Most olvasott cikk
Egy apa megtiltotta 13 éves lányának, hogy vegán legyen, majd a Redditen kért tanácsot

Egy apa megtiltotta 13 éves lányának, hogy vegán legyen, majd a Redditen kért tanácsot

Az apa a Reddit internetes fórumon számolt be tizenhárom éves lánya döntéséről. Az eset kapcsán számos konfliktus felmerült, hiszen senki más nem étkezik vegánként a családban, a szülők pedig nem hajlandóak változtatni lányuk kedvéért. Végül a problémát az édesapa úgy oldotta fel, hogy megtiltotta a lányának, hogy vegán legyen, aztán tanácsot kért Redditen.

A Reddit az internet egyik legnagyobb közösségi fóruma, ahol szinte minden témának van saját alfóruma (subredditje). Ezek közül az egyik az AITA subreddit, ami az „Am I The A-hole” (Én vagyok a s*ggfej?) kérdés kezdőbetűiből tevődik össze. Az alfórumon olyan sztorikat olvashatunk, amikben a posztoló nem biztos abban, hogy helyesen járt el, ezért a fórumozókat (redditorok) kéri, hogy osszák meg a személyes véleményüket a szituációval kapcsolatban. Erre a subredditre írt egy apuka korábban, azt tudakolva az internet népétől, hibát követett-e el azzal, hogy nem engedte a lányának, hogy vegán legyen.

Az édesapa leírja, hogy nyolc gyermeke közül az egyik – Gina, egy 13 éves tinédzser – azzal az elhatározással kereste meg, hogy vegán szeretne lenni. Az apa eleinte nem ellenezte a dolgot, annyit mondott csak a lányának, hogy fizeti a szükséges hozzávalókat, de Gina-nak kell megterveznie és megfőznie a saját ételeit.

„Nem volt elragadtatva. Azt kérdezte, hogy nem tudunk-e kicsit változtatni az étrendünkben, hogy neki is megfeleljen, például váltsunk vegán tésztára, vagy süssük a húsgolyókat külön, de azt mondtuk, hogy nem. Mert nem fogjuk megváltoztatni az étkezési szokásainkat csak azért, mert ő vegán akar lenni” – írja az apa a bejegyzésben. Mint később kiderült, a családban van egy gyermek, aki nagyon allergiás a tengeri herkentyűkre, ezért azt már nem tartanak otthon, egy másiknak pedig autoimmun betegsége van, amiért speciális étrendet követ.

Gina ezt követően drága konyhai eszközökről, lábasokról és edényekről kezdett linkeket küldeni az apjának, mert véleménye szerint a lakásban lévők már „szennyezettek”, és neki újak kellenek. Erre az apa azt mondta, hogy használja a zsebpénzét, vagy menjen el bébiszitterkedni és vegye meg saját pénzből. Az utolsó csepp a pohárban viszont az volt, amikor Gina megkérte a testvéreit, hogy a játékszobában található hűtőből pakoljanak ki, mert azt szeretné használni, hogy elkülönítse a vegán ételeit.

„Akkor azt mondtam neki, hogy elegem van a hülyeségeiből, és hogy nem lehet vegán, amíg az én házamban lakik. Nagy hisztit csapott, azt mondta, hogy kegyetlen vagyok, és alig beszélt velem az eset óta. Szóval elgondolkodtam, hogy én vagyok-e a s*ggfej?” – olvasható a bejegyzésben.

A Reddit közönségét megosztotta az eset

Sokan egyetértettek az édesapával, mondván, Gina igényei szélsőségesek. Viszont a legtöbben felhívták a figyelmet arra is, hogy tinédzsernek lenni egy 10 fős családban egyáltalán nem ideális helyzet. Elképzelhető, hogy Gina egyszerűen csak a saját identitását keresi, és hét másik testvér mellett valószínűleg láthatatlannak érzi magát.

Egy apuka megtiltotta tini lányának a vegán életmódot

„Nem vagy s*ggfej, de itt sokkal többről van szó, mint a vegaznimus. Nekem is van egy 13 éves lányom. Ebben a korban úgy érzik, semmi ráhatásuk nincs a saját életükre. Nagyon igyekeznek találni valamit, amivel ezt elérhetik. Ezt a helyzetet párbeszéddel kell megoldani. Semmi jó nem származik abból, ha letiltasz valamiről egy tinédzsert” – írta egy felhasználó.

„Nyolc gyerek egy családban nagyon sok. Fele ekkora számnál is érezhetik a gyerekek úgy, hogy teljesen eltűnnek a sokaságban. Azon tűnődöm, hogy ez az egész vegán dolog arról szól, hogy kapjon valamennyi figyelmet, amit úgy érez, hogy most nem kap meg” – hangzott egy másik vélemény.

A kommentelők jelentős része pedig úgy érezte, hogy ebben a helyzetben mindketten hibáztak. Gina a túlzott igényei miatt, az apa viszont azért, mert a teljes tiltással arra kényszeríti a lányát, hogy a meggyőződése ellen tegyen. Többen úgy gondolják, hogy néhány apró módosítás a főzési és étkezési szokásokban, hogy a lány is tudjon a közös ételekből enni, egyáltalán nem túlzó és szülőként igazán meg lehet hozni azt az áldozatot.

„Egy szülő elsődleges dolga, hogy tanítson. Te csak letiltottad és lealacsonyítottad a választott életmódját. Mi lenne, ha megpróbálnál beszélni vele és kitalálnátok valami ésszerű kompromisszumot, és elmagyaráznád, hogy milyen határok vannak, amiket tiszteletben kell tartania? Külön készíteni a húst egyes ételektől nagyon ésszerűnek tűnik és egyáltalán nem nehéz. Elvárni, hogy tudja, hogyan állítson össze egy teljes értékű étrendet a segítségetek, vagy támogatásotok nélkül, az szégyenteljes hozzáállás” – osztotta meg saját véleményét egy hozzászóló.

„Megértem, hogy nem akartok minden étkezést vegánná tenni a kedvéért, de ugyan már, ember. Tényleg annyira fájna, ha a húsgolyókat nem kevernétek össze egyből a spagettivel, hogy tudjon belőle enni ő is? És az, ahogy beszéltél a lányoddal, hogy „eleged van a vegán hülyeségéből” elég bunkó volt. Te vagy a s*ggfej. Túlzó, hogy új konyhai eszközöket akar? Persze, de csak 13 éves. Egy gyerek. Mondhatnál nemet finomabban és segíthetnél megoldást találni (mutasd meg, hogy moshatja el rendesen az eszközöket, segíts neki olcsóbb hozzávalókat találni a zsebpénzéből stb.). Ehelyett úgy látszik, csak össze akarod zúzni az elképzeléseit, amik nem egyeznek a tieiddel” – kritizálták az apát.

Arról, hogy lehet-e vegán egy gyermek a szakértők szerint, ebben a cikkben írtunk korábban.

(Green Matters)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.