Most olvasott cikk
A növényi étrend 84%-kal kevésbé károsítja a bolygót

A növényi étrend 84%-kal kevésbé károsítja a bolygót

Egy mostani kutatás szerint – amely a The Lancet nevű folyóiratban jelent meg; az egyik legrégibb és legnagyobb presztízsű orvosi szaklapban – a növényi alapú étkezés követői kevesebb terhet rónak a környezetre, mint azok, akik olyan étrendet követnek, amely magában foglalja a húst, tejtermékeket és tojást.

De mennyivel kevesebbet? Igazából jelentősen.

A kutatást Nicole Blackstone vezette, aki hat kategóriára osztotta az állati eredetű termékek környezetre gyakorolt hatásait:

  • földhasználat mértéke,
  • felhasznált vízmennyiség,
  • a klímaváltozásra gyakorolt hatás,
  • a levegő tisztaságára gyakorolt hatás,
  • a tengeri élővilág pusztításának mértéke és a tiszta ivóvíz szennyezésére gyakorolt hatás.

Azt találták, hogy minden kategóriában 84 százalékkal kevésbé volt ártalmas a növényi étrend, összehasonlítva az állati eredetű táplálékot is magába foglaló étrenddel.

Sőt mi több! A kutatás azt is megállapította, hogy a vegán étrend 42-84 százalékkal kevésbé terheli meg a környezetet, mint a mediterrán, vagy az az étrend, amelyet az USA kormánya ajánl.

Nem ez az első eset, hogy a hús, tejtermékek és tojás termelését fenntarthatatlannak találták.

A növényi étrend 84%-kal kevésbé károsítja a bolygót

Egy tanulmány szerint, amelyet múlt hónapban publikáltak az Oxford Egyetem kutatói, az állati eredetű termékek elhagyása az ökológiai lábnyomot 73 százalékkal csökkentheti.

Azt is megállapítottak, hogyha mindenki növényi étrenden élne, a globális földhasználat 75 százalékkal csökkenne. Ez akkora területet jelent, mint az USA, Kína, Ausztrália és az egész Európai Unió területe összesen. Emellett megakadályozhatnánk többek között a hatodik tömeges kihalási hullámot.

Egy másik, nem is olyan régi kutatás szerint – amelyet a Farm Animal Investment Risk and Return készített – az állattartó vállalatok veszélyeztetik a párizsi klímaegyezmény betartását, mivel az iparág által kibocsátott üvegházhatású gázokat bejelentését több esetben elmulasztják, annak ellenére is, hogy ez az ágazat járul hozzá leginkább a klímaváltozás előidézéséhez és fenntartásához.

Az állattartás megöli a bolygót

Valójában az állattenyésztés több üvegházhatású gázt termel, mint az összes autó, repülő és a többi közlekedési eszköz összesen.

Az ENSZ agráriumért, mezőgazdaságért és élelmiszeriparért felelős szervezete (FAO) szerint az állattartás okozta üvegházhatású gázok kibocsátása az emberi tevékenység által termelt klímaváltozásért felelős gázok 15 százalékát teszik ki; és ehhez legnagyobb mértékben a marhatartás és tejipar járul hozzá.

Az adatokat látva úgy tűnik, hogy nem létezik fenntartható forrásból származó hús. Bármilyen szempontból is hasonlítjuk össze a két étrendet, a növényi ételek előállításához minden esetben kevesebb erőforrásra van szükségünk, míg az állati eredetű ételek erősen pusztítják a bolygónkat.

Nem csak mi nyerünk, az állatok is

A veganizmus és a növényi étrend nem csak környezetbarát, de számtalan állatot is megkímél egy életen át tartó szenvedéstől.

Születésüktől a haláluk napjáig ezek az állatok a földi poklot élik meg; ládákban és ketrecekben élnek, megégetve, megcsonkítva, majd végül brutálisan mészárolják le őket.

Ma már nem kérdőjelezhetjük meg azt, hogy a klímaváltozás valódi, vagy azt, hogy az állattartás a Föld számára kimondottan káros. Ezért nem szabad többé szőnyeg alá söpörni a problémákat, hanem azonnali cselekvésre van szükség. Szerencsére – ha akarsz – máris elkezdheted.

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.