítvány, amely sok millió dollárral támogatta, hogy a projekt megvalósulhasson.

Wallis Annenberg hozzájárulása segít majd megvédeni ezt a kiemelt fontosságú biodiverzitási zónát – egyikét a 36 ilyen zónának a világon –, és hozzájárul, hogy Kalifornia ikonikus pumái és más élőlényei megtalálhassák a túlélésükhöz szükséges élelmet vagy fajtársakat, köszönhetően annak, hogy összeköti a Santa Monica-hegységet a Simi-hegységgel

– mondta Collin O’Mara, a National Wildlife Federation ügyvezetője.

Az első betongerendát április 16-án helyezték el az autópálya fölé. A projektet több mint 3000 privát forrásból támogatták.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.