Most olvasott cikk
Öt vegán YouTube-csatorna, amit érdemes követned

Öt vegán YouTube-csatorna, amit érdemes követned

Teljesen mindegy, hogy a sport, az egészséges táplálkozás vagy az állatjogi aktivizmus az, ami érdekel, esetleg a konyhában szeretnél sokkal magabiztosabban mozogni. Ebben a listában egyaránt szerepel sportoló, konyhatündér és állatjogi aktivista is, akikre véleményünk szerint mindenképpen érdemes feliratkozni.

Véletlenül sem szándékunk, hogy a szabadban töltött idő helyett a képernyők elé ültessünk bárkit is. A nyári hónapok jó esetben mindenkinél a kikapcsolódásról, a feltöltődésről szólnak. Ilyenkor a legtöbben igyekeznek minél kevesebb időt tölteni a négy fal között. Viszont napozás közben, vagy a Balcsira tartó hosszú vonatút alatt tökéletesen elüthetjük az időt pár YouTube-videóval.

A cikkben szereplő listát igyekeztünk úgy összeállítani, hogy a veganizmusba tartozó nagyobb témák mind képviselve legyenek. Az is találjon kedvére való youtubert, aki vegán finomságokat szeretne elkészíteni, de az is, akit a növényi táplálkozás egészségügyi vonatkozásai érdekelnek, vagy vegánként izmot építene. Az egyetlen előfeltétel némi angol nyelvtudás, erre szükség lesz, a legismertebb csatornák ugyanis mind angol nyelvűek.

1. Pick Up Limes

Sadia és Robin több mint 4 millió feliratkozóval büszkélkedhet. Sadia 2014-ben váltott vegán életmódra, ekkor végzett az egyetemen, és dietetikusként kezdett el dolgozni egy kanadai kórházban. Néhány évvel később egy féléves, hátizsákos túra során találkozott Robinnal Thaiföldön, akivel azóta is együtt élnek és együtt készítik a csatornát, kettőjük munkáját pedig egy egész produkciós csapat segíti a háttérből. Sadia mindig jó kedélyű, mosolygós személyisége és pozitív kisugárzása a képernyőn keresztül is könnyedén átsugárzik, videóiban pedig a legkülönfélébb recepteket osztja meg követőivel, legyen szó pár perc alatt összedobható fogásokról, esti nasikról vagy sütésmentes pohárdesszertekről. A csodálatos ételköltemények mellett egyéb témákat is érintenek, beszélnek többek közt utazásokról, a mentális egészségről, minimalizmusról, de egyértelműen a konyha a központi helyszín.

YouTube-csatorna

2. NutritionFacts

Dr. Michael Greger neve egyet jelent a teljes értékű növényi étrenddel. Számos könyve jelent meg már a témával kapcsolatban magyarul is. Csupán néhány orvos vívott ki akkora szakmai elismerést magának ebben a körben, mint ő. Ha valaki a növényi étrend egészségügyi jellemzőivel kapcsolatban szeretne jobban képbe kerülni, akkor keresve sem találhatna jobb forrást a 2011-ben alapított NutritionFacts csatornánál. A The Vegan Society kutatói-tanácsadói testületében is helyet foglaló Greger még gyerekként kezdett el komolyabban érdeklődni az életmódorvoslás iránt. A legfrissebb kutatási eredményekből és orvosi tanulmányokból táplálkozó videók mögött egy egész csapat dolgozik, hogy mindig naprakész és pontos információkat nyújtson a nézőknek. A csatornán Dr. Greger podcastjai is fellelhetők, a leírásokban pedig számos hasznos linket találhatunk. A majdnem egymillió feliratkozóval rendelkező csatorna videóit számos nyelven feliratozzák, vagyis itt nem feltétlenül csak az angol jöhet szóba. Az sem ritka, hogy magyar feliratot találunk valamelyik videóhoz.

YouTube-csatorna

3. Simnett Nutrition

A vegán férfiak még mindig sok előítélettel találkoznak a mindennapokban, és habár számtalan példát lehet hozni elképesztő teljesítményekre, a súlyzós edzés és a növényi táplálkozás között még mindig elég nagy szakadék tátong. Derek Simnett tökéletes példája annak, hogy sem a kockás hashoz, sem a dagadó izmokhoz nem kell állatokat enni. A képesített táplálkozási tanácsadó futóként kezdte a sportpályafutását, így népszerűsítette a növényi táplálkozást, ám egyre több emberrel találkozott, akik azért nem hallgattak rá, mert ők nem futni, hanem izmosodni akartak. Így hát Derek fogta és nemes egyszerűséggel kigyúrta magát, azóta pedig az egyik legkövetettebb vegán testépítő a YouTube-on. Nemcsak edzős videókat, de fehérjedús étrendeket és egyéb egészségügyi tanácsokat is találni az oldalán.

YouTube-csatorna

4. Earthling Ed

Ha van név, aki a legtöbb olvasónak ismerős lehet erről a listáról, akkor az Ed Winters neve. A visszafogott, nyugodt beszédstílusa és fizikai megjelenése miatt sokak által csak „Vegán Jézusként” emlegetett influenszer talán a leghíresebb vegán aktivista jelenleg. Közel félmillióan követik a videóit, amikben a legkülönfélébb állatjogi témákat járja körül kristálytiszta logikával, és érvel a vegán életfilozófia mellett. De számos vitát és előadást is találni a tartalmai között, amelyek sok húsevőt indítottak el a veganizmus irányába. Ha valaki szeretne hatékonyabb aktivizmust folytatni, ügyesebben érvelni, vagy jobban állni a sarat a túlfűtött párbeszédekben, mindenképpen nézzen meg néhány videót tőle. Biztos vagyok benne, hogy nagyon hasznosnak fognak bizonyulni.

YouTube-csatorna

5. Mic the Vegan

Mike nem orvos – közegészségügyi mesterdiplomával rendelkezik –, mégis az egyik leginformatívabb egészségügyi YouTube-csatornát vezeti növényi étkezés témában, mindezt pedig könnyed humorral fűszerezi, ami miatt még szerethetőbbek a videói. Az általános egészségügyi (valamint környezetvédelmi) témák mellett rendre előkerülnek nála a vegánokkal kapcsolatos sztereotípiák és mítoszok is. Egy-egy videójához számtalan tudományos kutatás anyagát felhasználja, ezeket pedig mindig fel is tünteti a videók leírásában. Így, ha valaki le szeretné ellenőrizni a videóban elhangzó állításokat, könnyedén megtalálhatja hozzájuk a forrást. Az általános sémák debukingolása (megcáfolása) mellett rendszeresen készít videókat influenszerek által népszerűsített étrendekre, vagy a „Miért nem vagyok már vegán” típusú vallomásokra reagálva. Ezekben tudományos igényességgel elemzi, milyen problémák állhatnak a háttérben.

YouTube-csatorna

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.