Most olvasott cikk
Food For Profit: a film, ami leleplezi az európai hatalmi körök és a húsipar összefonódását

Food For Profit: a film, ami leleplezi az európai hatalmi körök és a húsipar összefonódását

Food for Profit film borítóképe, melyen egy öltönyös, pénzzel tömött disznó látható

Food For Profit címmel jelent meg az a dokumentumfilm, amely megmutatja, miként fonódik össze a nagyüzemi állattartás az európai hatalmi körökkel. Az Európai Parlament képviselőiről, valamint a hús- és tejipari gazdaságokról is készült leleplező felvétel.

Sokakat vett rá a Cowspiracy – egy 2014-es amerikai dokumentumfilm – arra, hogy vegán életmódra váltsanak. A közelmúltban pedig elkészült egy olyan olasz alkotás is, amelyet egyesek az európai Cowspiracyként emlegetnek.

A Food For Profit című filmet Giulia Innocenzi és Pablo D’Ambrosi készítette, központi témája pedig a nagyüzemi állattartás. A két olasz alkotó célja az volt, hogy feltárja a húsipar, az állattenyésztő lobbi és a hatalmi körök közötti összekapcsolódásokat. A dokumentumfilm rávilágít, miként kerül Európában az adófizetők pénze intenzív gazdálkodók kezébe, akik

A film kutatócsoportja több európai országban is beépült különböző gazdaságokba, hogy megmutathassák, a színfalak mögött milyen is valójában az európai tej- és húsipar. De készítettek titokban felvételeket az Európai Parlament képviselőiről is, akik mellbevágó igazságokat mondtak ki a nagyüzemi állattartás és a finanszírozás kapcsán.

„A Food For Profit nem pusztán az intenzív gazdaságok borzalmait és a mögötte meghúzódó politikai korrupciót hozza felszínre. Nemzetközi szakértők közreműködésével elemzi a nagyipari gazdálkodással kapcsolatos számos problémát: a vízszennyezéstől a bevándorlók kizsákmányolásáig, valamint a biodiverzitás csökkenésétől az antibiotikumrezisztenciáig. A film végkövetkeztetése evidens: még most kell megállítani ezt a korrupt rendszert, ha meg akarjuk menteni a bolygót – és vele együtt magunkat is”

olvasható a film hivatalos honlapján.

A nagyüzemi állattartás pénzelése Magyarországon sem kérdés

Egy közelmúltban publikált tanulmány lerántotta a leplet arról, hogy az Európai Unió 2013-ban a mezőgazdasági támogatások 80 százalékát az állattenyésztésbe pumpálta. A helyzet pedig azóta sem változott túl sokat.

Magyarországon sincs ez másképp: a hazai agrártámogatások jelentős része is az évek óta erősen veszteséges hús- és tejipart pénzeli. Ez pedig – jelen állás szerint – a közeljövőben nem is változik. Az Agrárminisztérium ugyanis arról tájékoztatta lapunkat, hogy egyelőre nem tervezik a növényi ágazatok felé terelni az állattenyésztőket.

A minisztérium szerint ideális esetben „a termeléssel kapcsolatos konkrét gazdálkodói döntéseket nem az állam, sokkal inkább a piaci és fogyasztói elvárások határozzák meg”. Számos vegán dokumentumfilm jelent már meg azzal a céllal, hogy ezek a bizonyos fogyasztói döntések tömegesek, ebből fakadóan pedig látványosak legyenek.

Nemrég mutatták be például a Pignorant című alkotást, amelyben a sertésipar borzalmait tárja a nézők elé Joey Carbstrong állatjogi aktivista. De a korábbi filmek között is rengeteg népszerű van: a közelmúltban készült is egy globális felmérés arról, melyek a leghatásosabb vegán dokumentumfilmek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.