Most olvasott cikk
Natalie Portman 16.000 diák előtt beszélt a veganizmusról

Natalie Portman 16.000 diák előtt beszélt a veganizmusról

Natali Portman beszédet tart a veganizmus és a női jogok kapcsolatáról a We Day rendezvényen

Múlt hónapban a We Charity jótékonysági szervezet által megrendezett We Day eseményen Natalie Portman 16 ezer diák előtt elmondott beszédében kötötte össze a feminizmust és a veganizmust.

Portman a rendezvényen elmondta: régebben úgy gondolta, az, hogy vegán, és az, hogy feministának tartja magát, nem kapcsolódik össze egymással. Csak azután látta meg a kettő közötti kapcsolatot, miután igazán elkezdett aktívan részt venni a nőjogi mozgalmakban. Beszédében azt mondta:

A tejtermékeket és a tojást nem csak egyszerűen tehenektől és csirkéktől vesszük el, hanem nőstény állatoktól. Kizsákmányoljuk a női testet, a nőstény állatok csodálatos természetét azért, hogy tojást és tejterméket ehessünk.

A tejiparban az anyákat elválasztják a gyermekeiktől. A haszonállatok betegen, összezsúfolva, bezárva élnek a tejük és a tojásaik miatt. Nem sok kell hozzá, hogy párhuzamot tudjunk húzni aközött, hogyan bánunk az állatokkal és az emberekkel.

Állatjogi aktivista

Portman kilenc éves kora óta vegetáriánus, és közel egy évtizede váltott vegán életmódra; sőt, a könyv, aminek hatására vegán lett – Eating Animals –, annyira nagy hatással volt rá, hogy 2017-ben dokumentumfilmet készített azonos címmel.

A résztvevő diákok mind úgy kaphattak jegyet a We Charity rendezvényére, hogy tettek valami fontosat a közösségükben. A színésznő bátorító gondolatai egészen biztosan ösztönzően hatottak rájuk:

Mostanában elég sokan gúnyolódnak a vegánokon, igaz? Sokan minden olyan emberen gúnyolódnak, aki komolyan törődik bármivel, ugye? Biztos vagyok benne, hogy sokan közületek találkozott már efféle véleményekkel. De hadd mondjam el: törődni valamivel mindig csodálatos dolog.

Törődni valamivel vagy valakivel gyönyörű; hogy annyira nyitott szívvel élsz, hogy valaki más fájdalmát egészen a magadénak érzed; hogy annyira szíveden viselsz valamit, hogy időt töltesz el azzal, hogy segítsd a valódi változást – hiszen ma mind ezért vagytok itt. Legyen szó környezetvédelemről, állatjogról, a nők jogairól, vagy az egyenlőségről – soha ne féljetek kimutatni a törődéseteket.

A veganizmus terjesztésén kívül a színésznő többek között aktívan részt vesz a szegénység elleni küzdelemben, kiáll a környezetvédelemért és a nők jogaiért.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.