Most olvasott cikk
Megmérgezve – a Netflix új dokumentumfilmje lerántja a leplet az élelmiszeripar sötét titkairól

Megmérgezve – a Netflix új dokumentumfilmje lerántja a leplet az élelmiszeripar sötét titkairól

A Megmérgezve című dokumentumfilm, mely a Netflix kínálatában elérhető, Jeff Benedict azonos című könyve alapján készült. A filmben az amerikai élelmiszeripar színfalai mögé tekinthetünk be és szembesülhetünk mindazzal a veszéllyel, ami a fogyasztókra leselkedik. A dokumentumfilmből kiderül az is, milyen módon jelent veszélyt az állattartás a növénytermesztésre vagy a zöldséget és gyümölcsöt fogyasztókra.

Augusztus 2-án került a Netflix műsorkínálatába a Posioned: The Dirty Truth About Your Food című dokumentumfilm – melyet magyarul Megmérgezve: Veszélyes ételek címmel találsz meg a kínálatban –, de a közösségi felületeken már most nagy indulatokat váltott ki a nézőkből. Többen úgy fogalmaztak a film megtekintése után, hogy ők inkább nem is esznek semmit, mások pedig azon gondolkodnak, hogy a látottak után inkább vegánok lesznek.

„A Poisoned lerántja a leplet az élelmiszergyártók eltussolási kísérleteiről, megrázó részleteket fed fel Amerika élelmiszer-ellátásáról és a mérgezések kapcsán lezajlott bírósági ügyekről” – olvasható a Netflix összefoglalója.

A filmet a Fed Up-ot is jegyző Stephanie Soechtig rendezte. Az alkotás azt járja körbe, hogyan következhetnek be akár halálos kimenetelű ételmérgezési esetek is egy olyan ellátási rendszerben, amit az amerikai politikusok rendre a világ legjobbjának kiáltanak ki. A dokumentumfilm több konkrét esetet, azok károsultjait, és a bírósági ügyeket is bemutatja.

Döbbenetes az új Netflix-dokumentumfilm

Az alkotás augusztus 2-án debütált a streamingszolgáltató kínálatában, de rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert. Számos néző érezte úgy, hogy muszáj megosztania gondolatait a látottakkal kapcsolatban. A Twitter hamar megtelt a megdöbbenést és undort kifejező bejegyzésekkel.

„Megnéztem a Poisonedet Netflixen. Tovább erősödött az elhatározásom, hogy vegán legyek” – írta egy felhasználó. „A Poisoned dokumentumfilm arra késztet, hogy vegánná váljak” – írta egy másik. Voltak olyanok is, akik a teljes absztinenciát tartják megfelelőnek: „Tutira soha többet nem eszek semmit! Köszi @netflix!” – írta egy felhasználó.

Az állattenyésztés és a hús- és tejgyártás nemcsak a baktériumok, de a vírusok miatt is komoly fenyegetést jelent az emberre, amiről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

A Netflixen a most megjelent Poisoned mellett számos dokumentumfilmet találni, amelyek az állattartó mezőgazdálkodás egészségügyi és környezetkárosító hatásaira, vagy a húsevés veszélyeire hívják fel a figyelmet. Ilyen többek között a Seaspiracy, a Hogwood vagy a Game Changers.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.