Most olvasott cikk
Magányos beluga szabadulásáért indult petíció, a tulajdonosok az időt húzzák

Magányos beluga szabadulásáért indult petíció, a tulajdonosok az időt húzzák

Beluga bálna a vízben

Bella, egy szöuli akváriumban élő beluga szabadon engedését követelik állatvédők. Az állatot közel tíz éve fogták be a Jeges-tenger partjainál. Dél-Koreában azóta betiltották a bálnák és delfinek bemutatási céllal való vásárlását. A törvény azonban visszamenőlegesen nem érvényes, Bella tulajdonosai pedig nem sietik el az intézkedést.

Olvastad már Katherine Applegate Ivan, az egyetlen című, igaz történet ihlette művét? Ha nem, érdemes, szerepel a vegán szemmel különösen izgalmas regényeket felvonultató listánkon is. Bár egy ifjúsági regényről van szó, érzékenyebb felnőtteknek is azzal kell kalkulálni, hogy nehéz könnyek nélkül végigolvasni.

Ivan, a gorilla a Nagy Csúcs Bevásárlóközpont és Játékterem 8-as kijáratánál tengeti napjait. Hol több, hol kevesebb lelkesedéssel éli meg, hogy az arra járók megbámulják. Mindössze ennyi is a „funkciója”: hogy vonzza a látogatókat. Az ő mindennapjainak monotóniáját és ingerszegénységét mutatja be Katherine Applegate.

Ugyanezt éli át Bella is, egy szöuli bevásárlóközpontban tartott beluga, azaz fehér bálna is. A The Guardian a helyszínre látogatott, és arról számolt be, hogy az állatot egy mindössze 1224 tonna űrtartalmú akváriumban tartják. Egy beluga hossza akár 5,5 méter is lehet, a vízmélység itt mindeközben pusztán hét méter. A lap tudósítója szerint Bella meglehetősen letargikusnak tűnt: hol céltalanul pörgött, hol csak lebegett a vízben.

Hárman voltak, de egyedül maradt

Bellát 2013-ban, kétéves korában fogták el a Jeges-tengerben Oroszország partjainál. Két hím belugával, Bellóval és Bellivel együtt eladták a Lotte World Tower lábánál található gigantikus szórakoztatópark tulajdonosának. Ez az egyik legnagyobb dél-koreai konglomerátum, a Lotte Group tulajdonában áll.

Azt, hogy ez az élettér a legkevésbé sem ideális a fehér bálnának, jól mutatja, hogy 2016-ban, ötéves korában elpusztult Bello, 2019-ben pedig a 12 éves Belli is. Mindeközben a vadonban 30-35 évig is élhetnek ezek az állatok.

A történtek közfelháborodást váltottak ki, a Lotte Group ennek hatására ígéretet tett arra, hogy szabadon engedik Bellát. Az erre irányuló erőfeszítéseik azonban rendre elakadtak, többek között a koronavírus terjedése is keresztbe tett a projektnek. Az állatvédők azonban nem hagyják, hogy feledésbe merüljön Bella ügye: nemzetközi petíciót indítottak a beluga szabadon engedését követelve.

Már öt év telt el azóta, hogy megígérték, szabad lehet

– hangsúlyozta Jo Yak-gol, egy tengeri környezetvédelmi csoport, a Hot Pink Dolphins tagja. A szervezet rendszeresen tüntet a Lotte World Tower mellett Bella szabadulásáért.

A tulajdonosi kör saját bevallása szerint egy minisztériumi, állatjogi és bálnaszakértői tagokból álló bizottsággal dolgozik a megoldáson. Tőlük várják a megfejtést, mi lenne a tudományos és praktikus szempontból egyaránt ideális szabadonengedési terv. Számításba jöhet egy izlandi menhely, de egy tervezett norvégiai és kanadai létesítménnyel is kalkulálnak. Kérdés, hogy utóbbiak mikorra készülnek el.

A beluga társas lény, ezért nem térhet már vissza Bella a nyílt vizekre

Tavaly decemberben Dél-Korea megtiltotta, hogy bálnákat és delfineket vásároljanak „kiállítási” céllal. Az új törvény azonban nem vonatkozik a korábban beszerzett állatokra, így a Lotte Group is legálisan tarthatja Bellát a szöuli akváriumban.

Bellán kívül még négy beluga él jelenleg fogságban Dél-Koreában. Az egyik helyen még fizetni is lehetett a „bálnalovaglásért”, ezt azonban azóta betiltották.

Bella szabadon engedése „az egyetlen etikus lehetőség” Valeria Vergara, a Raincoast Conservation Foundation cetkutatási programjának társigazgatója szerint is. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy esetében csak az jöhet szóba, hogy egy menhelyre kerüljön, a nyílt vízen nem maradna életben.

„Annyira szorosan együttműködnek ezek az állatok, hogy segítenek egymásnak felnevelni a kicsinyeiket” – magyarázta a tengerbiológus. Leszögezte, a belugák társaiktól tanulják el a vadászatot, a vándorlást és a kommunikációt, Bella esetében azonban ezt a folyamatot megszakította a befogása.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.