Most olvasott cikk
Az amerikai orvosok a vegán szülőket és gyermekeket támogatják

Az amerikai orvosok a vegán szülőket és gyermekeket támogatják

Az amerikai orvosok a vegán szülők és gyerekek mellett állnak

Amerikai orvosok és táplálkozástudományi szakértők erősen kritizálták azt a mostanában megjelent belga jelentést, amely azt állítja, hogy a növényi étrend kockázatos a gyermekek és a terhes nők számára.

Bár a növényi étrend előnyei széles körben ismertek, a Belga Királyi Orvostudományi Akadémia (Académie Royale de Médecine) által 2019. május 19-én kiadott jelentés olyan mítoszokat fogalmazott meg a vegán étkezésről, amelyeket már régen cáfoltak. A publikáció ezenfelül nem volt megfelelő referenciákkal ellátva.

Így a legelismertebb növényi táplálkozástudományi szakértők, az Orvosok Szövetségének orvosai és dietetikusai, a „Táplálkozási és Dietetikai Akadémia állásfoglalása a Vegetáriánus Étrendről” szerzői választ fogalmaztak meg a Belga Akadémia számára. Kifejtették, hogy a belga publikáció nem volt tudományosan megalapozott, emiatt téves és félrevezető.

A válaszban a világ legelismertebb táplálkozástudományi szakértőinek állásfoglalását idézték, amely szerint a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is), és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) teljes körű és kielégítő az ember számára.

Félrevezető, megcáfolt állítás

A belga állásfoglalás szerint a növényi étrend által nem lehet megfelelő magas minőségű fehérjéhez, D és B12 vitaminhoz, kalciumhoz, cinkhez, vashoz, jódhoz, és DHA-hoz (omega-3 zsírsav) jutni. Ez azonban téves.

Az egyik legátfogóbb tanulmány szerint a növényi étrend szerint étkezők kétszer annyi fehérjét visznek be a szervezetükbe, mint amennyire valójában szükségük van. Ezenfelül átlagosan az ajánlott mennyiségnél több B12- és D vitamint, kalciumot, omega-3 zsírsavat, vasat és cinket juttatnak a szervezetükbe.

„A Belga Akadémia által kiadott félrevezető információk miatt az emberek elfordulhatnak a növényi étrendtől. A tanulmányokból világosan látszik, hogy a növényi étrendet követők több mint eléget fogyasztanak fehérjéből, kalciumból, vasból és egyéb tápanyagokból. Ezzel szemben viszont csak a belga fiatal felnőttek 3 százaléka fogyaszt naponta elegendő mennyiségű zöldséget.

Az összes belga korcsoportnál megfigyelhető az alacsony rostfogyasztás. Ez a tápanyag csak növényekben található meg, és segíti az egészséges súlymegtartását, a koleszterinszint csökkentését, valamint hozzájárul a rák kialakulásának megelőzéséhez. Az egészségügyi szakembereknek támogatniuk kellene a növények fogyasztását, nem pedig az ellen kampányolni”

– nyilatkozta az Orvosok Szövetségének tagja, Susan Levin.

Az egyetlen tápanyag, amelyet nem lehet kizárólag növényekből bevinni, az a B12 vitamin. Ezt baktériumok termelik és táplálékkiegészítőkkel könnyen pótolható.

A kutatások bizonyították, hogy azok a gyerekek, tinédzserek, vagy terhes nők, akik a vegetáriánus vagy a vegán étkezést követik, sokszor sokkal táplálóbb étrenden élnek, mint húsevő társaik.

A vegán gyermek is lehet egészséges

Az orvosok szerint azok a gyerekek, akik ezt a fajta étrendet követik, kevesebb telített zsírt, koleszterint, és több rostot és vitamint fogyasztanak, ezenfelül esetükben kisebb a valószínűsége az elhízásnak. A terhességgel összefüggésben pedig megállapítható, hogy a terhesség ideje és a születési súly esetében nincs különbség a vegetáriánus és nem vegetáriánus anyák között.

A tanulmányok azt is megállapították, hogy a növényi alapú étrend csökkentheti az olyan étkezéssel összefüggésben lévő betegségek kialakulásának valószínűségét, mint a szívbetegségek, rák, az elhízás és a cukorbetegség.

„Világossá vált számunkra, hogy az Európában és USA-ban élő gyermekek számára egyre nagyobb kockázatot jelentenek az étrenddel összefüggő betegségek. Ezek a problémák a nagy mennyiségű hús és tejtermék fogyasztásával hozhatók összefüggésbe”

– mondta az Orvosok Szövetségének elnöke, Dr. Neal Barnard.

„Elfogadhatatlan megtagadni a gyermekektől az egészséges életmódot.”

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.