Most olvasott cikk
Putyin engedélyezte a kóbor állatok altatását Oroszországban, rettegnek az állatvédők

Putyin engedélyezte a kóbor állatok altatását Oroszországban, rettegnek az állatvédők

Oroszországban egy új törvény lehetővé teszi a kóbor állatok altatását, az aktivisták azonban attól tartanak, ez a kegyetlenkedéseknek nyit teret, és hogy a humánus eutanázia helyett sokan barbár módszereket alkalmaznak majd.

Oroszországban mintegy 4,1 millió kutyának és macskának nincsen gazdája egy 2021-es tanulmány szerint, amelyet a Mars Petcare nemzetközi állatorvosi egészségügyi szolgáltató készített.

Az adatok szerint

  • 3,2 millió kóbor macska,
  • 735 ezer kóbor kutya van az országban,
  • menhelyen pedig 144 ezer háziállat él.

Egy új törvény értelmében a régiók immár saját hatáskörükben dönthetnek arról, milyen stratégiát alkalmaznak a kóbor állatok számának kordában tartására. Így akár az altatás eszköze is rendelkezésükre áll. Az intézkedés, amelyet július végén írt alá Vlagyimir Putyin orosz elnök, nagy felháborodást keltett az állatvédő aktivisták körében.

Sok állatvédő attól tart, az újítás másra nem lesz jó, mint arra, hogy még nagyobb teret nyisson a barbár módszereknek az országban.

Sok állat számára olyan ez, mint egy halálos ítélet. Pontosan tudjuk, mit jelent az eutanázia kifejezése bizonyos régiókban. Senki sem fog pénzt költeni humánus altatásra, ott a norma az, hogy »üssük őket fejbe egy lapáttal«

nyilatkozta a The Moscow Timesnak Elena Rudenko. A moszkvai hölgy az elmúlt évtizedben önkéntesként segített hajléktalan kutyáknak ideiglenes menedéket és új gazdát találni.

Az aktivista félelmei megalapozottnak tekinthetők. Hogy miért, arra ékes példa Jakutszk városa, ahol egy menhelyen több mint 200 állatot találtak átvágott torokkal. A városi tisztviselők szerint a mészárlásra a veszettség járvány megfékezése miatt volt szükség. Állatvédők azonban arra gyanakodnak, hogy inkább a menhely kiadásait szerették volna ily módon visszavágni.

Már van lelkes altatáspárti régióvezető Oroszországban

Burjátföld vezetője, Alekszej Cigyenov már jelezte is, élnek a lehetőséggel. A régió kóbor kutyáit már csak a regionális parlament által meghatározott ideig helyezik el a központi finanszírozású menhelyeken. Ha nem fogadják örökbe őket vagy nem jelentkeznek értük az eredeti gazdáik ebben az idősávban, elaltatják őket.

Támogatom a kutyák elaltatását. Az eutanázia humánusabb a kutyával szemben is. Az Állatorvosi Világszövetség ajánlása szerint is humánusabb elaltatni egy kutyát, mint egész életében ketrecbe zárva tartani

– mondta.

Az Állatorvosi Világszövetség (World Veterinary Association, WVA) szerint az altatás önmagában nem tekinthető hatékony intézkedésnek a kóbor állatok számának féken tartásában. Szerintük csupán akkor szabad ehhez a módszerhez nyúlni, ha már nincs más alternatíva.

Az altatás kérdésével a PETA állatvédő szervezet is foglalkozott már, nem is egy alkalommal. Talán meglepő, de ők többször is bírálták már az eutanáziától idegenkedő állatmenhelyeket, amelyek szerintük inkább foglalkoznak a kozmetikázott statisztikákkal, mint magukkal az állatokkal. A PETA szerint sok esetben az altatás az egyetlen etikus lépés.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.