Most olvasott cikk
Alba Flores, a La Casa de Papel sztárja vegán életmódra buzdítja 12 millió követőjét

Alba Flores, a La Casa de Papel sztárja vegán életmódra buzdítja 12 millió követőjét

Alba Flores A Nagy pénzrablás vegán

Ritkán szippant be annyira egy sorozat, mint amennyire a Money Heist (La Casa de Papel) tette. Nézegettem egy ideig a Netflix kínálatában, halogattam egy darabig, hogy ‘majd megnézem, ha nincs más’.

Majd egyszer csak rákattintottam, a sorozat elindult, én pedig elvesztettem az időérzékemet. Ledaráltam három évadot pár nap alatt, és véletlen pont akkor jött ki a negyedik is, így azzal sem bírtam sokat várni.

Alba Flores – aki a sorozatban Nairobit játssza – és társai egy mesteri tervet dolgoznak ki, melynek keretein belül hatalmas mennyiségű pénzt rabolnak egy spanyol bankból, mindezt a lehető legetikusabb módon: nem alkalmaznak erőszakot, nem gyilkolnak, csak ügyesen túljárnak az őrök és a hatóságok eszén.

Na persze a másik oldalt sem kell félteni, óriási telepatikus bokszmeccs zajlik a két oldal között, oda-vissza kapják egymástól a meglepetéseket, amire jól kell reagálniuk és mindig egy lépéssel a másik előtt kell járniuk.

A történet egyszerre tanít, szórakoztat, dühít, megnevettet, elgondolkodtat, sokkol. A karakterek bámulatosak, ahogy a teljes forgatókönyv is.

Sokak kedvenc főnökasszonya, a sorozatban matriarchátust kiáltó Nairobi nemrég a PETA kampányában jelent meg, amiben felhívja a figyelmet a húsmentes étkezésre, az állatok és a környezet védelmének érdekében.

https://www.instagram.com/p/CAV1y4wo0im/

A posztot eddig több, mint 1.2 millió ember lájkolta, és sokan nagyon örülnek, hogy szeretett sztárjuk ilyen nemes ügyért is kiáll, mint a veganizmus.

Egy vele készült interjúban elmesélte, hogy utánanézett annak, honnan származik az, amit eszik, és rájött, hogy nagy probléma van az állattenyésztéssel, mert szenvedést okoz az állatoknak és veszélyes a bolygó jövőjére nézve.

A növényi étrendről pedig ezt mondta:

[…] és most igazság szerint jobban érzem magam, mióta zöldségeket, hüvelyeseket és gabonaféléket eszem. Szerintem az ételeinknek nem kell hozzájárulnia mások szenvedéséhez és kihasználásához.

A vegán pénzrablás

Spoiler nélkül is örömmel mesélhetek azokról a sorozatbeli pillanatokról, amik kicsit komikusak, néha kicsit szarkasztikusak, de mégis tetszett, hogy benne voltak a showban.

A 3. évad 7. részében láthatjuk, hogy hogyan készültek fel a bandatagok arra az esetre, ha egyiküket elrabolnák, bepoloskáznák és ezt meg kellene találniuk a csapattársuk testének bármilyen üregében. Ezt a tudást sajnos egy halott disznón kezdték megtanulni.

Amikor Marseille-nek, a hírhedt háborús gyilkosnak adják a remek lehetőséget, hogy kezdje ő a folyamatot, hiszen ő már rengeteg embert ölt, a nagy melák harcos egy elgondolkodtató beszédet mondott a veganizmusról.

Nekem nem megy. Elveim vannak. Nem okozok szenvedést az állatoknak. […] Az ember egy dolog, az állat egészen más. Szeretem az állatokat.

Ekkor többen kinevették és gúnyolódtak rajta, mire Marseille magabiztosan csak annyit válaszolt egyik társának:

Hihetek abban, amiben akarok, vagy te mondod meg nekem?

Bogotá, a csapat húsevője azt mondta erre, hogy ha szereti az állatokat, akkor nyissa fel a disznót, szedje ki belőle a csipet (ez volt az alapja ennek a jelenetnek, hogy eltávolítsanak egy csipet az állatból), és “nagy szeretettel” egye is meg a disznót.

Itt már érződött a kettejük közti ellentét, amire ekkor már a nézők is megmozdulhattak foteljeikben, hogy itt valamiféle ideológiai párbaj veszi kezdetét.

Marseille nem volt hajlandó beadni a derekát, nem akart állatot bántani, még akkor sem, ha az már halott volt.

Voltam háborúban. Egy kutya volt velem. Mindvégig mellettem maradt. Az emberek elfutottak, a kutya maradt. Akkor megfogadtam, hogy nem bántom [az állatokat].

A készítők elmondták, hogy ezt egy meglepő fordulatként tették bele, kicsit humoros jelleggel, hiszen pont ettől a karaktertől nem számítanánk ilyen nézetekre. Azonban sokakat tényleg gondolkodásra bírhatott azzal kapcsolatban, hogy miért is bántanánk állatokat, ha ők hűségesek és ártatlanok, és mind élni akarnak, mint mi?

A veganizmus filozófiájának abszolút megfelelt ez a jelenet, és jó volt látni egy ilyen népszerű sorozatban. Ráadásul nem ábrázolták a karaktert direkt bosszantónak vagy butának (ahogy azt néha szokták egyes műsorokban), inkább olyasvalakinek, aki szilárdan kiállt az elvei mellett, ahogy azt a valóságban is teszik a vegánok.

Bogotá, az örök karnista

Egy másik esetben is előfordult (konkrétan egy epizóddal előtte, a 3. évad 6. részében) hogy egy közös étkezés során megint a húsfaló Bogotá kérdezte meg, miért articsókát és egy csomó zöldséget tettek a társai az asztalra?

Szerinte “a vegánok az új tálibok, terroristák, akik azt akarják, hogy meghaljanak az emberek az unalomtól. Ami egészséges, az unalmas.” Állítása szerint articsókát enni nem öröm, ellenben egy sült malacot vagy bárányt igen, ahogy az is öröm, hogy meghív 50 embert egy falusi házba, majd “felfalnak” egy tehenet.

Hozzátette, sajnálja a tehenet, de “ez egyesíti az emberiséget”, az articsóka pedig “elválasztja” egymástól az embereket.

Erről a jelenségről, hogy miért van több vegán nő, mint férfi, és hogy hogyan lett a férfiasság egyik elfogadott alappillére a húsevés, korábban már mi is írtunk.

Többen nevettek rajta, majd Nairobi feltette a kérdést:

Akkor miért mondják, hogy egyél egészségesen, egyél vegán puncit?

Utána Bogotá annyit mondott: Nairobiért még ő is vegán lenne.

Most hogy Alba Flores egy állatjogi aktivista lett, várjuk, hogy a Bogotát megszemélyesítő színész, Hovik Keuchkerian is bejelentsen valami izgalmas állatbarát kampányt.

A nagy pénzrablás (Money Heist, La Casa de Papel) 4 évada elérhető a Netflixen.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.