Most olvasott cikk
Rejtélyes tehéntetemek bukkantak fel Bulgária tengerpartján

Rejtélyes tehéntetemek bukkantak fel Bulgária tengerpartján

A bolgár hatóságok és a környezetvédők is értetlenül állnak a rejtély előtt, ami lázban tartja a környékbelieket. Többen az orosz-ukrán háború környezetkárosító tevékenységét okolják a halálesetekért, de a közelmúltban történt kahovkai gátszakadást sem zárták ki.

Az elmúlt napokban három állat tetemét sodorta partra a víz Bulgáriában. Az eset nemcsak szomorú, de számos megválaszolatlan kérdést is felvet, az elhullott állatok ugyanis nem tengeri élőlények, hanem tehenek voltak.

Érdekesség, hogy mindhárom tetem más helyen és más időpontban sodródott a partra, vagyis egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a három állat ugyanazon ok következtében pusztult el, vagy különálló esetekről van szó.

„Találtunk egy elhullott állatot. Az önkormányzat ökológiai részlege intézte a dolgokat. Átadtuk a tetemeket a hamvasztást végzőknek. Szóval nincs semmi gond” – magyarázta Rosen Despov, Csernomorec város polgármestere.

A környezetvédők és a városvezetés is csak a fejét vakargatja, hogy vajon mi okozhatta a három tehén halálát és hogyan kerülhettek az ország partjaira. Egyes feltételezések szerint az orosz-ukrán háborúnak köszönhető környezeti károk következtében lelték halálukat az állatok, de ennél pontosabban senki nem határozta meg, milyen módon lehet a háború a rejtélyes halálesetek hátterében.

A nemrég felrobbantott kahovkai gát is szóba került mint lehetséges ok, de a környezetvédelmi hatóságok nem számoltak be megemelkedett szennyezettségi értékekről, amit a tehenek elpusztulásával összefüggésbe lehetne hozni.

A partszakaszt fertőtlenítjük, és remélhetőleg nem lesz több elpusztult állat, amelyik a partunkra sodródna

– nyilatkozta Zornitsa Dimitrova, Sozopol város ökológiai osztályának munkatársa.

A hatóságok munkáját az is megnehezíti, hogy az állatok füléből hiányzik a billog – hogy volt-e billog, ami idő közben eltűnt a tehenekről, vagy egyáltalán nem is rendelkeztek billoggal, nem derül ki –, ezért az élelmiszer-biztonsági hatóság elhárít minden felelősséget az esettel kapcsolatban.

A vízügyi hatóság jelentése szerint az említett időpontban nem történt olyan baleset, amelyben állatokat szállító hajó is érintett lett volna.

Számos hajó legénysége figyeli a tengert az esetlegesen felbukkanó újabb tetemeket kutatva, így próbálják megadni a hatóságoknak a szükséges segítséget, hogy a végére járhassanak ennek a groteszk rejtélynek és még azelőtt észrevegyék az állatokat, mielőtt újra a partra sodorná valamelyiket a víz.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.