Most olvasott cikk
Borjúmentésben segédkezett egy kutya, végig az átfagyott boci mellett maradt

Borjúmentésben segédkezett egy kutya, végig az átfagyott boci mellett maradt

Borjú és kutya zöld mezőn

Boskónak, a labradornak köszönhető, hogy sikerrel zárult egy borjúmentés. Az állat anyukája túl gyenge volt ahhoz, hogy gondoskodjon róla, a kutya azonban magára vállalta a feladatot.

Sokszor számolunk be állatmentéssel kapcsolatos hírekről, ezek esetében azonban szinte mindig egy ember a segítő fél. Ezúttal azonban a történet mindkét főszereplője egy állat – némi emberi közbenjárással persze.

Az esetről egy Oakenboken nevű Reddit-felhasználó beszámolója alapján adott hírt a The Animal Club. Elmondása szerint Bosko nevű labradorja talált egy borjat a takarmányozóban, aki már majdnem belepusztult a hipotermiába, azaz teljesen átfagyott.

Az anyja túl gyenge volt ahhoz, hogy gondoskodjon róla, a hideg és nedves időjárás pedig már majdnem elvitte. Az orra merevre fagyott, a szemei halottnak tűntek, de még lélegzett – ha nehezen is

magyarázta a posztoló.

Bosko szigorú felügyelete mellett bevitték a borjút a házba, takarókba és melegítőpárnákba bugyolálták, valamint antibiotikumot is kapott. Négy órával később a család elkezdhetett reménykedni abban, hogy a borjúmentés sikeres lehet. A boci mocorogni kezdett, és légzése is szabályosabbá vált. Ezen a ponton Bosko is fellélegezhetett, mert elvonult pihenni, a borjúőrzést pedig a másik kutya, Duke vette át tőle.

A boci – aki időközben a Zeke nevet kapta – állapota fokozatosan javult: a harmadik nap már talpra állt, és gond nélkül evett. Néhány hétig cumisüvegből etették, ezt követően pedig már kellőképpen erősnek látták ahhoz, hogy csatlakozzon a többi tehénhez. A posztoló megnyugtatta az olvasókat, Zekét soha nem fogják megenni.

Nem kizárólag borjúmentésben jeleskednek a kutyák

Gazdája elmesélte, Bosko maga is mentett kutya.

Néhány évvel ezelőtt bukkant fel a bejárati kapunk közelében a testvérével, Duke-kal. Mindkét kutya csont és bőr volt, tele férgekkel, a nyakuk körül pedig szétrágott kötelek voltak. Befogadtuk és rendbe hoztuk őket.

Mentett kutya az amerikai Iowa államban élő, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Tango is, aki – bár nem borjúmentéssel, de – szintén egy hőstettel hívta fel magára a figyelmet. Ő egy betörési kísérletet akadályozott meg. Hangos ugatással riasztotta befogadó családját, közben pedig a betörőt is megfutamította. A lakásból csupán apróságok tűntek el, nagyobb kár nem keletkezett.

Tango veseelégtelenségben szenved, és a szívével is gondok vannak. Előző gazdái már nem tudták megfelelően ellátni, ezért került az Animal Rescue League of Iowa (ARL) gondozásába.

Az állatmenhely a Tangóhoz hasonló helyzetben lévő beteg kutyák és macskák számára üzemeltet egy hospice-programot. A programban részt vevő állatok olyan befogadó családokhoz kerülnek, akik igyekeznek életük hátralévő részét a legkényelmesebbé tenni. Mindezt nyugalomban, távol az állatmenhely nyüzsgő légkörétől.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.