Most olvasott cikk
Mégsem valósul meg az aggályos polipfarm?

Mégsem valósul meg az aggályos polipfarm?

Fagyasztott polip

Évek óta próbálkozik egy spanyol cég, a Nueva Pescanova polipfarm létrehozásával, de a kanári-szigeteki kormány hallgatott az állatvédőkre. Visszadobták a vállalat környezeti hatástanulmányát, és további érveket várnak a cégtől. Azt kell bizonyítaniuk, hogy a tenyészet nem lenne környezeti és közegészségügyi kockázati faktor.

Ismét felizzott a vita a Nueva Pescanova élelmiszeripari cég poliptenyésztési terveit illetően. A vállalat még 2019-ben jelentette be, hogy polipfarmot szeretne létrehozni a Kanári-szigeteken. Elképzeléseik már akkor és azóta is sokaknál kiütötték a biztosítékot.

A közelmúltban három állatjóléti szervezet, a Compassion in World Farming, a Eurogroup for Animals és az AnimaNaturalis ismét megkongatta a vészharangot a tervezett polipfarm kapcsán – írta meg a Euronews. Kiderítették, hogy a cég környezeti hatástanulmánya jelentős rizikófaktorokat hagy ki a képletből. Ebből kifolyólag pedig nem fest valós képet arról, a tervezett tenyészet milyen komoly veszélyt jelentene a vadvilágra, a környezetre és a közegészségre.

Figyelmeztetésüknek pedig meg is lett az eredménye: a Kanári-szigetek kormánya elutasította a Nueva Pescanova hatástanulmányát. Környezeti és közegészségügyi aggályra hivatkozva kérnek új, részletesebb értékelést a vállalattól.

A Nueva Pescanova környezeti jelentése nem volt megfelelő, alapvető információk hiányoztak belőle ahhoz, hogy a kormány felmérhesse a farm környezetre és közegészségre gyakorolt hatását. Az engedély megszerzéséhez a cég feladata bizonyítani, hogy a polipfarm nem tenne ki veszélynek védett fajokat. Ahogy azt is, hogy nem jelentene kockázatot a közegészségre. A vállalat azonban még a legalapvetőbb aggályokkal sem foglalkozott ezek közül

mondta Maria Angeles López Lax, a Nueva Pescanova környezeti hatástanulmányát megvizsgáló jogi szakértők szóvivője.

A polipfarm a Nueva Pescanova saját elveivel sem kompatibilis

Az állatjóléti szervezetek rámutattak, a tengeri állatokból készült termékekkel kereskedő cég fenntarthatósági vállalásaival sem összeegyeztethető a poliptenyészet létrehozatala. A Nueva Pescanova ugyanis a nyilvánosság előtt elköteleződött

  • a biológiai sokféleség megőrzése,
  • az ökoszisztéma védelme és
  • a körkörös gazdaság előmozdítása mellett.

Ehhez képest a polipfarm a kanári-szigeteki kormány szerint nagy valószínűséggel veszélyeztetné a közelben élő delfineket és teknősöket, valamint jelentős vízszennyezéssel és szén-dioxid-kibocsátással járna.

Emellett az állatvédők és a tudósok is kiemelték, hogy a polipok rendkívül intelligens állatok, akik a természetben magányosan élnek, zsúfolt körülmények között pedig okvetlen szenvednének. Kis helyre összezárva Elena Lara tengerbiológus szerint nagy valószínűséggel stresszessé válnának, amely agresszióhoz, végül pedig akár kannibalizmushoz is vezethetne.

Nem indokolt ennek az új típusú nagyipari állattenyésztésnek a bevezetése, miközben a klímakutatók éppen azt szorgalmazzák, hogy mielőbb változtassunk élelmezési rendszereinken, és tegyük fenntarthatóbbá az étrendünket. Jobbat érdemlünk annál, mint hogy folytatódjon a környezeti pusztítás a vállalati zsebek megtömése érdekében. Ezek a fantasztikus állatok pedig jobbat érdemelnek annál, mint hogy az életük csak bezártságra és szenvedésre korlátozódjon

– mondta Keri Tietge, a Eurogroup for Animals vízi állatokkal foglalkozó tisztviselője.

Ez annak fényében pedig még inkább igaz, hogy nemrég az ausztriai Revo Foods bemutatta a gombafehérjéből készült, The Kraken nevű termékét. Ez egy növényi alapú polipalternatíva, amely nemcsak ízében és textúrájában, de megjelenésében is nagyon hasonlít a valódi polipból készült ételekre.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.