Most olvasott cikk
Greta Thunberg nagy esélyese az idei Nobel-békedíjnak

Greta Thunberg nagy esélyese az idei Nobel-békedíjnak

Greta Thunberg nyerheti az idei Nobel-békedíjat

Greta Thunberget is jelölték az idei Nobel-békedíjra, és sokak szerint meg is nyerheti a 17 éves vegán, klímaharcos lány.

A tinédzser széles körű figyelmet vívott ki a kampányai által, többek között a klímasztrájkokkal, melyekre világszerte több millióan jártak, amíg a pandémia el nem kezdődött.

Thunberg célja, hogy a politikusok hallgassanak a fiatalokra – pontosabban mindenkire, aki az utcán tüntet -, és kezdjék el komolyan venni a Párizsi klímaegyezményt, mely kimondja, hogy a globális átlaghőmérsékletet jóval 1,5 °C alatt kell tartanunk, ugyanis ez jelentősen csökkenti az éghajlatváltozás kockázatait és hatásait.

Az általa indított „Friday for Future” mozgalom mára globálissá vált, ezért díjak és pénzügyi támogatások tucatját tudhatja magáénak, amelyeket az alapítványán keresztül rendszeresen jótékony célokra továbbít, például a klímaváltozás által sújtott területekre vagy a környezetvédelmi edukációt támogató szervezeteknek.

A svéd aktivistát három norvég törvényhozó és két svéd parlamenti képviselő jelölte a díjra az elképesztően hatékony mozgalma, előadásai, befolyása és nyilvános megszólalásai miatt, amely által pár éven belül a semmiből ő lett a legismertebb klímaaktivista a világon.

„Nincs olyan ember, aki többet tett volna azért, hogy felhívja a világ figyelmét a klímaváltozásra, mint ő”

– nyilatkozta a Reuters-nak Asle Sveen, történész.

Figyelembe véve a jelenlegi koronavírus helyzetet, Dan Smith, a stockholmi International Peace Research Institute igazgatója szerint Thunberg igen esélyes induló.

„Megvan az összefüggés a környezetet érintő veszélyek és a pandémia közt, kíváncsi leszek, hogy a Nobel békedíj bizottsága szeretné-e erre felhívni a figyelmet. Amennyiben szeretnének rávilágítani erre az összefüggésre, akkor egyértelmű Greta esélye.”

– mondta a Reutersnek, utalva ezzel arra, hogy Greta nem csak környezetvédelmi munkát végez, hanem közegészségügyi okai is vannak, ha nem teszünk valamit az élővilág kizsákmányolása ellen.

Az egymillió dolláros díj átadása október 9-én lesz Osloban, az Odd’s Checker közleménye szerint Gretának 25% esélye van elnyerni a nívós díjat.

Korábban is jelölték Gretát jónéhány díjra, sokat be is zsebelt, például a The Gulbenkian díjat, csakúgy, mint az Amnesty International’s legfőbb emberi jogok díját.

Továbbá a 17 éves lány megkapta a Swedish Right Livelihood kitüntetést, melyet sokan a Nobel-díj alternatívájaként tartanak számon. Ráadásul a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta őt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.