Most olvasott cikk
Meghalt Kabosu, a Doge-mémként híressé vált kutya

Meghalt Kabosu, a Doge-mémként híressé vált kutya

Kabosu, azaz Doge a mennyben - rajongói szerkesztett fotó

Gazdája, Szato Acuko elmondta, Kabosu, aki 2013-ban lett híres kutya, nyugodt körülmények között aludt el örökre, miközben ő simogatta. 2008 novembere óta alkottak elválaszthatatlan párost ők ketten, a nagy nyilvánosság előtt pedig 2013-ban vált ismertté a kutya.

Valószínűleg te is belefutottál már Kabuso, a kutya képébe az interneten. Még akkor is, ha pusztán a neve alapján nincs előtted, milyen kutyáról is van szó. Kabuso képe mém formájában kezdett terjedni 2013-ban, és azóta is gyakran került elő különböző posztokban és beszélgetésekben.

A gazdája, Szato Acuko most arról számolt be, hogy a kutya elpusztult. Kabuso 18 éves volt, 2022-ben leukémiát és májbetegséget diagnosztizáltak nála. „Békésen hunyt el, mintha csak elaludt volna, miközben simogattam. Szerintem Kabuso lehetett a világ legboldogabb kutyája, én pedig a legboldogabb gazdi” – mondta az NBC News beszámolója szerint.

Azt a bizonyos fényképet, amely világszerte híressé tette Kabusót, még 2010-ben készítette Szato Acuko, de a köztudatba csak 2013-ban robbant be a fotó. A mémek rendre szürreális-vicces magyarázatot próbáltak adni arra, mi járhat a shiba inu fajtájú eb fejében. „Furcsa volt mindenhol az ő arcát látni. Ezt a Kabusót nem ismertem” – mesélt a japán nő arról, milyen érzés volt egy híres kutya gazdájává avanzsálni. Elárulta, benne fel sem merült, hogy ez megtörténhet, mindössze néhány aranyos képet szeretett volna megosztani a blogján házi kedvenceiről.

Kabuso még a kriptopiacra is betört, ő lett a 2013 decemberében létrehozott Dogecoin kriptovaluta arca. Szato Acuko egészen hozzászokott a hihetetlennek tűnő eseményekhez. Olyannyira, hogy még az sem lepte meg, mikor Elon Musk, a Tesla alapító vezérigazgatója, az X tulajdonosa kicserélte az akkor még Twitter nevű közösségi oldal ikonikus madaras logóját Kabuso képére.

Kis híján eutanázia áldozata lett a Doge-mém sztárja, Kabosu

Szato Acuko elmondta, 2008 novemberében került hozzá Kabosu egy állatmenhelyről, amivel a biztos haláltól mentette meg.

Szaporítótelepről származó, törzskönyvezett kutya. Mikor a telep bezárt, 19 másik shiba kutyával együtt sorsára hagyták. Néhányukat örökbe fogadták, a többieket viszont megölték

– nyilatkozta.

Elárulta, Kabosu temperamentuma nagyon más, mint a fajtársaié általában. „Nagyon szelíd és nyugodt, szereti, ha fényképezik.”

Sztárokká vált állatok

Hasonlóan fotogén volt Esther, akit a gazdái – Steve Jenkins és Derek Walter – a neki szentelt közösségi profilokon csodamalac néven tettek nemzetközi szinten híressé. Csak Facebookon másfél millió követője van.

Esther 2012 nyarán került Steve és Derek torontói otthonába. Akkor már javában dúlt a törpemalactrend, divatba jöttek ezek az állatok. A kanadai házaspárnak – ahogy sok más embernek is – azt ígérték, hogy Esther is ilyen fajta, és hogy soha nem nyom majd többet 32 kilogrammnál.

Ehhez képest a csodamalac egyre csak nőtt. A várakozásokkal ellentétben több mint 270 kilogrammra hízott, határozottan kinőve az otthonát. Steve és Derek azonban ettől függetlenül is úgy döntött, hogy Esther már családtag, így szóba sem jöhet, hogy megváljanak tőle vagy levágják őt.

Esther halálhíréről tavaly októberben számoltak be gazdái.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.